Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας!

Κυβέρνηση και βιομήχανοι γνωστοποίησαν από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας την πρόθεσή τους να εντείνουν τα αντιλαϊκά μέτρα, αναγορεύοντας την ανταγωνιστικότητα... εθνικό στόχο

Την επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής της αντεργατικής πολιτικής αποφάσισε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Με βασικό στόχο την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων - δηλαδή τη διεύρυνση των υπερκερδών του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου - οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο αποφάσισαν το διαρκή έλεγχο της πορείας ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την κατάρτιση περιοδικών εκθέσεων ανά 4 μήνες. Με τον τρόπο αυτό, θέλουν να εντοπίζουν έγκαιρα τις υστερήσεις και να κλιμακώνουν την επίθεση κατά των εργαζομένων. Η διαδικασία επίτευξης της ανταγωνιστικότητας, η οποία έχει αναχθεί πλέον από το κεφάλαιο ως ο νέος «εθνικός στόχος», θα είναι αέναη και η υλοποίησή της θα υπόκειται σε αυστηρό... έλεγχο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Οδ. Κυριακόπουλος προανήγγειλαν τον καθορισμό δεικτών μέτρησης της ανταγωνιστικότητας, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινώνονται κάθε 4 μήνες (αρχής γενομένης από το Σεπτέμβρη), ενώ θα υπάρχουν και τα συγκεντρωτικά ετήσια αποτελέσματα. Κατά τη συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους συμμετέχοντες η «πιο ουσιαστική που έχει γίνει ως τώρα», τέθηκαν μια σειρά προτεραιότητες με βασικές πτυχές τη «νέα βιομηχανική πολιτική» και την «ανταγωνιστικότητα του τουρισμού».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, στόχος είναι η «σύνδεση του τουρισμού με τη βιομηχανία», διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κλάδων στην κατεύθυνση της προώθησης ενός συνολικού τουριστικού προϊόντος. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός 4 μηνών θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, ενώ σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προωθηθεί η κατ' αρχήν κωδικοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις επιχειρήσεις και θα εξεταστούν οι δυνατότητες απλοποίησης του νομικού καθεστώτος.

Την ίδια όμως στιγμή που η κυβέρνηση παραχωρεί τα πάντα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όταν το τελευταίο αντιμετωπίσει πρόβλημα, η κυβέρνηση σπεύδει να το στηρίξει χρησιμοποιώντας ακόμα και δημόσιες επιχειρήσεις. Υπ' αυτού έχει ενδιαφέρον η υπόθεση της TVX - παρουσιάστηκε ως η «χρυσή επένδυση» και συνδυάστηκε και με την εκδίωξη των κατοίκων της περιοχής - η οποία σήμερα θα στηριχτεί από τη Λάρκο! Αναφερόμενος σ' αυτό το ζήτημα ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «είναι σημαντικό ότι επιλέξαμε και στηρίζουμε τη συνεργασία της ΛΑΡΚΟ, μιας κρατικής εταιρίας να συνεργαστεί με τρεις ιδιωτικούς φορείς και να στηρίξει τη λειτουργία των ορυχείων της Χαλκιδικής και την αξιοποίησή τους με συμμετοχή των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί ένας φορέας με σταθερή προοπτική». Ετσι αφού ναυάγησε η πολυεθνική, τώρα δημιουργούνται σχήματα υπό την εποπτεία του ελληνικού δημοσίου για τη διάσωσή τους. Οπως ανακοίνωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος, το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε «διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για το πώς θα διαμορφώσουμε τους όρους οικονομικής ουσιαστικά εξασφάλισης αυτής της επιχειρηματικής δράσης, των όρων κάτω από τους οποίους θα κινηθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και του χρόνου... η πλύση εγκεφάλου (2006-03-01 00:00:00.0)
Ανταγωνιστικότητα με ...λιτότητα (2005-07-27 00:00:00.0)
Κυβερνητική δημαγωγία υπέρ των βιομηχάνων (2005-02-03 00:00:00.0)
«Νέα τάξη» στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου (2003-10-04 00:00:00.0)
Μεγάλα τα σχέδια, φτωχοί οι τουρίστες (2003-07-10 00:00:00.0)
Ψευδαισθήσεις για το ρόλο του (2003-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ