Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κυβερνητική δημαγωγία υπέρ των βιομηχάνων

Με μια διυπουργική φιέστα στο Ζάππειο η κυβέρνηση άρχισε τα «μαθήματα» για το πόσο καλή είναι η ανταγωνιστικότητα... για όλους

Τι είναι η ανταγωνιστικότητα, μην είναι οι κάμποι, μην είναι τα βουνά; Είναι και κάμποι και βουνά και θάλασσες και ποταμάκια σύμφωνα με ιστογράμματα και τις γραφικές παραστάσεις(!) που χρησιμοποίησε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης στο Ζάππειο, υπό τον γενικό τίτλο... ο «πλανήτης» ανταγωνιστικότητα, στο πρώτο μάθημα «ανταγωνιστικότητα για αρχάριους». Το θέμα δεν είναι αστείο, αντίθετα πολύ σοβαρό και γι' αυτό η κυβέρνηση επιστράτευσε χτες τους υπουργούς Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο για να μιλήσουν στο πλαίσιο του, νομοθετικά θεσπισμένου, έτους ανταγωνιστικότητας όπως έχει οριστεί η χρονιά που διανύουμε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια ανταγωνιστική Ελλάδα, τόνισε αρχικά ο Δ. Σιούφας που επιδόθηκε στην απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων αυτού του στόχου. Ο υπουργός προσπάθησε να πείσει ότι πρόκειται για στόχο που αφορά όλους, όμως δεν κατάφερε να κρύψει ότι όλα γίνονται για τις επιχειρήσεις. Ετσι, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου του και στον προγραμματισμό, στη βάση ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει. Ο ειδικός γραμματέας του Ανάπτυξης Σ. Ευσταθόπουλος έκανε στη συνέχεια το... μάθημα της ταύτισης της ανταγωνιστικότητας με τη γενική ευημερία σε μια χοντροκομμένη προσπάθεια δικαίωσης της πολιτικής που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Η προπαγανδιστική επιχείρηση συνεχίστηκε με απολυτότητες του τύπου «όλοι θέλουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική» για να γίνει ο άνεργος, ο κακοπληρωμένος και με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας εργαζόμενος, ο συνταξιούχος με την ανύπαρκτη σύνταξη, συνένοχος και συμμέτοχος σε αυτή την πολιτική. Πέρα από τα φραστικά, προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης περί γενικής ευημερίας και «πρασινογάλαζα άλογα», αξία έχει προηγούμενη δήλωση του Δ. Σιούφα προς τους βιομηχάνους, ότι «κηρύξαμε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας επειδή εσείς το ζητήσατε». Παρόντες στη φιέστα ήταν και οι «κοινωνικοί εταίροι» σε μια... συμβολική συμμετοχή, χωρίς τοποθετήσεις.

Μετά τον υπουργό Ανάπτυξης, μίλησε ο Π. Μολυβιάτης που επισήμανε ότι το υπουργείο του θα συμβάλει στην κυβερνητική προσπάθεια με την «οικονομική διπλωματία» και ήδη οι αναδιαρθρωμένες υπηρεσίες του περιμένουν φορείς και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Λαλίστατος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μίλησε κι αυτός για τη μέχρι τώρα δράση του υπουργείου του για να συνεχίσει με τις αναμενόμενες παρεμβάσεις σχετικά με το νόμο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι κατά 80% έτοιμος, την απλοποίηση των διαδικασιών απορρόφησης του Γ΄ ΚΠΣ, την αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων, προαναγγέλλοντας την κατάργηση του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Εμφαση έδωσε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (και της δημόσιας περιουσίας της Κτηματικής Εταιρίας, της ΕΤΑ και της «Ολυμπιακά Ακίνητα»), αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της «ανταγωνιστικότητας», το ξεπούλημα και τις προκλητικές παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο, τη λιτότητα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η φιέστα έκλεισε με τον Π. Παυλόπουλο που οριοθέτησε τη δική του συμβολή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ξεκινώντας από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περνώντας στη δημόσια διοίκηση που φρέναρε την ανάπτυξη ενώ τώρα θα λειτουργήσει φιλικά προς αυτή και καταλήγοντας στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την... οικονομική αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όμως κινείται στην κατεύθυνση περικοπής πόρων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ