Κυριακή 20 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Διάψευση άνομων προσδοκιών

«Η κατακόρυφη άνοδος στις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια στο εσωτερικό των ΗΠΑ δίνει ώθηση σε ορισμένες περιοχές και βιομηχανίες και συμβάλλει στη σταθεροποίηση της εύθραυστης εγχώριας οικονομίας». Ετσι αρχίζει το άρθρο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», για να αποδείξει ότι και στην περίπτωση της επιδρομής του Ιράκ ισχύει απολύτως η θέση ότι ο πόλεμος είναι η διέξοδος του καπιταλιστικού συστήματος από την κρίση του.

Υπολογίζεται ότι οι κρατικές δαπάνες για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, αν συμπεριληφθούν και οι δαπάνες για την επιδρομή κατά του Ιράκ, θα αυξηθούν φέτος κατά 98 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2002.

Ενα πολύ μεγάλο μέρος του στρατιωτικού - πολεμικού προϋπολογισμού αφορά στην αγορά νέων, τεχνολογικά εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Στον τομέα αυτό, θα διατεθούν πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Με το ποσό αυτό, οι στρατιωτικές δαπάνες σημειώνουν αύξηση κατά 66% σε σχέση με το 1997.

Υπό διαφορετικές συνθήκες, αυτή η τεράστια αύξηση των πολεμικών δαπανών θα οδηγούσε σε επενδύσεις για πάγιες εγκαταστάσεις και για προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού, αρχικά από τις πολεμικές βιομηχανίες.

Ομως, παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και ο λόγος είναι ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την αμερικανική οικονομία είναι βαθύτερη απ' όσο υπολόγιζε το επιτελείο Μπους. «Οι επιχειρήσεις έχουν πλεονάζον παραγωγικό δυναμικό», ομολογεί η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», που βλέπει ότι ο πόλεμος δεν «ξελασπώνει» την οικονομία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι δημόσιες δαπάνες θα καλύψουν σχεδόν το 1/4 του ρυθμού αύξησης 2,4% του ΑΕΠ που προβλέπεται για εφέτος, όπως εκτιμά ο Μαρκ Ζάντι, κορυφαίος οικονομολόγος της εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων Economy.com. Με την εξαίρεση του τομέα της στέγασης, οι δαπάνες για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια «ήταν η πλέον σημαντική πηγή ανάπτυξης της οικονομίας κατά το περασμένο έτος», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ