Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Εξαρτήσεις δεσμεύσεις και συμμαχίες...

Πολωνοί στρατιώτες λίγο πριν αναχωρήσουν για το Ιράκ

Associated Press

Πολωνοί στρατιώτες λίγο πριν αναχωρήσουν για το Ιράκ
Την Παρασκευή που πέρασε η πολωνική «κεντρο-αριστερή» κυβέρνηση του Λέσεκ Μίλερ υπέγραψε τελικά το συμβόλαιο - μαμούθ που είχε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία «Lockheed-Martin» για την αγορά 48 μαχητικών αεροσκαφών F-16, ύψους 3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγορά αυτή είναι απόρροια των υποχρεώσεων που έχει η Πολωνία απέναντι στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αναδιάρθρωση των δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων της -προκειμένου αυτά να γίνουν συμβατά με τις ΝΑΤΟικές επιταγές. Αλλωστε, στα πλαίσια αυτών των υποχρεώσεων, την Τρίτη, η πολωνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία αγοράς 690 μεταγωγικών οχημάτων φινλανδικής κατασκευής, ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα 10 χρόνια.

Πέρα από το σκανδαλώδες των αγορών αυτών, δηλαδή ότι η κυβέρνηση μιας χώρας στην οποία η ανεργία φτάνει πλέον το 20% ξοδεύει τέτοια ποσά για εξοπλισμούς, ενδιαφέρον έχουν και κάποιες άλλες πτυχές της «ιστορικής» αυτής αγοράς που σχετίζονται και με το ρόλο της Πολωνίας στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.

Η αγορά, λοιπόν, των F-16 συνοδεύεται από παράλληλες «αντισταθμιστικές συμφωνίες» που προβλέπουν τη μεταφορά υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Πολωνία, τη σύναψη συμβολαίων με πολωνικές κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και επενδύσεις Αμερικανών κεφαλαίων στην Πολωνία.

Αναλυτικά η «Lockheed Martin» έχει δεσμευτεί ότι θα οργανώσει επενδύσεις αμερικανικών εταιριών στην Πολωνία που αναμένεται να φτάσουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις Πολωνών αξιωματούχων την περασμένη βδομάδα, το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια! Μάλλον είναι η υπόσχεση αυτή που «βοήθησε» την πολωνική κυβέρνηση να προτιμήσει τα αμερικανικά αεροπλάνα αντί των γαλλικών «Μιράζ» και των βρετανοσουηδικών «Γκρίπεν».

Στο «πακέτο» της «Lockheed Martin» περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας καινούριας μονάδας παραγωγής του «Οπελ Αστρα» στο εργοστάσιο της «General Motors» στο Γκλίβιτσε, στη νότια Πολωνία. Σύμφωνα με τη G.M. η επένδυση αυτή θα αυξήσει τις εξαγωγές του εργοστασίου από 400 εκατομ. δολάρια ετησίως στα 600 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, στο πακέτο περιέχεται και η μεταφορά εξελιγμένων αμερικανικών συστημάτων επικοινωνίας στις πολωνικές δημόσιες υπηρεσίες.

Η πολωνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει σαφή την υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ. Μάλιστα, δε δίστασε να στείλει και μέλη της επίλεκτης ομάδας «GROM» στο Ιράκ, όπου και έλαβαν μέρος στις επιθέσεις κατά του Ιρακινού λαού στο Ουμ Κασρ. Τώρα, ελπίζει να πάρει και μερίδιο στην πετρελαϊκή πίτα από το Ιράκ, αφού πετρελαϊκές εταιρίες της βρίσκονται σε συνομιλίες με αντίστοιχες αμερικανικές που έχουν αναλάβει την «ανοικοδόμηση» των πετρελαιοπηγών του Ιράκ.

Η ταύτιση της πολωνικής κυβέρνησης και των αστικών δυνάμεων που τη στηρίζουν, με τις θέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού αποτελεί στρατηγική επιλογή της από την εποχή που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ (το 1999). Αλλωστε, σκοπός της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας πέρα από τον εντοπισμό κατάλληλων βάσεων και την εμπορία οπλικών συστημάτων, είναι και η δημιουργία κατάλληλων «φιλικών» δεσμών με τις εκάστοτε τοπικές αστικές δυνάμεις. Στην περίπτωση της Πολωνίας, πάντως, και εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχει στην ανατολική Ευρώπη, αλλά και στη διευρυμένη ΕΕ, οι ΗΠΑ προφανέστατα αποφάσισαν να περάσουν το βαθμό διείσδυσής τους (και την επιρροή που ασκούν στο εσωτερικό της χώρας) σε ένα επίπεδο παραπάνω. Οπότε ας μην προκαλεί έκπληξη ο άκρατος φιλο-αμερικανισμός των Πολωνών αξιωματούχων, που πολλοί «αναλυτές» αποδίδουν στην ευγνωμοσύνη του πολωνικού λαού προς τις ΗΠΑ για τους αγώνες τους υπέρ της «ελευθερίας»...


Γ.Παπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ