Τρίτη 8 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Διπλάσιο... κυβερνητικό δούλεμα

Να υπενθυμίσει στους αιγοπροβατοτρόφους τη... γενναιοδωρία του νέου κοινοτικού κανονισμού επιχείρησε χτες ο ΟΠΕΚΕΠΕ, βγάζοντας μια ανακοίνωση όπου «διαφημίζεται» για λόγους φτηνής επικοινωνιακής εκσυγχρονιστικής προπαγάνδας ότι τα φράγκα των επιδοτήσεων του 2002 είναι περισσότερα από του 2001.

Μάλλον, δεν έχει τόση σημασία το ότι έγινε λάθος, προφανώς για λόγους υπερβάλλοντος ζήλου και στην πρώτη ανακοίνωση εμφανίζεται το συνολικό ποσό του πριμ για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα του 2002 να είναι «τρεισήμισι φορές πάνω» σε σύγκριση με το 2001 και το συνολικό κονδύλι αυξημένο κατά 376%. Ούτε και το ότι βγήκε δεύτερη ανακοίνωση, που το έκανε διπλάσιο. Το ζήτημα είναι ότι επιχειρείται με «αλχημείες» και «δόλια τερτίπια» να εμφανιστεί ως πολύ καλύτερος ο νέος κανονισμός και οι αιγοπροβατοτρόφοι ως κερδισμένοι... Στις μεθοδεύσεις αυτές «επιστρατεύεται» και ένα συγκυριακό γεγονός, που είναι η πτώση της επιδότησης το 2001 λόγω της κρίσης των «τρελών αγελάδων». Λόγω του υπολογισμού με βάση την τιμή του πρόβειου κρέατος στην ΕΕ, η επιδότηση έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας. Και αυτό γιατί η τιμή του πρόβειου κρέατος εκτινάχτηκε στα ύψη στις βόρειες χώρες της ΕΕ, επειδή οι καταναλωτές στράφηκαν πανικόβλητοι... σ' αυτό. Ομως στην Ελλάδα δε συνέβη το ίδιο και οι αιγοπροβατοτρόφοι ζημιώθηκαν.

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και διοικούντες του ΟΠΕΚΕΠΕ δε λένε ότι τα 16,8 ευρώ ή αλλιώς 5.724 δραχμές, που είναι η σταθερή επιδότηση ανά επιλέξιμο ζώο, είναι μικρότερη για παράδειγμα από την επιδότηση του 1995 που ήταν 6.763 δρχ. και του 1998 6.132 δρχ.! Πάντως, με τέτοιες αυξήσεις... στις επιδοτήσεις και με τέτοια επιπλέον... κυβερνητική στήριξη, θα πρέπει μάλλον να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι... Και πού να δείτε τι θα γίνει, όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ