Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλες ανατιμήσεις στα βιομηχανικά εμπορεύματα

Με ρυθμό 4,3% σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι τιμές στα βιομηχανικά εμπορεύματα για την εγχώρια αγορά

Το κύμα πληθωριστικών ανατιμήσεων ξεκινάει από τις επιχειρήσεις - παραγωγούς και είναι... επιλεκτικό. Τα εμπορεύματα που παράγονται για την εσωτερική αγορά παρουσιάζουν υψηλές ανατιμηστικές τάσεις, ενώ αντίθετα οι ανατιμήσεις που εμφανίζονται στα προς εξαγωγή εμπορεύματα - όπου οι επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς - είναι κατά πολύ μετριοπαθέστερα.

Αυτά προκύπτουν από το «Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία» κατά το μήνα Φλεβάρη 2003. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Φλεβάρη 2003 με Φλεβάρη 2002):

  • Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για την Εγχώρια Αγορά παρουσίασε άνοδο 4,3%, έναντι αύξησης 1,3% που είχε σημειωθεί το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Φλεβάρη 02/01. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού για την εξωτερική αγορά παρουσίασε άνοδο 1,5%, έναντι ανόδου 0,8% που σημειώθηκε το δωδεκάμηνο Φλεβάρη 02/01.
  • Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού (για εγχώρια και εξωτερική αγορά) εμφανίζει άνοδο 3,5%.

Η διαφορά αυτή των ανατιμήσεων δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες, παρά την υψηλή εισαγωγική διείσδυση που παρατηρείται, επιβάλλουν υψηλές ανατιμήσεις στα εμπορεύματα για εσωτερική κατανάλωση για να διατηρήσουν υψηλή την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους, κάτι που εξηγεί και την έξαρση του πληθωρισμού (τιμάριθμος καταναλωτή) τους πρώτους μήνες του 2003.

Μεταξύ των μηνών Φλεβάρη προς Γενάρη ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού παρουσίασε άνοδο 0,7%, έναντι μηδενικής μεταβολής το αντίστοιχο διάστημα του 2002 και αύξησης 0,8% το 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ