Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Πράσινο φως» από την ΕΕ για τη ληστρική σύμβαση

«Πράσινο φως» για την επικύρωση της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης με βάση τη σκανδαλώδη και ληστρική σύμβαση παραχώρησης - 10 ολόκληρα χρόνια ύστερα από την έναρξη του διαγωνισμού - έδωσε προχτές με μια πρώτη της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση που είχε υποβάλει η κοινοπραξία της τεχνικής εταιρίας «Μηχανική» που είχε αναδειχτεί πρώτος μειοδότης και να δεχτεί ότι ορθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε διαπραγματεύσεις και στην κατάρτιση της σύμβασης με το δεύτερο μειοδότη, δηλαδή τη γαλλικών συμφερόντων κοινοπραξία «Θεσσαλονίκη Μετρό». Επίσης δέχεται ότι για όλους τους βλαπτικούς για το δημόσιο συμφέρον όρους της τελικής σύμβασης που ανεβάζουν εκ των προτέρων το κόστος του έργου, άφηναν μεγάλα ερμηνευτικά περιθώρια τα τεύχη δημοπράτησης, επομένως «όλα καλά και όλα ωραία»! Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι παρόμοιους ληστρικούς όρους θα περιείχε η σύμβαση ακόμη και αν υπογραφόταν με τον πρώτο ανάδοχο κατασκευαστή.

Σημειώνουμε ότι η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφηκε το 1999 και «νομιμοποιήθηκε» από τη Βουλή πριν ακριβώς 4 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα προέκυψαν χρηματοοικονομικά προβλήματα. Ετσι η κυβέρνηση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εμπορικές τράπεζες να δεχτούν να δανειοδοτήσουν το 60% του κόστους του έργου, προσέφερε και πρόσθετες οικονομικές εγγυήσεις υπό τη μορφή και των κρατικών ενισχύσεων, αλλά και της πρόβλεψης για πληρωμή ακριβότερου εισιτηρίου από τους επιβάτες, οι οποίες για να «νομιμοποιηθούν» θα πρέπει να κατατεθούν ως τροπολογίες στη Βουλή!

Τώρα, σε τελική φάση, η κυβέρνηση περιμένει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στείλει επιστολή με την οποία θα... παραβλέπει τις πρόσθετες κρατικές ενισχύσεις στο... «αυτοχρηματοδοτούμενο» αυτό έργο - κάτι πολύ πιθανό άλλωστε, καθώς η γαλλική κοινοπραξία διαθέτει σχετικές «άκρες» και μοχλούς πίεσης στην Επιτροπή - για να προχωρήσει η κατασκευή του έργου, που τοποθετείται προς το καλοκαίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ