Κυριακή 25 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΡΧΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
«Ιστορίες» για το χορό

Ηταν το 1937, όταν η Κούλα Πράτσικα ίδρυσε την πρώτη «Επαγγελματική Σχολή Ορχηστικής». Από το 1973, χρονιά που την παραχώρησε στο κράτος, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), όπως μετονομάστηκε, η μοναδική κρατική σχολή χορού της χώρας μας, γνώρισε περιόδους άνθησης, αλλά και μεγάλων προβλημάτων. Τα οικονομικά προβλήματα, οι κακές και ελλιπείς κτιριακές εγκαταστάσεις, οι ενέργειες χρησιμοποίησής της για προσωπικούς σκοπούς από τη Σ. Κατσανέβα, ήταν τροχοπέδη στις προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού για ουσιαστική παρουσία της στο χώρο.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως πνέει «αέρας» αναβάθμισης. Ανανέωση διδακτικού δυναμικού της Σχολής, ανανέωση του προγράμματος σπουδών, δημιουργία λειτουργικού «φυτωρίου», οργάνωση εξειδικευμένων σεμιναρίων πάνω στο χορό, δημιουργία βιβλιοθήκης για χορευτές και χορογράφους, οργάνωση των ετήσιων παραστάσεων «Ιστορίες χορού», επισκευές και ανακαινίσεις των κτιριακών της εγκαταστάσεων, αποτελούν το νέο «πρόσωπο» της Σχολής. Συγκεκριμένα, από το 2000 καθιερώθηκε η συνεχής αξιολόγηση των μαθητών που είναι ο κύριος τροφοδότης του επαγγελματικού τμήματος και άρχισε τη διεύρυνση της «δεξαμενής» από την οποία αντλούνται οι μαθητές με τη συνεργασία αρκετών δήμων της Αθήνας και πόλεων της Ελλάδας. Το φυτώριο είναι για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 8 έως 17 χρόνων, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία παιδιών που έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό. Τα επαγγελματικά τμήματα που λειτουργούν στη Σχολή είναι για αποφοίτους Λυκείου, οι οποίοι γίνονται δεκτοί για χορευτές, χορογράφοι και καθηγητές χορού. Στόχος της ΚΣΟΤ είναι μια εκπαίδευση που μέσα από την πειθαρχία και τη σκληρή δουλιά να απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, να ανανεώνεται και να βελτιώνεται συνεχώς.


Από το 2000 μέχρι σήμερα οργανώθηκαν κύκλοι σεμιναρίων με σχετική προς το χορό θεματολογία και διακεκριμένους δασκάλους όπως: Τεχνικής Graham με τη Βάλια Αλεξανδράτου. Χορογραφικής σύνθεσης με τη Νανά Βάχλα. Σύγχρονου χορού με τις Μελίνα Μαστροθανάση και Laura Aris - Alvarez. Visual design με το Θωμά Οικονομάκο. Χορογραφίας με τον Κωνσταντίνο Ρήγο. Σύγχρονου χορού με την Ann Adamovic. Φωτογραφία με τον Alan Parker. Χορογραφικής σύνθεσης με τους Thomas Plischke και Kattrin Deufert. Μπαλέτου με τον Pierre Tavernier. Σύγχρονου χορού με τον David Zambrano κ.ά.

Τον Οκτώβρη του 2003 η ΚΣΟΤ προγραμματίζει ανοιχτά σεμινάρια σε χορευτές και χορογράφους, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Ακόμη, καθιερώθηκε από το 2001, μετά τη λήξη της διδακτικής περιόδου, να πραγματοποιούνται παραστάσεις χορού από σπουδαστές και σπουδάστριες της ΚΣΟΤ. Δουλεύοντας επί πέντε συνεχείς βδομάδες με σημαντικούς Ελληνες και ξένους χορογράφους, προετοιμάζουν τα χορευτικά κομμάτια τους για τις παραστάσεις «Ιστορίες χορού» που παρουσιάζονται ως ενιαία και επαγγελματική παράσταση κάθε Ιούνη. Πρόκειται για έργα που χορογραφούνται ειδικά για την εκάστοτε παράσταση και με αυτόν τον τρόπο, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε συνθήκες επαγγελματικές, με καταξιωμένους καλλιτέχνες, μαθαίνοντας από τον τρόπο δουλιάς τους. Τις φετινές «Ιστορίες του χορού» (25 έως 29 Ιούνη) τις υπογράφουν έξι διακεκριμένοι χορογράφοι, οι: Βάλια Αλεξανδράτου, Richard Alston, Χάρης Μανταφούνης, Μιχάλης Ναλμπάντης, Denice Vale και ο Wim Vandekeybus.


«Στολίδι» στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης αποτελεί η νέα της Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη της ΚΣΟΤ είναι ειδική Βιβλιοθήκη Τέχνης με ειδίκευση στις παραστατικές τέχνες (Performing arts) και κυρίως στην τέχνη του χορού. Ιδρύθηκε το 2000 αποκλειστικά για να υποστηρίξει το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθείται από τη σχολή. Εχοντας ως κύριο γνωστικό αντικείμενο το χορό, στοχεύει στη συνεχή διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου αυτής της τέχνης, στην παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών, στη συμπλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην εξοικείωση των σπουδαστών και σπουδαστριών της σχολής με τη χρήση των νέων πληροφοριακών πηγών. Επίσης, μία από τις μακρόπνοες αποστολές της είναι να γίνει πληροφοριακό κέντρο όσον αφορά στην τέχνη του χορού στην Ελλάδα. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων, 85 τόμους περιοδικών, συνδρομές εξειδικευμένων περιοδικών και 60 τόμους με παρτιτούρες. Τα θέματα καλύπτουν σχεδόν όλους τους επιστημονικούς κλάδους και φυσικά όλες τις τέχνες κυρίως Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ υπάρχουν αρκετοί τίτλοι και στα Γαλλικά και Γερμανικά.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ