Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
«Στείλτε μήνυμα αντίστασης»

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ στο λιμάνι του Πειραιά και το ΝΑΤ

«"Μαυρίστε" αυτούς που θέλουν να σας πετάξουν έξω από τα καράβια. Στηρίξτε αυτούς που αταλάντευτα παλεύουν για τα δικαιώματά σας». Το παραπάνω κάλεσμα απηύθυνε στους ναυτεργάτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, ο οποίος χτες το πρωί, συνοδευόμενος από κλιμάκιο συνδικαλιστών των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», στελεχών του ΚΚΕ, περιόδευσε στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε πλούσιες συζητήσεις με τους ναυτεργάτες στα πλοία «Αφροδίτη Εξπρές», «Ελ Γκρέκο» και «Κάντια» για τις σοβαρές εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο της ναυτιλίας, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής χαρακτηρίζει άτολμα τα μέχρι τώρα αντιναυτεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας απαντά ότι θα πάρει πιο τολμηρά μέτρα! Ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές εταιρίες συγχωνεύονται, ενώ ο ανταγωνισμός θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο και τη «ζημιά», όπως τονίστηκε, για ακόμα μια φορά θα την πληρώσουν οι ναυτεργάτες.

«Θα μπορούμε αύριο να βρούμε δουλιά;», «Πράγματι μόνο με αγώνα μπορεί να κερδίσουμε κάτι». Αυτές είναι κουβέντες που βγαίνουν από τα στόματα αγανακτισμένων ναυτεργατών. «Στο όνομα της δήθεν "ανταγωνιστικότητας" αυτό που προπάντων επιδιώκουν είναι να σας πετάξουν έξω από τα καράβια και να προσλάβουν ανασφάλιστους αλλοδαπούς. Είναι επιτακτική ανάγκη μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις να αντιδράσουμε. Πρέπει να στηρίξετε το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται δίπλα σας και το έχει αποδείξει, άλλη λύση δεν υπάρχει». Τα παραπάνω τόνισε ο Ν. Γκατζής, μιλώντας στο πλοίο «Ελ Γκρέκο».

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το ΝΑΤ. Εκεί ο Ν. Γκατζής έγινε δέκτης σοβαρών καταγγελιών. Συγκεκριμένα, στο ΝΑΤ απασχολούνται - στα πλαίσια προγράμματος απόκτησης «εργασιακής εμπειρίας» - 9 πτυχιούχοι με 11μηνη σύμβαση χωρίς ασφάλιση, για 140.000 δραχμές το μήνα! Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλθηκε από τους ίδιους τους πτυχιούχους, ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο βουλευτής τόνισε ότι «γι' αυτούς τους λόγους πρέπει άμεσα να ξεσηκωθείτε. Αν δεν αντιδράσετε εσείς από τα κάτω, σε λίγο όλοι θα είστε στον "αέρα" χωρίς κανένα δικαίωμα. Γι' αυτά παλεύει το ΚΚΕ, γι' αυτούς τους λόγους πρέπει να το ενισχύσετε».

Ο Ν. Γκατζής δήλωσε στο «Ρ»: «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ηδη με την κατάργηση του καμποτάζ, τις συγχωνεύσεις εταιριών, συνολικά την παρέμβαση του μεγάλου κεφαλαίου στη ναυτιλία, χιλιάδες ακόμα ναυτικοί θα πεταχτούν στο δρόμο. Το ΝΑΤ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς με βάση τα συνολικά μέτρα της κυβέρνησης που στέλνει τα ασφαλιστικά ταμεία στον "τζόγο" του Χρηματιστηρίου, αλλά και έτσι όπως το κατάντησαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να φτάνει τα 144 δισεκατομμύρια οργανικό έλλειμμα, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Με ευθύνη του ΥΕΝ και της διοίκησης του ΝΑΤ, οι εφοπλιστές χρωστούν δεκάδες δισεκατομμύρια στο ΝΑΤ. Η διοίκηση του Ταμείου με την επιδότηση των υπερωριών και κατ' επιλογήν, κρατά τους εργαζόμενους πολιτικούς ομήρους. Νέοι πτυχιούχοι δουλεύουν στο ΝΑΤ χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα για 140.000 δραχμές. Η λύση για την ανατροπή αυτής της κατάστασης βρίσκεται στους αγώνες των ίδιων των εργαζομένων. Πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ