Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ
Δικομματική εξιλέωση του Λάτση

Εγκαίνια και ύμνοι απ' τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή

«Πρόκειται για μια κίνηση ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς», είπε ο Κ. Καραμανλής, ευχαριστώντας το Λάτσειο Ιδρυμα για τη δωρεά του Κέντρου Εγκαυμάτων

Eurokinissi

«Πρόκειται για μια κίνηση ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς», είπε ο Κ. Καραμανλής, ευχαριστώντας το Λάτσειο Ιδρυμα για τη δωρεά του Κέντρου Εγκαυμάτων
Η διαχρονική διακομματική εξιλέωση των μεγάλων «ευεργετών» της οικογένειας Λάτση, για να ξεπλύνουν στη συνείδηση εργαζομένων και του λαού τα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν διαπράξει, ολοκληρώθηκε χτες με φιέστες στα εγκαίνια του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Τη σφραγίδα έβαλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, βουλευτές και τοπικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων έδωσαν το «παρών» στα χτεσινά εγκαίνια και ύμνησαν τον μεγάλο «ευεργέτη». Ολοκλήρωσαν τη δικομματική προσπάθεια να απενοχοποιήσουν τον Λάτση, η οποία ξεκίνησε το 1994 με την πρώτη δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το ίδιο το έργο, βέβαια, ήταν και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο για την περιοχή με δεκάδες βαριές βιομηχανίες και ήταν υποχρέωση του ίδιου του κράτους.

Αντί γι' αυτό, όμως, έδωσαν συχωροχάρτι στους Λάτσηδες με τα 19 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν, για τους 14 εργάτες που εξαερώθηκαν το 1992 στα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ. Αλλά ξέρει κανείς αν επέζησαν εργάτες, που γλίτωσαν αλλά τραυματίστηκαν σε εκείνη τη φοβερή έκρηξη. Η παρουσία όλων των επισήμων στα χτεσινά εγκαίνια ήταν μια υπόκλιση στην υποκρισία, όπως εκφράστηκε απ' την Μ. Λάτση που είπε ότι η σκέψη της στρέφεται: «Στους συναδέλφους μας, που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία που χτύπησε τη δική μας Πετρόλα το 1992» και «στον πατέρα μου, που μέσα από τη στάχτη και την καταστροφή βρήκε τη δύναμη να κάνει τον αβάσταχτο πόνο δημιουργία και προσφορά».

Τη συνέχεια έδωσε ο Κ. Καραμανλής, που αφού σημείωσε ότι η «Πολιτεία έχει τον πρώτο ρόλο στην προσφορά υπηρεσιών Υγείας», είπε: «Στον ευαίσθητο αυτό τομέα όμως υπάρχει πάντα χώρος για την ιδιωτική ασφάλιση και εθελοντική πρωτοβουλία, για δράσεις οι οποίες αναδεικνύουν στην πράξη την έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας». Στην ίδια κυβερνητική γραμμή κινήθηκε στην ομιλία της και η Μ. Καρά διοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η στελέχωση του Κέντρου Εγκαυμάτων θα γίνει σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει μαζί με την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, προσπαθώντας έτσι να φανεί συνεπής με τις εξαγγελίες του τον περασμένο Ιούνη στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου ανακοίνωσε ως «άμεση προτεραιότητα την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό».

Οπως, όμως, καταγγέλλουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του νοσοκομείου, για να λειτουργήσει τη μονάδα θα προσλάβει περίπου 85 συμβασιούχους νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους όμως θα απασχολεί στο νοσοκομείο και θα μεταφέρει από εκεί ειδικευμένους.

Παλινωδίες για τον αμίαντο

Μετά απ' τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων για τις πλάκες αμιάντου που υπάρχουν στο Θριάσιο νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης υποσχέθηκε απ' το βήμα της Βουλής (11.12.2004), το ξήλωμα, τη μεταφορά και την ταφή των πλακών στο εξωτερικό.

Προχτές το βράδυ κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του βουλευτή του ΣΥΝ Θ. Λεβέντη, ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος ανέτρεψε την αρχική υπόσχεση: «Αφού γίνει ειδική επεξεργασία, είπε ο Θ. Γιαννόπουλος, όλα αυτά τα αμιαντούχα υλικά θα μπουν σε νάιλον και θα πάνε σε χώρο ταφής, που είναι ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο στην Πτολεμαΐδα, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε από το ΙΓΜΕ».

Εν τω μεταξύ ο Ν. Κακλαμάνης υπέγραψε στις 31.1.2005 την απόφαση για τη «μελέτη και αποκατάσταση όψεων στο "Θριάσιο"» - ύψους 2,7 εκ, ευρώ - και την ανέθεσε στη ΔΕΠΑΝΟΜ. Η υπουργική απόφαση καλεί τη Διεύθυνση Υγιεινής και Περιβάλλοντος να «μεριμνήσει για τυχόν ενέργειες αρμοδιότητάς της, όσον αφορά τα θέματα περιβαλλοντικής μόλυνσης που θα προκύψουν από την αποξήλωση, απομάκρυνση και ταφή των αμιαντοπλακών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ