Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
Στρώνει το χαλί στους τραπεζίτες

Ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι τη «λυπητερή» θα την πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι

Το χαλί για την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης τραπεζιτών - κυβέρνησης σε βάρος των χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων της χώρας, στρώνει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Οπως αποφάσισε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου, εμμένει στη «διεκδίκηση»... της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ.

Ενός νόμου που προβλέπει την ένταξη των ειδικών Ταμείων κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ, την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και των παροχών. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, προβάλλει τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού Ταμείου στις τράπεζες που υποτίθεται ότι θα αναπληρώνει όσα χάνουν οι εργαζόμενοι από την κύρια.

Στον αντίποδα της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, η ΕΣΑΚ κατέθεσε και χτες στο Γενικό Συμβούλιο την ολοκληρωμένη πρότασή της για ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των Μισθωτών) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων και ανάληψη των υποχρεώσεών τους από τους εργοδότες και το κράτος.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου όλων των μισθωτών, προτείνει σαν γραμμή αντίστασης, σήμερα, για το Ασφαλιστικό του κλάδου, τη διεκδίκηση ενός ενιαίου ταμείου κύριας Ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και ενός ενιαίου Ταμείου επικουρικής με κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη διατήρηση των επικουρικών Ταμείων της Εμπορικής και της Πίστεως.

Στους εργαζόμενους η «λυπητερή»

Χτες, εξάλλου, η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε - εμμέσως πλην σαφώς - τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις των τραπεζών στην Ελλάδα θα αναληφθούν από το κράτος. Αυτό προκύπτει από την επιστολή που έστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γ. Μέργος, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (είχε ζητήσει πληροφορίες), στην οποία αναφέρεται πως «οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μελετούν μια νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του Ασφαλιστικού των Τραπεζών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ασφαλιστικού προβλήματος και της συγκράτησης των πάσης φύσεως συνταξιοδοτικών δαπανών».

Στην ίδια επιστολή, αναφέρεται πως «η διαδικασία συμμετοχής στις διατάξεις του νόμου προβλέπεται να είναι ανοιχτή και προϊόν εθελούσιας βούλησης των επιμέρους τραπεζών» και πως «το σχεδιαζόμενο μέτρο δεν είναι επιλεκτικό, καθώς η ενοποίηση Ταμείων κύριας ασφάλισης με το ΙΚΑ και η δημιουργία κλαδικών φορέων επικουρικής ασφάλισης αποτελούν επιλογές του Ελληνα νομοθέτη σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την καταπολέμηση του κατακερματισμού της Κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ