Κυριακή 11 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Πολιτική και ανάπτυξη

-- Επίσης διαβάσαμε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση μαζί με τους σοσιαλιστές προωθεί αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο νόμο για τα κόμματα, που θίγουν ιδιαίτερα το ΚΚΠ. Πώς ακριβώς επηρεάζουν το ΚΚΠ οι νέοι νόμοι και τι προτίθεται να κάνει;

-- Οντως είναι έτσι, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Σε μια εποχή που υπάρχει μια τεράστια επίθεση στα εργασιακά, και το ίδιο συμβαίνει και με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τη δημόσια υγεία, οι σοσιαλιστές μαζί με την κυβέρνηση προωθούν ρυθμίσεις με σκοπό την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και του νόμου για τα κόμματα.

Ο στόχος είναι μια άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού στα εσωτερικά των κομμάτων. Είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Τα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο πλήρη ονομαστικό κατάλογο των μελών τους. Βάση αυτού του νόμου επίσης θέλουν να καθορίζουν τον τρόπο που θα εκλέγονται τα μέλη των κομμάτων και τι είδους όργανα θα υπάρχουν στα κόμματα. Απαγορεύεται επίσης η οικονομική δουλιά των κομμάτων, πέραν των κρατικών επιδοτήσεων. Πουθενά δεν έχει συμβεί αυτό. Να θεωρούνται τα κόμματα το μακρύ χέρι του κράτους! Πέρα από το ότι τινάζει στον αέρα όλες τις κατακτήσεις της «Επανάστασης του Απρίλη», με αυτό το νόμο επίσης καταλύεται κάθε έννοια ανεξαρτησίας και ελευθερίας των μελών. Μέχρι τώρα όλοι ήξεραν ότι τα κόμματα είναι εθελοντικές ενώσεις πολιτών. Τα μέλη είναι ελεύθερα να μπαίνουν και να βγαίνουν στα κόμματα όποτε θέλουν, και αυτό δεν αφορά κανέναν άλλο παρά τα ίδια τα μέλη. Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δε θα βρει πουθενά ανάλογες ρυθμίσεις!

Φυσικά μπορείτε να καταλάβετε ότι υπήρξε μεγάλη αντίδραση και κινητοποίηση από το κόμμα μας, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι οργανωμένοι σε κόμματα. Τελικά, κάτω από την πίεση ήδη έχουν υποχωρήσει σε πολλά από τα απαράδεκτα. Βέβαια οι σοσιαλιστές δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση αφού λένε ότι όλες οι ρυθμίσεις που θα έπλητταν το ΚΚΠ έχουν αποσυρθεί οπότε αυτός ο νόμος δεν είναι και τόσο κακός. Αλλά εμείς επιμένουμε ότι ο νόμος ακόμα διευκολύνει το κράτος στα σχέδια του, οπότε και ο αγώνας θα συνεχιστεί.

-- Με βάση τις δεδομένες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην Πορτογαλία, ποια είναι η λύση που προβάλει το ΚΚΠ για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την κυριαρχία του κεφαλαίου;

Κοιτάξτε, η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι πολύ άσχημη, αφού σημειώθηκε μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αυτού του χρόνου. Ομως η κυβέρνηση όπως συνήθως, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό, αύξησε πάλι τους έμμεσους φόρους που ως γνωστόν χτυπούν τα λαϊκά στρώματα και μείωσε τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ φυσικά δεν υπάρχει καμία αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Δηλαδή, ζητούν από τους εργαζόμενους να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι.

Σε ένα περιβάλλον που είναι δύσκολο διεθνώς, αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση είναι να αντισταθμίσει αυτό το πρόβλημα αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις. Οχι μόνο δεν το έκανε, αλλά τις μείωσε κιόλας. Οπότε και εμείς την κατηγορούμε ότι πρόσθεσε μια ακόμα κρίση στην προϋπάρχουσα.

Αυτό οδηγεί πλέον στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, στην πτώση της λαϊκής κατανάλωσης και στην αύξηση των απολύσεων. Η αύξηση της ανεργίας στην Πορτογαλία το τελευταίο διάστημα είναι η πιο μεγάλη σε όλη την ΕΕ. Και όλα αυτά γιατί η δεξιά κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ως ο «καλύτερος μαθητής» του Συμφώνου Σταθερότητας. Εμείς επικαλούμενοι την οικονομική κρίση προβάλλουμε ως ένα ελάχιστο μέτρο, την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Μια ελαστικοποίηση των όρων του, αφού ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, το χαρακτήρισε «βλακώδες».

Είναι βέβαια προφανές ότι το κόμμα αγωνίζεται για μια ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Απαλλαγή από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αύξηση των δημοσίων παραγωγικών επενδύσεων, καθιέρωση πολιτικών ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και απαλλαγή από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερους μισθούς. Αυτό το μοντέλο οδηγεί στην πτώχευση.

Οσον αφορά το χτίσιμο του σοσιαλισμού εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην ΕΕ, αφού αυτή είναι κατασκεύασμα του μεγάλου κεφαλαίου. Αγωνιζόμαστε για το σοσιαλισμό, αλλά συνδέουμε αυτή την πάλη και με προτάσεις άμεσες που να ανοίγουν αυτή την προοπτική και κάνουμε μια προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων.


Γ.Παπ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ