Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Με το νου στο πλιάτσικο

Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, το διευθυντήριο των Βρυξελλών, επιδιώκει, παράλληλα με τη λεία των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιράκ, να αξιοποιήσει τον πόλεμο για την επιβολή σκληρότερης λιτότητας στους εργαζόμενους της ΕΕ

Η μοιρασιά της λείας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Ιράκ (η οποία παίρνει τη μορφή της «ανασυγκρότησης»), η επιτάχυνση της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (με έμφαση στην αγορά εργασίας) και οι προοπτικές εξόδου των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη στασιμότητα και την ύφεση, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν το Σάββατο 5 Απρίλη, δεύτερη ημέρα των εργασιών των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. Τη συνόψιση των εργασιών της διήμερης συνεδρίασης - που πραγματοποιήθηκαν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης - παρουσίασε χτες στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μετείχαν επίσης ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομικής πολιτικής Π. Σόλμπες και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντουίζεμπεργκ.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα που σκιάζεται από τις ...πολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ, θέμα το οποίο συζητήθηκε και διαπιστώθηκαν πολλά κοινά σημεία... Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, ο υπουργός αναφέρει ότι «στην παρούσα συγκυρία είναι δύσκολο να κάνουμε πλήρη εκτίμηση για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου» και - με ουδέτερο ύφος βέβαια - δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές για τεράστιο ανθρώπινο κόστος και για ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου που εκτυλίσσεται, για να καταλήξει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί, στην παρούσα φάση, την άμεση προτεραιότητα της ΕΕ. Στη συνέχεια, βέβαια, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, ο υπουργός πέρασε στο «ψητό», δηλαδή στη διανομή της λείας, δηλώνοντας με νόημα πως «αμέσως μετά (σ.σ. την ανθρωπιστική βοήθεια) έρχεται η φάση της ανασυγκρότησης για την οποία είχαμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων...».

Το θέμα των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις- το οποίο τοποθετείται σε πρώτη προτεραιότητα ως προς τις αναδιαρθρώσεις οι οποίες συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη ότι πρέπει να επισπευστούν - θίχτηκε δύο φορές από τον υπουργό Οικονομίας. Πρώτον όταν έγινε λόγος για τον τρόπο εξόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας από την παρατηρούμενη σήμερα στασιμότητα και ύφεση. Στη συνέντευξη της προηγούμενης Παρασκευής ο Ν.Χριστοδουλάκης είχε παρουσιάσει με μελανά χρώματα την πορεία της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, η οποία, κατά τον προεδρεύοντα των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση επιβράδυνσης και ύφεσης, κατάσταση η οποία προϋπήρχε πριν ξεκινήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ, ο οποίος επιβάρυνε το ήδη βεβαρημένο οικονομικό κλίμα. Οι εκτιμήσεις για το 2003 προβλέπουν οικονομική ανάπτυξη μόλις 1% (έναντι ανόδου 1,8% στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις) και αυτό υπό την αίρεση διαφόρων παραγόντων. Οσο για το 2004 εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 2,25% (δηλώσεις Σόλμπες).

Οπως δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης, ως προς το θέμα αυτό - της εξόδου δηλαδή της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση - «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της Λισαβόνας». Με λίγα, δηλαδή, λόγια προσβλέπουν διέξοδο από την ύφεση μέσω της προσφυγής σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που θίγουν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων (μισθοί, ωράρια εργασίας, συστήματα συντάξεων, Υγείας Πρόνοιας) κλπ. Δεύτερον, όταν ο υπουργός μίλησε για τον πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή ένωση. Οπως είπε: «Ο πληθωρισμός δε συνιστά αυτή τη στιγμή πρόβλημα, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία των αγορών και μάλιστα της αγοράς εργασίας».

Στην ουσία δηλαδή, με βάση όσα δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, από το διευθυντήριο των Βρυξελλών επιδιώκεται η συγκράτηση του πληθωρισμού να γίνει μέσω της πίεσης των μισθών, πίεση, η οποία δε σημαίνει ντε και καλά και μειωμένες τιμές, αλλά αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ