Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Ολα για την επιτυχία της απεργίας

Από εξόρμηση σε πολυκατάστημα
Από εξόρμηση σε πολυκατάστημα
Απεργούν τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διεύρυνση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, της απλήρωτης εργασίας. Μαζί με τους εργαζόμενους τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν και οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, που βρίσκονται και αυτοί στο στόχαστρο της κυβερνητικής επίθεσης. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τα μέλη της να κλείσουν τα καταστήματά τους την ημέρα της απεργίας. Ταυτόχρονα σε μια σειρά πόλεις της χώρας οι εργαζόμενοι και οι μικροί έμποροι, βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι συντονίζουν τη δράση τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί όλους τους λογιστές και λογίστριες που εργάζονται στο εμπόριο να πάρουν μαζικά μέρος στην 24ωρη απεργία.

Αθήνα

Σήμερα, τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών πραγματοποιούν ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, στις 6 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Ερμού (Ερμού και Βουλής). Μετά τη συνεδρίαση θα ακολουθήσει πικετοφορία στην Ερμού. Η συγκέντρωση των εργαζομένων τη μέρα της απεργίας έχει οριστεί στις 11.30 το πρωί στην Ομόνοια. Ταυτόχρονα, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Σήμερα τα σωματεία οργανώνουν περιοδεία στο πολυκατάστημα «Πράκτικερ», στον Ταύρο. Ταυτόχρονα, σήμερα στελέχη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στις περιοχές Ηλιούπολη, Δάφνη και στο πολυκατάστημα «Χόντος Σέντερ» στην Πατησίων. Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία απευθύνει στα μέλη της που εργάζονται στο εμπόριο και η Ενωση Λογιστών Αθήνας.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι οργανώνουν την αντίστασή τους ενάντια στη σαρωτική επίθεση κυβέρνησης, εργοδοτών, η πλειοψηφία της διοίκησης (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων υπερασπίζεται την πλήρη ευθυγράμμισή της με τις κυβερνητικές και εργοδοτικές απαιτήσεις. Σε χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής οι υποταγμένοι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΑΠ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) για κήρυξη 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη.

Υπεραμύνθηκαν για ακόμα μια φορά το ήδη εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας, και πώς να μην το έκαναν άλλωστε, αφού υπακούοντας τα αφεντικά τους, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση του '97 που προβλέπει το ισχύον ωράριο. Απέρριψαν το διεκδικητικό πλαίσιο των σωματείων, απέρριψαν δηλαδή τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο, κλπ. Αποφάσισαν την πραγματοποίηση στάσης εργασίας στις 16 Φλεβάρη, την οποία εξαρχής υπονομεύουν, αφού καλούν τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το σημερινό εξοντωτικό ωράριο και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Θεσσαλονίκη

Την αντίθεσή τους στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα διαδηλώσουν απόψε οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης που απασχολούνται στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Το αγωνιστικό ραντεβού τους έχει οριστεί για τις 8 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους, στο κέντρο της αγοράς της πόλης.

Στο μεταξύ μέχρι και την τελευταία ώρα, συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και των άλλων σωματείων που συνδιοργανώνουν την αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιούν εξορμήσεις στα καταστήματα του κέντρου και της περιφέρειας. Μεταφέρουν το κάλεσμα αντίστασης στη μοιρολατρία και την υποταγή που καλλιεργούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας του Κλάδου. Καλούν τους συναδέλφους τους, ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία τους, να παλέψουν για ενιαίο συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα, που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα. Απευθυνόμενοι στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους καλούν σε κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, που στόχο έχουν την εξόντωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ