Κυριακή 18 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το λαϊκό κίνημα δεν εκφοβίζεται

Με τη γενικότερη επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, την Ευρώπη και παγκόσμια, συνδέεται το σχέδιο παρακολούθησης των πολιτών μέσα από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που θέλει να εγκαταστήσει στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενόψει των διαδηλώσεων ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό κατήγγειλε ο Στέλιος Βαλανάς και τόνισε: «Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη. Ομως το λαϊκό κίνημα δεν εκφοβίζεται. Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία θα συμμετέχουν μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Ιούνη, σε μια πόλη ελεύθερη και ανοιχτή, όσες προσπάθειες εκδήλωσης κρατικού αυταρχισμού και καταστολής και αν επιχειρηθούν».

Είναι δεδομένο ότι το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί με λήψη ήχου και εικόνας από κάμερες που θα τοποθετηθούν σε 28 σημεία της πόλης, θα παραμείνει και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη. Το σχέδιο προβλέπει να τοποθετηθούν άμεσα, μέχρι την 1η Ιούνη, κάμερες σε 16 σημεία για την κάλυψη των «αναγκών της Συνόδου Κορυφής». Το δίκτυο θα στηθεί και θα λειτουργεί με τη συνδρομή του ΟΤΕ. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια της οποίας προβλέπεται να προχωρήσει το σχέδιο, απέκρυψε το γεγονός από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η αποκάλυψη έγινε από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».

Στο «φακό» τα δημοκρατικά δικαιώματα

Η κυβέρνηση, με αφορμή δήθεν τη λήψη μέτρων για τη Σύνοδο, επιχειρεί να νομιμοποιήσει την παρακολούθηση των πολιτών κατά παράβαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Οπως αναφέρει ο Σ. Βαλανάς, νομικός, «υπάρχει ευθεία παράβαση διατάξεων του σκληρού άκαμπτου πυρήνα του ελληνικού Συντάγματος.

Παραβιάζεται το άρθρο 5, το οποίο προστατεύει την ελεύθερη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή, με την έννοια της απόλυτης προστασίας του δικαιώματος. Επίσης το άρθρο 7, που αναφέρεται στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απαγορεύει την προσβολή της. Αλλά και το άρθρο 9, που έχει να κάνει με την προστασία από ηλεκτρονικά μέσα και σχετίζεται άμεσα με τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό χώρο με βάση τις διατάξεις, αλλά και το δημόσιο χώρο με τις παράλληλες καταγραφές. Και, βεβαίως, παραβιάζεται ευθέως και άμεσα το άρθρο 25 του Συντάγματος για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης».

Ο λαός να ματαιώσει τα σχέδια

Απέναντι στο νέο αντιδημοκρατικό κατήφορο πρέπει να σταθεί ο λαός και οι φορείς του. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ματαιώσουν την εγκατάσταση του νέου μηχανισμού, ολοκληρωτικής έμπνευσης συστήματος - αυτή τη φορά ηλεκτρονικού - παρακολούθησης της δράσης τους.

Ηδη εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», καταδίκασαν τη νέα αντιδημοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης.

Ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία του κυκλώματος παρακολούθησης των πολιτών τάχθηκαν ήδη εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Β. Ελλάδας, του Συλλόγου Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, του ΕΚΘ, πολλών πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, αλλά και των άλλων κινήσεων που οργανώνουν κινητοποιήσεις την περίοδο της Συνόδου Κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ