Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ
Ετοιμάζουν μπαράζ απολύσεων

Σχεδόν 200 εργαζόμενοι βρίσκονται «υπ' ατμόν» σε δυο μεγάλες επιχειρήσεις μετάλλου της περιοχής

Με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι των εργοστασίων μετάλλου ΕΒΙΕΣΚ και ΚΟΝΤΙ που εδρεύουν στο Βόλο. Με το πρόσχημα ότι δεν πάνε καλά οι δουλιές, η εργοδοσία στις δύο επιχειρήσεις ανακοίνωσε τ' αντεργατικά της σχέδια να πετάξει εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Στην ΕΒΙΕΣΚ (θυγατρική του Ομίλου ΑΓΕΤ), όπως ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους, που φτάνουν τους 160 στο Βόλο και τους 100 περίπου στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, θ' απολυθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα 125 άτομα, ποσοστό 50% επί του συνόλου, καθώς η επιχείρηση το 2008 θα κλείσει. Οσον αφορά στους άλλους 125 εργαζόμενους, η εργοδοσία είπε πως θ' απορροφηθούν σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου.

Οι εργαζόμενοι της ΕΒΙΕΣΚ, μόλις πληροφορήθηκαν τα σχέδια απόλυσής τους, αντέδρασαν έντονα, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά θ' αγωνιστούν απαιτώντας να μη γίνει ούτε μία απόλυση. Σχετικά δε στις ανακοινώσεις ότι οι υπόλοιποι 125 εργαζόμενοι θ' απασχοληθούν σε άλλα εργοστάσια του ομίλου, καταγγέλλουν πως πρόκειται ξεκάθαρα για μια προσπάθεια των εργοδοτών να διασπάσουν την ενότητά τους και να μην αγωνιστούν όλοι μαζί για ν' αποτρέψουν τα σχέδιά τους. Προειδοποιούν, όμως, ότι αυτή η επιχείρηση δε θα περάσει, δίνοντας μαζική και δυναμική απάντηση μέσα από τους αγώνες που θ' αποφασίσουν το επόμενο διάστημα. Ο συντονισμός της δράσης τους θα συζητηθεί σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Βόλο, σε συνεδρίαση της διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία οκταετία απολύθηκαν από το εργοστάσιο της ΕΒΙΕΣΚ στο Βόλο περίπου 100 εργαζόμενοι.

Οσον αφορά στο εργοστάσιο ΚΟΝΤΙ, οι Γερμανοί εργοδότες ανακοίνωσαν ότι θα διώξουν 60 από τα συνολικά 216 άτομα, με τη διαβόητη εκβιαστική μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου». Οι εργαζόμενοι σε πρόσφατη γενική συνέλευσή τους ξεκαθάρισαν ότι δε δέχονται να φύγει από το εργοστάσιο ούτε ένας εργαζόμενος και τις επόμενες μέρες αναμένεται ν' αποφασίσουν τις μορφές αγώνα με τις οποίες θ' αντιδράσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ