Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο

Ερώτηση για τις άθλιες συνθήκες, κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από εργολάβους που τους νοικιάζουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Πατσιλινάκος και Τάκης Τσιόγκας προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Οι βουλευτές ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση να αυξήσει το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια περιοχή με τεράστια εργοστασιακή ανάπτυξη.

Ειδικότερα στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι στα Ναυπηγεία, με τις ευλογίες κυβέρνησης και εργοδοσίας, η εργολάβος Μ. Κονιδάρη λειτουργεί «σκλαβοπάζαρο», νοικιάζοντας εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι, σημειώνεται στην Ερώτηση, έχουν καταγγείλει πριν το Πάσχα στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι ενώ δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ (10 έως 12 ώρες), παίρνουν το πολύ 23 με 30 ευρώ. Επίσης, ότι ενώ οι περισσότεροι δουλεύουν εκεί 3-5 χρόνια, ουδέποτε τους δόθηκε δώρο και επιδόματα που δικαιούνται, ενώ υποχρεώνονται να υπογράφουν ότι το έλαβαν. Επιπλέον, όταν έληγαν οι συμβάσεις τους, πέρναγαν 6 μήνες για την υπογραφή νέας και δούλευαν κανονικά χωρίς να τους επικολλάται ούτε ένα ένσημο. Σημειώνουν ακόμα ότι όσοι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους απολύονται, όπως έγινε πρόσφατα, ή απειλούνται τόσο από τους ανθρώπους του εργολάβου όσο και από τον ίδιο το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Στεφάνου.

Τέλος, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τη συγκεκριμένη τακτική την ακολουθούν και άλλοι εργολάβοι στην περιοχή χωρίς καμία παρέμβαση, όπως για παράδειγμα ο Παπαϊωάννου που νοικιάζει εργαζόμενους στην υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ (Κρόνος). Περίπτωση που εδώ και ένα χρόνο έχει απασχολήσει και το υπουργείο, χωρίς να δοθεί λύση μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ