Πέμπτη 8 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αστρονομικά κέρδη ή... πλήρης λεηλασία
  • Περί τα 20 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 7 τρισ. δραχμές, ήταν τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων την πενταετία 1997-2001
  • Στα 60,1 εκατ. ευρώ έφτασαν τα κέρδη του ομίλου Κωστόπουλου στο α' τρίμηνο του 2003. Θησαυρίζουν από τους τόκους και ανακοινώνουν προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων για το 6% των εργαζομένων!

Υπερδιπλασιασμό των κερδών της για το α' τρίμηνο του 2003 ανακοίνωσε χτες η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ (του ομίλου Κωστόπουλου), γεγονός που οφείλεται στην ένταση της τοκογλυφίας σε βάρος των καταθετών και των δανειοληπτών και επίσης στο μεγάλωμα της χρυσοφόρας πίτας των δανείων που χορηγούν προς τα νοικοκυριά. Τα προκλητικά κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκρίσιμα ούτε με τις αυξήσεις - κοροϊδία που δόθηκαν στους μισθούς και στις συντάξεις, ούτε και με το ρυθμό του πληθωρισμού. Αντίθετα έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σφίγγει ακόμα περισσότερο τα «λουριά» στα λαϊκά στρώματα, επικαλούμενη την ενίσχυση της κερδοφορίας και της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου.

Με αφορμή τα στοιχεία της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα ορισμένα από τα στοιχεία που αφορούν τα τραπεζικά κέρδη κατά την πενταετία 1997-2001. Τα στοιχεία αυτά, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τα οφέλη που απέσπασαν οι τραπεζίτες καθόλη τη διάρκεια του διαστήματος που κυβερνώντες και οικονομική ολιγαρχία είχαν ονομάσει περίοδο... «έντασης των προσπαθειών του ελληνικού λαού για ένταξη στην ΟΝΕ». Ετσι, την ώρα που οι καταχτήσεις των εργαζομένων ξηλώνονταν η μία μετά την άλλη, την ώρα που οι εργαζόμενοι έρχονταν σε επαφή με τις... νέες εργασιακές σχέσεις, τα ελαστικά ωράρια την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και μια πολιτική λιτότητας που συνεχώς συμπιέζει τα εργατικά εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδου του λαού, την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες κατάφεραν να αποσπάσουν αστρονομικά κέρδη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών τους, την πενταετία 1997-2001 οι τράπεζες:

  • Αύξησαν τα καθαρά κέρδη τους από 633,7 εκατ. ευρώ το 1997, σε 2,9 δισ. ευρώ το 2001. Το ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών είναι 356,9% (!!!).
  • Συνολικά στην πενταετία τα κέρδη των τραπεζών ήταν 11,6 δισ. ευρώ.
  • Τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων, δηλαδή των τραπεζών και των θυγατρικών τους που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, άγγιξαν τα 20 δισ. ευρώ ή περίπου 6,8 τρισ. δρχ!!!
  • Αλματώδης ήταν και η αύξηση των τραπεζικών κερδών ανά τραπεζοϋπάλληλο. Ετσι, το 1997 για κάθε εργαζόμενο οι τράπεζες είχαν καθαρό κέρδος 11.209 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό το 2001 έφτασε στο ποσό των 47.055 ευρώ!


Το 2002, για το οποίο δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα ανάλογα στοιχεία, ήταν χρονιά που τα κέρδη των τραπεζών εξακολούθησαν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αποτέλεσε περίοδο αναπροσανατολισμού των τραπεζών στην κατεύθυνση απόσπασης κερδών από τη λεγόμενη «λιανική τραπεζική», δηλαδή από τη χορήγηση δανείων σε συνθήκες μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 2003 θα είναι χρονιά νέας αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών, όπως ήδη δείχνουν και τα στοιχεία της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ.

Η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ

Παράλληλα, η ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ συνεχίζει την πολιτική περικοπής των δαπανών υλοποιώντας τα διαβόητα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» εργαζόμενων. Οπως έγινε γνωστό μέχρι το τέλος του 2003 θα έχουν «αποχωρήσει» 470 εργαζόμενοι - δηλαδή περίπου το 6% του δυναμικού της τράπεζας - θυσία στο βωμό της αύξησης της παραγωγικότητας, της συμπίεσης του μισθολογικού κόστους και των αυξημένων μερισμάτων για τους μεγαλομετόχους. Την ίδια στιγμή ο όμιλος Κωστόπουλου επαίρεται και για το γεγονός ότι η ετήσια αύξηση στις «δαπάνες προσωπικού και γενικά έξοδα» αυξήθηκε μόλις κατά 1%...

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΑΛΦΑ -μετά την πληρωμή των φόρων - έφτασαν σε 60,1 εκατ. ευρώ (από 31,7 εκατ. το 2002) με ποσοστό αύξησης 90%.

  • Τα καθαρά κέρδη της ίδιας της ΑΛΦΑ (χωρίς τις θυγατρικές εταιρίες) υπερδιπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν σε 55 εκατ. ευρώ (από 26,8 εκατ. στο α' τρίμηνο του 2002) με ποσοστό αύξησης πάνω από 105%.
  • Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος πέτυχε να αυξήσει τα «καθαρά έσοδα από τόκους» πάνω από 17% στα 210,1 εκατ. ευρώ (από 179,2 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο του 2002). Δηλαδή, με απλά λόγια, το ημερήσιο κέρδος που προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στους τόκους των δανείων και των λιγοστών εξόδων τους για τόκους καταθέσεων φτάνει σε 2,33 εκατ. ευρώ ή 794 εκατ. δρχ. τη μέρα!

Σήμερα Πέμπτη πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μετόχων. Τα κέρδη του ομίλου για το 2002 έφτασαν τα 172,5 εκατ. ευρώ και το μέρισμα που προτείνεται να διανεμηθεί είναι 0,40 ευρώ ανά μετοχή. Αύριο Παρασκευή πραγματοποιείται και η γενική συνέλευση των μετόχων Εθνικής Τράπεζας. Μεταξύ των θεμάτων είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών) κατά 104,3 εκατ. ευρώ και η διάθεση των νέων μετοχών με αναλογία 1 νέα προς 10 παλιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ