Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δεν εξετάζει τα προβλήματα των ΕΒΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει την τακτική υποβάθμισης της Επιτροπής και απαιτεί την ουσιαστική λειτουργία της και αλλαγές στη φορολογική πολιτική

Την ουσιαστική λειτουργία της «Επιτροπής Διαβούλευσης Φορολογικής Διοίκησης» ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με υπόμνημα που απέστειλε στον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και στον υφυπουργό Α. Φωτιάδη. Με το υπόμνημα, η Συνομοσπονδία διατυπώνει και τις προτάσεις της για τις απαραίτητες αλλαγές στη φορολογική πολιτική που πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή, προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Με το υπόμνημά της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει:

«Οπως μας πληροφόρησε ο εκπρόσωπός μας στην "Επιτροπή Διαβούλευσης Φορολογικής Διοίκησης" του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Β. Μαμάης, η Επιτροπή αυτή παρότι συγκροτήθηκε με στόχο τη μελέτη και διαβούλευση επί των κυριοτέρων προβλημάτων φορολογικής πολιτικής, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί. Ηδη, παρότι η Επιτροπή έχει συνεδριάσει αρκετές φορές, κανένα από τα μεγάλα θέματα φορολογίας που απασχολούν το 99% των επιχειρήσεων που είναι ΜΜΕ δεν έχει τεθεί σε συζήτηση. Επιπλέον, παρουσιάστηκε το φαινόμενο να εκδίδονται ΠΟΛ χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η Επιτροπή, όπως π.χ. η ΠΟΛ 1060/2003 για επέκταση της "Συνάφειας Τριετίας" στις επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριοτήτων το 2000 και η τελευταία απόφαση για επέκταση της ρύθμισης κλεισίματος των χρήσεων 1993-1998 στις επιχειρήσεις με Γ΄ κατηγορίας βιβλία».

Κατηγορηματικά η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι «η Επιτροπή από τη στιγμή που συγκροτήθηκε με εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων θα πρέπει κατά κύριο λόγο να ασχολείται με θέματα φορολογικής πολιτικής και όχι μόνο με γραφειοκρατικά ζητήματα με τα οποία κατά κανόνα ως τώρα αναλώνονταν».

Τα ζητήματα προτεραιότητας που πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή, κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, είναι:

  • Η κατάργηση της συνάφειας τριετίας.
  • Η κατάργηση των συνοπτικών εξωλογιστικών προσδιορισμών εισοδήματος και ΦΠΑ παρελθόντων ετών.
  • Να σταματήσει η πολιτική εκβιασμού προς τους ΕΒΕ προκειμένου να δεχτούν εξωλογιστικές ρυθμίσεις κλεισίματος φορολογικών υποθέσεων παρά τη θέλησή τους.
  • Η δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού.
  • Η κατοχύρωση στα βιβλία Β΄ κατηγορίας της έκπτωσης όλων των δαπανών που συμβάλλουν στη δημιουργία εσόδων για την επιχείρηση, όπως γίνεται και στα Γ΄ κατηγορίας βιβλία.
  • Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ