Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διπλασιασμός της συμμετοχής μέσα σε πέντε χρόνια

Πάνω από 139.655 νέοι (91.567 φοιτητές και πάνω από 48.088 σπουδαστές) προσήλθαν χτες στις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Πρόκειται για ένα νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό, που δεν προκαλεί έκπληξη όμως, αφού σταθερά τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 1998) η συμμετοχή στις εκλογές ακολουθεί ανοδική πορεία. Η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές δεν οφείλεται μόνο, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, στην αύξηση των εισακτέων στις σχολές και τη δημιουργία νέων Τμημάτων, αλλά σε πραγματική ενίσχυση της ίδιας της συμμετοχής των φοιτητών στα θέματα των συλλόγων, στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτό φαίνεται από την παράλληλη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις εκλογές, των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στα πρώτα έτη (δηλαδή, κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει η αναλογία εγγεγραμμένων και ψηφισάντων στο πρώτο έτος κάθε σχολής), όπως επίσης και από το γεγονός ότι τα δυο τελευταία χρόνια η αύξηση της συμμετοχής είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερη της αύξησης των εισακτέων, η οποία ακολουθεί πτωτική πορεία.

Οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις κάθε φορά (φέτος ο πόλεμος στο Ιράκ), έχουν οδηγήσει τους φοιτητές στην ανάγκη να εκφράζονται μαζικά μέσα από τις εκλογές, επιβραβεύοντας ή «μαυρίζοντας» τις δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο τους.


Δημοσιεύουμε σε διπλανές στήλες σε γραφήματα τα στοιχεία των τελευταίων 5 χρόνων 1999 - 2003. Ειδικότερα, αναλύοντας αυτά τα στοιχεία, διαπιστώνουμε: Φέτος, έχουμε αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές κατά 21,5% σε σχέση με πέρσι και αύξηση κατά 97,86% σε σχέση με το 1999 (!!!), δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν οι φοιτητές και σπουδαστές που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές μέσα σε πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ