Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Μέτρα προεκλογικών ... προεκτάσεων

Ψηφίστηκε χτες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης και άλλες διατάξεις»...

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προεκλογικής περιόδου και των σχετικών κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, εξυπηρέτησης συμφερόντων, είναι το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, η κυβέρνηση, επειδή ακριβώς δεν μπορεί να βρει ερείσματα στον αγροτικό κόσμο, προσπαθεί με τέτοια νομοσχέδια να αρπάξει ψήφους αγροτών ή να τους καταστήσει ομήρους, για να μπορέσει πραγματικά να τους εκβιάσει την ώρα της ψηφοφορίας. Ο πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου, τόνισε, έπρεπε να είναι «μικρορυθμίσεις που αφορούν την καταπάτηση της δημόσιας γης και τη νομιμοποίηση των καταπατητών» και είναι χαρακτηριστικό ότι και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εκτιμά ότι ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικά. Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι για μεν το δημόσιο αν οι καταπατητές έχουν έκταση για δέκα χρόνια μπορούν να την πάρουν, ενώ για να τα πάρει κάποιος από ιδιώτη πρέπει να τα έχει καταπατημένα 20 χρόνια. «Το δημόσιο δηλαδή πολύ πιο εύκολα από ό,τι ο ιδιώτης εκχωρεί τα δικαιώματά του σε καταπατητές» είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Στριφτάρης και πρόσθεσε: «Η πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι να γίνει η συγκέντρωση γης στα χέρια λίγων με επιβράβευση των καταπατητών, ενώ εμείς λέμε ότι η συγκέντρωση γης πρέπει να γίνει από τους πολλούς, από τους μικροκληρούχους μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών».

Για σχετική με τους συνεταιρισμούς διάταξη ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτοί να γίνουν όργανα των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, ενώ για τη θεσμοθέτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών παρατήρησε ότι η κυβέρνηση φροντίζει να βγάλει μια νέα γενιά αγροτοπατέρων. Καταλήγοντας τόνισε ότι εάν οι αγρότες δεν αντισταθούν στην πολιτική που συνθλίβει την καθημερινότητά τους και εάν δεν απογαλακτιστούν από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το μέλλον τους είναι προδιαγραμμένο για να φύγουν από την αγροτική παραγωγή.

Με τη σειρά του ο υπουργός Γεωργίας προχώρησε σε κάποιες επουσιώδεις μικροαλλαγές στο νομοσχέδιο και δήλωσε ότι με τις διατάξεις του επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα των αγροτών...

  • Από την πλευρά της η «πράσινη» διοίκηση ΓΕΣΑΣΕ, διά ανακοινώσεώς της διαμαρτύρεται μόνο για τη θεσμοθέτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, κάνοντας λόγο για υπονόμευση και πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος. Ποιοι μιλάνε για τι δηλαδή, ή μήπως φοβούνται οι της ΓΕΣΑΣΕ ότι θα δοθεί σε άλλους η σκυτάλη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, μια και οι ίδιοι απαξιώθηκαν εντελώς στα μάτια των αγροτών. Καλά, πόσο στα σοβαρά να πάρει κανείς τη ΓΕΣΑΣΕ όταν χτες το πρωί ο πρόεδρός της ήταν στο γραφείο του Γ. Δρυ και χτες το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα του διαλόγου;...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον για τους αγρότες (2003-12-12 00:00:00.0)
Διέξοδος με το συνολικό αντιπάλεμα της ασκούμενης πολιτικής (2002-06-11 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και ΝΔ συνυπεύθυνοι για την κρίση (2001-10-20 00:00:00.0)
Αυτοί οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών (1997-07-10 00:00:00.0)
"Προκαλεί οργή αυτός ο όμιλος" (1997-07-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ