Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ
Ξεσπάθωσαν υπέρ της καρκινογόνου καύσης!

Στην πριμοδότηση της καρκινογόνου καύσης και άλλων παρεμφερών επικίνδυνων μορφών διαχείρισης των απορριμμάτων, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να πλασάρουν και στη χώρα μας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, προχωρούν σε αγαστή συμφωνία η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΝ, υποθηκεύοντας έτσι την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Είναι χαρακτηριστική, από την άποψη αυτή, η συζήτηση που έγινε προχτές σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου τόσο η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, όσο και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και στέλεχος του ΣΥΝ, Π. Φιλίππου, διαγκωνίστηκαν ποιος από όλους θα προβάλει καλύτερα και περισσότερο τις «νέες» αυτές επικίνδυνες μεθόδους. Ο Π. Φιλίππου, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που έβαλε το ζήτημα, δηλώνοντας ότι «στην ΤΕΔΚΝΑ εγκρίναμε μεν τον περιφερειακό σχεδιασμό, αλλά ζητήσαμε να περιληφθούν μέσα σε αυτόν και νέες μέθοδοι που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων», προσθέτοντας ότι «στην Ευρώπη και στην Αμερική υπάρχουν πάρα πολλές μέθοδοι, όπως αεροποίηση, βιολογική ξήρανση». Προδιέγραψε έτσι το τι ετοιμάζουν οι δήμοι της Λαυρεωτικής, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ξεχωριστό Σύνδεσμο.

Ανοιχτά υπέρ των μεθόδων αυτών τάχτηκε και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επικαλούμενη κοινοτική οδηγία, «που προβλέπει όλους τους τρόπους» διαχείρισης. «Εγώ είμαι ανοιχτή σε όλες τις τεχνολογίες, πρόσθεσε η Β. Παπανδρέου. Θέλω να τονίσω ειδικά για την καύση, για την οποία υπάρχει μια συναισθηματική φόρτιση, ότι την εφαρμόζουν χώρες πολύ πιο ανεπτυγμένες από εμάς που έχουν στάνταρ για το περιβάλλον υψηλότερα από αυτά που προβλέπει η ΕΕ, όπως Αυστρία, Σουηδία, Ελβετία, Αγγλία. Εχουμε εργοστάσιο καύσης στο κέντρο της Βιέννης, του Μιλάνου, της Φρανκφούρτης». «Ξέχασε», βέβαια, η υπουργός, εκτός των άλλων, να πει ότι κάνει μηχανιστικές συγκρίσεις, αφού μιλάει για χώρες με άλλο κλίμα και άλλη σύνθεση απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι τα αέρια απόβλητα της καύσης για ένα εργοστάσιο που θα διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής θα είναι: Οξείδιο του αζώτου: 1.700 τόνοι το χρόνο ή το 6,5% των συνολικών εκπομπών στο Λεκανοπέδιο, που αντιστοιχεί στο ίδιο ποσοστό ρύπων από όλες τις κεντρικές θερμάνσεις. Μονοξείδιο του άνθρακα: 170 τόνοι το χρόνο. Διοξείδιο του θείου: 245 τόνοι το χρόνο. Φθόριο: 5 τόνοι το χρόνο. Υδροχλώριο 24,5 τόνοι το χρόνο. Επίσης, θα εκλύονται και 14,7 γραμμάρια διοξινών το χρόνο, ποσότητα που μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά είναι τεράστια, αν λάβουμε υπόψη ότι ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου είναι ικανό να προκαλέσει καρκινογενέσεις και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ