Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Στο προσκήνιο ο πολιτισμός των λαών

Αγωνιστική υποδοχή των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη στις 24-25 Μάη

Εργο του Περικλή Μπαλάφα
Εργο του Περικλή Μπαλάφα
Ο πολιτισμός των λαών κόντρα στον πολιτισμό των βαρβάρων της ΕΕ και των ΗΠΑ επιχειρείται να αναδειχτεί στη διάρκεια της λαϊκής εκδήλωσης που οργανώνει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το Σάββατο 24 Μάη στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από μια μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου), θα αναδειχτεί η αντίσταση του λαού στα σχέδια της ΕΕ για την επιβολή μιας «ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας», που θα επεξεργαστούν οι υπουργοί Πολιτισμού στη διάρκεια της Ατυπης Συνόδου, η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Μάη.

Οι λαϊκές εκδηλώσεις που οργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικά δρώμενα θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η επιτόπου δημιουργία εικαστικών έργων από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και σπουδαστές εργαστηρίων.

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης και όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό της, να δώσειν μαζικά το «παρών» και με τη συμμετοχή του να υποδεχτεί αγωνιστικά τους αρχιτέκτονες της πολιτιστικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών. Να ορθώσει μέτωπο αμφισβήτησης στον ελιτισμό και την υποκουλτούρα των πολυεθνικών.

Η Πολιτιστική Ομάδα της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», εδώ και μήνες πραγματοποιεί μια τιτάνια προσπάθεια ώστε να φτάσει το κάλεσμά της σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους της τέχνης. Απευθύνθηκε σε εκατοντάδες φορείς και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων σε φορείς όπως το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τους Συλλόγους Εικαστικών Κεντρικής Ελλάδας, Σερρών, Πτολεμαΐδας, Κατερίνης, Χαλκίδας. Το Σύλλογο Επαγγελματιών Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας και το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας, που δεσμεύτηκαν πως θα απευθύνουν με τη σειρά τους ειδικό κάλεσμα στα μέλη τους. Επίσης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γ. Φωκά, και το ΔΣ των φοιτητών της σχολής, τους οποίους κάλεσαν να φέρουν έργα τους και να δημιουργήσουν στο χώρο της εκδήλωσης.

Εργο του Νίκου Πιλάτη
Εργο του Νίκου Πιλάτη
Μέρος από τα έργα που ήδη συγκεντρώνονται, αλλά και όσα σταλούν τις επόμενες μέρες, θα εκτεθούν στην εκδήλωση της 24ης του Μάη, ενώ ο κύριος όγκος θα προβληθεί μέσα από ειδική έκθεση που θα γίνει στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» τον Ιούνη, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Η απήχηση είναι πραγματικά μεγάλη. Πάρα πολλοί καλλιτέχνες έχουν ήδη στείλει έργα τους. Και καθημερινά ο κατάλογος διευρύνεται με νέες συμμετοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους όπως: Ελπινίκη Παπακωνσταντίνου από την Κύπρο, Γιώργος Ψαράκης, Σταύρος Γκέσκος, Περικλής Μπαλάφας, Γιάννης Μαβίδης, Νίκος Πιλάτης, Γιώργος Πάλλης, Σώτος Ζαχαριάδης, Παναγιώτης Λιώσης, Κώστας Αγγελάκης. Ανταποκρίθηκαν εξάλλου και φορείς από χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής όπως πχ: «Ruggero Maggi» Ιταλία, «Pudio i» Ισπανία, «ZAV» Γαλλία, και ο Alexis Abneu Banizonte ζωγράφος από την Κούβα.

Παράλληλα τα μέλη της πολιτιστικής ομάδας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», έχουν απευθυνθεί και σε συγγραφείς, προκειμένου να συγγράψουν ειδικά κείμενα τα οποία θα παρουσιαστούν στο τριήμερο δράσης του Ιούνη, αλλά και σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και επαγγελματίες ηθοποιούς.

Εχουν οργανώσει δύο συναντήσεις με ερασιτεχνικά μουσικοχορευτικά σχήματα της Θεσσαλονίκης. Η ανταπόκριση σε κάθε κάλεσμα είναι πραγματικά μεγάλη και δείχνει την αγωνία των δημιουργών και την απόφασή τους να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμού των λαών που ασφυκτιά μέσα στα καλούπια των επιλογών της ΕΕ.

«Απέναντι σ' αυτές τις επιλογές, εμείς αντιπροτείνουμε και παλεύουμε για έναν πολιτισμό που να συνδέεται με την εργασία, την ποιότητα ζωής, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, τη σωστή ενημέρωση, τις πραγματικές αξίες, τη γνώση, τη μόρφωση, την καλλιέργεια. Να αναπτύσσει τα αισθήματα των ανθρώπων, τις ευαισθησίες τους, την ανθρωπιά, την ειρήνη, τη φιλία των λαών, τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Να αναδείχνει τις πολιτισμικές αξίες του λαού μας, να επικοινωνεί ανεμπόδιστα με τους πολιτισμούς όλων των λαών, να στηρίζεται στη λαϊκή δημιουργία. Να διασφαλίζει την ελεύθερη ανάπτυξη των τεχνών. Θέλουμε το λαό μας κοινωνό - συμμέτοχο και δημιουργό», ανέφερε η Α. Καραμανλή ζωγράφος μέλος της πολιτιστικής Ομάδας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».


Α. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέα ποιοτικά στοιχεία (2013-09-29 00:00:00.0)
Επερώτηση για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες (2008-05-31 00:00:00.0)
Ο «κόσμος» τριών δημιουργών (2001-06-08 00:00:00.0)
Του "δένουν" τα χέρια (1998-03-15 00:00:00.0)
Περί εικαστικών ο λόγος (1997-02-12 00:00:00.0)
Προτάσεις εικαστικών (1996-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ