Κυριακή 11 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΕΝΑΟΝ»
Ονειρα «τέταρτης διάστασης»

Μετά από δωδεκαετή παραμονή του στη Γαλλία, το «ΑΕΝΑΟΝ» χοροθέατρο, που γεννήθηκε το 1980 στην Ελλάδα από το γνωστό Γάλλο χορογράφο Ντανιέλ Λομέλ, αγκυροβολεί και πάλι στην Ελλάδα και εμφανίζεται στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» (Ευμολπιδών 39Γ, στο Γκάζι, τηλ. 210-3455009 και 210-3455020). Το «ΑΕΝΑΟΝ» παρουσιάζει δύο κύκλους παραστάσεων: «Αποσπάσματα έρωτα - Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι» μέχρι τις 18 Μάη και «Κάτω από τον ίσκιο του βουνού» από τα μονόπρακτα «Τέταρτη διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, από 22 Μάη μέχρι 1 Ιούνη.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1982, η ομάδα «Αέναον Χοροθέατρο» ενσωματώθηκε στο δυναμικό του ΚΘΒΕ δημιουργώντας το Χοροθέατρο της κρατικής σκηνής. Μέχρι το 1988 με καλλιτεχνικό διευθυντή και χορογράφο τον Ντανιέλ Λομέλ ανέβηκαν έργα δικά του και έργα ρεπερτορίου, με πιο γνωστά τα: «Γιώργος Σεφέρης - Μια φλόγα που θυμάται σωστά», «Η ιεροτελεστία της άνοιξης», «Το πλοίο των τρελών», «Οι τρεις σωματοφύλακες», «Το μεθυσμένο καράβι» κ.ά., δίνοντας παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Από το 1990, διατηρώντας το ελληνικό του όνομα, έχει παρουσιάσει 18 έργα με έδρα τη Γαλλία, 12 από τα οποία είναι σε συνεργασία Ελλήνων ποιητών, μουσικών και χορευτών. Σκοπός της ομάδας είναι αφ' ενός η παρουσίαση έργων της σύγχρονης λογοτεχνίας και ποίησης, ελληνικής και ξένης, καθώς και ζωγραφικής και αφ' ετέρου η έρευνα και σπουδή στην Αρχαία Ελλάδα, με έργα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Ο Ντανιέλ Λομέλ, εδώ και είκοσι χρόνια, ερευνά το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, ενώ σαν αποτέλεσμα αυτής της έρευνας εξέδωσε στη γαλλική γλώσσα ένα δίτομο έργο με τίτλο «Από τους Μυσταγωγούς στο Αρχαίο Θέατρο», το οποίο μάλιστα πρόκειται να μεταφραστεί στα ελληνικά.

«Αποσπάσματα έρωτα»


Φίλοι από παλιά ο Λομέλ και ο Μάνος Χατζιδάκις, γνωρίστηκαν στην Ελλάδα το 1965, όταν ο Μορίς Μπεζάρ ανέβασε τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη. Από την πρώτη στιγμή ο Γάλλος χορογράφος αγάπησε το Μάνο και τη μουσική του, που κουβαλούσε τη μυρωδιά της χώρας του. Οταν το 1980 ο Ντ. Λομέλ εγκαταστάθηκε στη χώρα μας, του δημιουργήθηκε η ανάγκη να ανεβάσει μια παράσταση αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη. Ετσι, από τις μικρές ιστορίες, τις αναμνήσεις και τα ανέκδοτα του παρελθόντος, γεννήθηκαν τα «Αποσπάσματα Ερωτα», που σήμερα αποτελούν ένα φόρο τιμής για το σπουδαίο μουσικό που σημάδεψε τον περασμένο αιώνα. Η παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, ενώ στη χώρα μας ανεβαίνει για πρώτη φορά.

Στην παράσταση ακούγονται και ερμηνεύονται χορευτικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τις συλλογές: «Οδός Ονείρων», «Ο μεγάλος ερωτικός», «Το χαμόγελο της Τζοκόντα» και «Ρωμαϊκή αγορά».

Αφιέρωμα στο Γ. Ρίτσο

«Κάτω από τον ίσκιο του βουνού» από τα μονόπρακτα «Τέταρτη διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου. Ο Λομέλ γνωρίστηκε με τον ποιητή όταν ανέβασε το έργο του «Οι Γερόντισσες και η θάλασσα» στο ΚΘΒΕ το 1983, ενώ ακολούθησε η «Ρωμιοσύνη». Με τη συμβουλή του Μίνου Βολανάκη, τότε διευθυντή του ΚΘΒΕ, ο Λομέλ διάβασε την «Τέταρτη Διάσταση». Ετσι γεννήθηκε το σκιαγράφημα «Κάτω από τον ίσκιο του βουνού», που παρουσιάστηκε από το «Αέναον», το 1989, στο θέατρο «Κάβα» και σήμερα, μετά από 14 χρόνια επαναλαμβάνεται στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας».

«Το έργο αυτό», λέει ο Ντανιέλ Λομέλ, «αποκαλύπτει ένα κράμα νεοτερισμού και αρχαϊσμού, εκφρασμένο σε μια γλώσσα ποιητική, γεμάτη μεγαλοψυχία και πολιτισμό, που είναι ο σπόρος της πολύβουης και πολύχρωμης ελληνικής γης. Στα μονόπρακτα αυτά ο Ρίτσος, αοιδός των σύγχρονων εποχών, αφηγείται τη διαιωνισμένη ιστορία του λαού του, στο ρυθμό των νευμάτων των Κουρήτων, χορευτής, φύλακας των μυστικών της κοσμογονίας. Οπως οι Κουρήτες, έτσι κι ο Ρίτσος, κράτησε μυστικό το δεσμό του με την τέχνη του χορού, για να μη σκιστεί "το πέπλο της Αρχέγονης Μαίας". Ποιος καλύτερα από το Ρίτσο μπορεί να ονειρεύεται για μας την ιστορία των Ατρειδών;».

Τα σκηνικά - κοστούμια στις δύο παραστάσεις είναι του Μάριου Ελευθεριάδη. Χορεύουν: Ζέφη Μπαρτζώκα, Δήμητρα Αντωνάκη, Ελενα Παπαδοπούλου, Αιμίλια Κορφιά, Κατερίνα Σαρρή, Νατάσσα Παπαμιχαήλ, Τάκης Αργυρόπουλος και Ντανίλο Παλμιέρι. Στην παράσταση «Κάτω από τον ίσκιο του βουνού» παίζει η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά.


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ