Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Με «διάλογο» οι επόμενες ανατροπές

Συμφωνούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σε διάλογο για τις «εκκρεμότητες» του υφιστάμενου, επίσης βαθιά αντιασφαλιστικού πλαισίου

Την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βιώνουν τις σκληρές συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει με το μικρότερο πολιτικό κόστος να «ανοίξει» παραπέρα το ήδη ανοιχτό θέμα για να συνεχίσει όσο γίνεται περισσότερο την περικοπή κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Η ...«αντίδραση» που συναντά από τη ΓΣΕΕ κυρίως και την ΑΔΕΔΥ είναι η απαίτηση διαλόγου για την εφαρμογή των νόμων του ΠΑΣΟΚ(!), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι οι χαμένοι σε κάθε περίπτωση! Στο θέμα επανήλθε χτες, όπως κάνει με κάθε ευκαιρία τον τελευταίο μήνα, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης κλείνοντας την ομιλία του για την ανταγωνιστικότητα, στη σχετική φιέστα που διοργάνωσε η κυβέρνηση στο Ζάππειο. Σύμφωνα με τον υπουργό, το εργασιακό και το ασφαλιστικό είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Τη συνέδεσε έτσι άμεσα με την περαιτέρω περιστολή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δε φοβάται το διάλογο γι' αυτά τα ζητήματα, τόνισε όμως ότι η πρόσκληση πρέπει να προέλθει από τους «κοινωνικούς εταίρους». Εμφάνισε έτσι δύο θέματα που η ανακίνησή τους τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει νέα δεινά στους εργαζόμενους, σε επικοινωνιακή υπόθεση.

Ετσι όμως βλέπει αυτά τα ζητήματα και το ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται σε αυτό. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι κλήθηκαν να σχολιάσουν την... πρόκληση. Ο Χ. Πολυζωγόπουλος άδραξε την ευκαιρία για να δηλώσει: «Ούτε διάλογος σοφών, ούτε διάλογος κουφών». Υπάρχει ασφαλιστικό πλαίσιο, πρόσθεσε και δε χρειάζονται αλλαγές σε αυτό καθώς απαντά στο πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, τόνισε πρέπει να συζητηθούν σε ένα οριοθετημένο διάλογο για αναγκαίες παραμετρικές αλλαγές. Πρέπει να σεβαστούμε το πλαίσιο που ισχύει και να μη γίνει καμία κουβέντα γι' αυτό. Δηλαδή, ακριβώς αυτό το πλαίσιο που μεταξύ άλλων έχει φέρει συντάξεις πείνας για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, που αύξησε το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος επισήμανε ότι τα συνδικάτα έχουν συγκεκριμένες θέσεις για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, την αναδιανεμητικότητα και άλλα θέματα και η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει τις προτάσεις της. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, δε γίνεται δεκτός διάλογος σοφών.

Οι «εκκρεμότητες» στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχουν να κάνουν κυρίως με διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου του Ρέππα, όπως η ένταξη στο ΙΚΑ των Ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, η προώθηση των επαγγελματικών Ταμείων. Με λίγα λόγια, η κύρια απαίτηση είναι η εφαρμογή διατάξεων και νόμων που, καθ' υπαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μεγάλου κεφαλαίου, τσάκισαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν με αίμα κατακτηθεί. Νόμοι που δημιουργούν το έδαφος για νέες αντεργατικές επεμβάσεις μέσα από στημένους «οριοθετημένους» ή μη διαλόγους. Οσο για τις εργασιακές σχέσεις, η επίθεση έχει προαναγγελθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ