Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απάντηση η διεκδίκηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης

Ο αγώνας για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των Μισθωτών) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων και ανάληψη των υποχρεώσεών τους από τους εργοδότες και το κράτος, είναι η μόνη απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης και τραπεζιτών.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τραπεζών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα του αγώνα είναι η συγκρότηση ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και ο συντονισμός του αγώνα όλων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Δευτέρας, στις 7 Φλεβάρη, και στο συντονισμό με τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, που απεργούν την ίδια ημέρα ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου

Ταυτόχρονα, η ΕΣΑΚ, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου όλων των Μισθωτών, προτείνει σαν γραμμή αντίστασης, σήμερα, για το Ασφαλιστικό του κλάδου τη διεκδίκηση ενός ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ενός ενιαίου ταμείου επικουρικής χωρίς τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η παρέμβαση της ΕΣΑΚ γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη, καθώς η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομο Δίκτυο, ΑΣΚΕ) συμφώνησε χτες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη στη δημιουργία μιας διμερούς Επιτροπής από εκπροσώπους της ΟΤΟΕ και των Τραπεζών, ώστε να προωθηθεί η «ενιαία λύση» για το Ασφαλιστικό, δηλαδή η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα. Επίσης, φαίνεται ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ προσανατολίζεται και στη ματαίωση των 24ωρων απεργιών που έχουν προγραμματιστεί για κάθε Δευτέρα του Φλεβάρη.

Η ΕΣΑΚ τονίζει ότι αυτού του είδους η «ενιαία λύση» - που μεταξύ άλλων προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ - κινείται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ. Εξυπηρετεί τα σχέδια τραπεζιτών και κυβέρνησης για παραπέρα αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συμβάλλει στη μείωση της αμοιβής εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας (π.χ. μείωση των εργοδοτικών εισφορών των ειδικών ταμείων από 26,5% σε 13,33%) και «φορτώνει» τις υποχρεώσεις των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο ΙΚΑ, δηλαδή στις πλάτες των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση, τραπεζίτες και πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αναζητούν και φόρμουλα για τη λειτουργία του «δεύτερου πυλώνα» (επικουρικό) και του «τρίτου πυλώνα» (επαγγελματικό ταμείο). Γενικότερος στόχος των τραπεζιτών, σημειώνει η ΕΣΑΚ, είναι ένα φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς εμπειρία αγώνων και συλλογική δράση. Χωρίς δικαιώματα, που θα εργάζεται σε καθεστώς μοιρολατρίας και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Θέλουν, ακόμα, να «βάλουν χέρι» στα αποθεματικά των ταμείων.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Η λύση είναι, σημειώνει η ΕΣΑΚ, ο αγώνας όλων των εργαζομένων για ένα δημόσιο, σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των Μισθωτών) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, όπως:

  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Αύξηση των συντάξεων
  • Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων
  • Εργοδότες και κράτος να πληρώνουν για την κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου των Μισθωτών, σαν γραμμή αντίστασης σήμερα για το Ασφαλιστικό του κλάδου η ΕΣΑΚ προτείνει τη διεκδίκηση για:

1. Ενα ενιαίο ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής. Χωρίς τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

  • για τους άνδρες συνταξιοδότηση με 30 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας ή 25 χρόνια ασφάλισης και όριο ηλικίας τα 55.
  • για τις γυναίκες συνταξιοδότηση με 25 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας ή 20 χρόνια ασφάλισης και 45 ετών.
  • για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά συνταξιοδότηση στα 20 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.

2. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής συμμετοχής. Μείωση των εισφορών των εργαζομένων.

3. Σύνταξη κύρια και επικουρική το 100% του τελευταίου μισθού (80% και 20%) στα 30 χρόνια ασφάλισης.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι ξεκομμένο από τις εξευτελιστικές αμοιβές και τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Ο αγώνας για το Ασφαλιστικό συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ. Και θέτει ως αιτήματα: 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, μόνιμη και σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση απάντηση στην αντιασφαλιστική επίθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2006-03-28 00:00:00.0)
Απεργούν την ερχόμενη Τρίτη(2005-08-13 00:00:00.0)
Στρώνει το χαλί στους τραπεζίτες(2005-05-25 00:00:00.0)
Απεργία στα τέλη Γενάρη για το Ασφαλιστικό(2005-01-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το έδαφος της επίθεσης(2004-12-02 00:00:00.0)
Κλείνουν σήμερα και αύριο τις τράπεζες(2002-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ