Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η σκυτάλη στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναλάβει στο τέλος του καλοκαιριού τη διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης «ISAF» που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, δηλαδή των «ειρηνοποιών» που βρίσκονται εκεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έγινε χτες γνωστό από τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ Ιβ Μπροντούρ. Η δύναμη περίπου 4.000 στρατιωτών διοικείται τώρα από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

«Το ΝΑΤΟ θα πάρει τη σκυτάλη όσον αφορά την οργάνωση, την εφαρμογή, το σχεδιασμό και τη διοίκηση» των δυνάμεων στο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Ο στρατιωτικός διοικητής της αποστολής επίσης θα διοριστεί από τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ, στρατηγό Τζέιμς Λ. Τζόουνς. Η απόφαση ελήφθη χτες το πρωί στη διάρκεια συνόδου των πρεσβευτών των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και μένει να επικυρωθεί επισήμως.

Το γεγονός είναι ότι είναι η πρώτη φορά από την ίδρυσή της, το 1949, που η ιμπεριαλιστική συμμαχία αναλαμβάνει τη διοίκηση στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται έξω από τη ζώνη επιρροής της, δηλαδή το Βόρειο Ατλαντικό. «Η απόφαση αυτή τερματίζει τη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να δρα εκτός ζώνης», δήλωσε διπλωματική πηγή, που όμως δεν κατονομάστηκε.

Την ίδια στιγμή ακόμη δύο Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη, στην ορεινή περιοχή Σουρ Γκαρ στο Νότιο Αφγανιστάν, σε συγκρούσεις με ενόπλους κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν 8 άτομα φερόμενα ως Ταλιμπάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ