Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Τουραντό» ολόκληρη

Το κύκνειο άσμα του Τζιάκομο Πουτσίνι, «Τουραντό», θα παρουσιάσει (9, 10, 12, 13, 15, 17/4) το Μέγαρο Μουσικής. Το δημοφιλέστερο ίσως έργο του μεγάλου Ιταλού συνθέτη παρουσιάζεται - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - ολόκληρο, με τον τρόπο που ο Φρ. Αλφάνο φαντάστηκε το τέλος του.

Ο Πουτσίνι πλησίαζε τα εξήντα, όταν θέλησε να κινηθεί σε νέους δρόμους. Εψαχνε να βρει μια ιστορία φανταστική, κάτι σαν παραμύθι, που όμως θα εμπεριείχε δυνατές συγκινήσεις. Ετσι, κατέφυγε στο θεατρικό έργο του Κάρλο Γκότσι «Τουραντό» (1762), το οποίο απασχόλησε το συνθέτη επί τέσσερα χρόνια. Οταν πέθανε, το 1924, άφησε για τις δυο τελευταίες σκηνές, που δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει, πλήθος σημειώσεων και μουσικά προσχέδια. Μετά από πρόταση του Τοσκανίνι, ο οποίος είχε αναλάβει να διευθύνει την πρώτη παραγωγή, ο συνθέτης Φρ. Αλφάνο ανέλαβε να ολοκληρώσει την όπερα, χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις του συνθέτη. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 25 του Απρίλη 1926, στη «Σκάλα» του Μιλάνου. Παρουσιάστηκε με το τέλος του Αλφάνο, από το οποίο όμως ο Τοσκανίνι είχε αφαιρέσει περίπου 100 μουσικά μέτρα. Ετσι συνήθως ανεβαίνει και ηχογραφείται η όπερα μέχρι σήμερα. Πρώτη φορά η κατά Αλφάνο ολοκληρωμένη μορφή της «Τουραντό» παρουσιάστηκε το 1982, και τώρα, για πρώτη φορά, και στην Ελλάδα.

Σκηνοθετική σύλληψη-σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Πετρόπουλος. Εκτέλεση σκηνοθεσίας: Πάολο Πανίτσα. Επιμέλεια κίνησης: Πέτρος Γάλλιας. Πρωταγωνιστούν: Γκαλίνα Καλίνικα, Τζιοβάνα Κασόλα, Κλερ Πριμρόζε, Βαλντιμίρ Γκαλουζίνε, Λάντο Μπαρτολίνι, Σεσίλια Γκάσντια, Αλθέα-Μαρία Παπούλια, κ.ά. Συμπράττουν η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Πατσέα και η Χορωδία της Εθνικής Οπερας της Σόφιας. Συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον μαέστρο Ντονάτο Ρεντζέτι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ