Σάββατο 26 Απρίλη 2003 - Κυριακή 27 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εργάτες καταδικάζουν την «ενότητα» στην υποταγή

Οργανωμένα, μαχητικά να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι πρωτομαγιάτικες εργατικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να είναι αντάξιες των σημερινών απαιτήσεων, των σημαντικών καθηκόντων που έχει θέσει μπροστά μας η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για να γίνει ακόμα πιο δυνατός και αποτελεσματικός ο αγώνας της εργατικής τάξης ενάντια στο κεφάλαιο, τους πολιτικούς - συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.

Μέχρι την τελευταία στιγμή στους τόπους δουλιάς, στις εργατικές γειτονιές να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, να τους καλέσουμε, να τους φέρουμε κοντά στο ΠΑΜΕ, στις εργατικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις.

Αποφασιστικά να ξεμπροστιάσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που τολμούν να πιάσουν στο στόμα τους την ενότητα της εργατικής τάξης, την ώρα που καθημερινά, συστηματικά, σχεδιασμένα στηρίζουν τις επιλογές, τη στρατηγική του κεφαλαίου και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ, της ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντά του.

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι πλειοψηφίες αυτές:

- Υποστήριξαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΕΕ του κεφαλαίου. Ολοι μαζί προχτές ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ πανηγύριζαν για τη Διεύρυνσή της.

- Χειροκρότησαν την περίφημη «Λευκή Βίβλο» που μέσα της περιέχει τις πιο αντεργατικές - αντιλαϊκές και αντιδραστικές απαιτήσεις του κεφαλαίου για το τσάκισμα όλων των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

- Πρωτοστάτησαν και πήραν μέρος σε όλες τις διαδικασίες του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου της απάτης και του συμβιβασμού και συνέβαλαν στο να τσακιστούν τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, κατακτημένα με μακρόχρονους αγώνες, αίμα και θυσίες από την εργατική τάξη.

- Στηρίζουν τις πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, της υγείας, της παιδείας.

- Με τα λεγόμενα διεκδικητικά τους προγράμματα και αιτήματα θυσιάζουν τα πραγματικά προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Ορκίζονται στην ανταγωνιστικότητα και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας.

- Εχουν αναλάβει εργολαβικά την προπαγάνδιση και την ανάγκη υλοποίησης των αντεργατικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, δηλαδή την παραπέρα αφαίρεση εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για το βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Ιδια και απαράλλαχτη στάση έχουν απέναντι στον άδικο επιθετικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στο Ιράκ.

Με το σύνθημα «όχι στον πόλεμο» προσπάθησαν να συγκαλύψουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, τις αιτίες, τους πραγματικούς υπεύθυνους, τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν έβγαλαν τσιμουδιά, αλλά αντίθετα κάλυψαν την εγκληματική συμμετοχή της κυβέρνησης στον πόλεμο, τη στήριξη που έδωσε η ΝΔ.

Πολλά είναι τα παραδείγματα. Επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτα το αντιλαϊκό, αντεργατικό, αντιδραστικό που να απαίτησε το κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που να μην το υιοθέτησαν και το στήριξαν.

Είναι καθαρό ότι οι παραπάνω επιλογές τους, η πολιτική στάση και οι πρακτικές που ακολουθούν είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Η ενότητα που επικαλούνται και κόπτονται είναι ψευτοενότητα, δεν έχει κανένα άλλο στόχο από το να υπηρετεί τις πολιτικές του κεφαλαίου. Είναι η «ενότητα» της υποταγής και του συμβιβασμού που επιδιώκει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι για την παγίδευση της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος, για την εξασφάλιση και στήριξη των πολιτικών τους επιλογών.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες έχουν μάλιστα το θράσος να καλούν και απαιτούν από το ΠΑΜΕ να συνεορτάσουν από κοινού την Εργατική Πρωτομαγιά!

Θέλουν να ξεχνούν ότι η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα σύμβολο για την εργατική τάξη, βαμμένη με το αίμα της στον ταξικό και ανειρήνευτο αγώνα της με το κεφάλαιο για τα δικαιώματά της και για μια κοινωνία που στη σημαία της θα γράψει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αν πιστεύουν ότι με τα προπαγανδιστικά σλόγκαν για κοινές συγκεντρώσεις, μπορούν να μετατρέψουν το μαζικό κίνημα σε πλυντήριο που θα ξεπλύνει τις αμαρτίες τους είναι γελασμένοι, έχουν χτυπήσει λάθος πόρτα. Ας κάνουν λοιπόν, όπως μέχρι σήμερα, την πρωτομαγιάτικη «ενωτική» τους φιέστα μαζί με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, τους βιομηχάνους και τους άλλους παρατρεχάμενους. Ετσι θα είναι ακόλουθοι και συνεπείς με την πορεία, τη στάση και τις πολιτικές που όλοι μαζί συναποφασίζουν και υλοποιούν. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν και πάλι την πλάτη και θα καταδικάσουν την «ενότητα» της υποταγής.

Η δύναμη της εργατικής τάξης βρίσκεται στην ταξική της ενότητα, που σήμερα, την περίοδο γενικευμένης επίθεσης των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού ενάντια σε όλα τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων, αποκτά νέα πιο βαθιά χαρακτηριστικά. Μόνο η ενότητα που έχει τη βάση της στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό έχει προοπτική και ανοίγει δρόμο για πολιτικές λύσεις που θα υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντά της.

Η ενότητα δεν οικοδομείται στον αέρα, αλλά σε ταξική αγωνιστική διεκδικητική βάση.

- Στην ανειρήνευτη αντίθεση και πάλη της εργατικής τάξης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

- Στην οργάνωση της πάλης για την ανατροπή των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών του κεφαλαίου της ΕΕ.

- Στην έκφραση της καταδίκης στους πολιτικούς εκφραστές του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και του ΣΥΝ, που προσπαθεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της ταξικής συνεργασίας, στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου.

- Στην αποκάλυψη και το δυνάμωμα της σύγκρουσης με τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.

- Στη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

- Στη μαζικοποίηση των συνδικάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων και το δυνάμωμα των ταξικών τους χαρακτηριστικών.

- Στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αυτή την ενότητα και προοπτική υπηρετεί το ΠΑΜΕ και δεν είναι τυχαία η ένταση της επίθεσης που δέχεται από τους ταξικούς αντιπάλους του και τους υποστηριχτές τους.

Οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στα εργοστάσια, στους χώρους δουλιάς, που πραγματοποιούν τα ταξικά συνδικάτα, με κορύφωση τις πανεργατικές ενωτικές ταξικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της χώρας και την κεντρική της Αθήνας στο Πεδίον του Αρεως, θα αποτελέσουν ένα τεράστιο ταξικό ενωτικό ποτάμι καταδίκης - από την εργατική τάξη και το λαό - των πολιτικών του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

Ενα ταξικό αγωνιστικό διεκδικητικό βήμα για το δυνάμωμα των αγώνων της εργατικής τάξης, για γίνει το ΠΑΜΕ πραγματικός και ισχυρός εκφραστής των συμφερόντων της.


Του
Δήμου ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ*
*Ο Δήμος Κουμπούρης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 11 Μάη (2005-05-06 00:00:00.0)
Απάντηση στους παραχαράκτες της Ιστορίας (2005-05-04 00:00:00.0)
Στο Πεδίον του Αρεως η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση (2003-04-25 00:00:00.0)
Ταξικά, αγωνιστικά, διεκδικητικά (2003-04-18 00:00:00.0)
Συνέχεια με παρατεταμένους κλιμακούμενους αγώνες (2001-05-02 00:00:00.0)
Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ