Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβλήματα με στρατεύματα και Σιίτες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Τα στρατεύματά μας δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την τάξη στο Ιράκ». Αυτό δήλωνε ο δεύτερος στην ιεραρχία της αμερικανο-βρετανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράκ, υποστράτηγος Τιμ Κρος. Ταυτόχρονα, σκληρή διαμάχη φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Αμερικανούς και σε πολλές ιρακινές σιιτικές παρατάξεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η μεγαλύτερη σιιτική οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», το οποίο αρνείται να υπακούσει στις διαταγές Μπρέμερ περί πλήρους αφοπλισμού.

Οι δηλώσεις Κρος συνέπεσαν με δημοσίευμα της «Γουόρλντ Τρίμπιουν», όπου υποστηρίζεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, εντός εβδομάδων, να αποσταλούν άλλοι 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, για να προστεθούν στις 145.000 που βρίσκονται εκεί. Την ίδια ώρα, σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις της κατοχικής διοίκησης με τους Σιίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο, η ηγεσία του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση» συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αφοπλίσει τους 25.000 άνδρες του στρατιωτικού σκέλους του. Μάλιστα, ανώτερα στελέχη της οργάνωσης διέρρεαν ότι «η υπομονή των Σιιτών με τους Αμερικανούς έχει αρχίσει να εξαντλείται».

Στο τεταμένο αυτό κλίμα εντάσσεται και η χτεσινή ενέδρα στην οποία έπεσε κομβόι αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων, κοντά στην πόλη Χαντίταχ, 190 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 στρατιώτης και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Χτες το απόγευμα, σφοδρή ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στο δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Αμερικανοί. Το βράδυ της Κυριακής, στην πόλη Μπακούμπαχ, βροχή από χειροβομβίδες δέχτηκαν αμερικανικά στρατεύματα, ενώ σκοτώθηκε μια Ιρακινή, επειδή, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, εκτόξευε χειροβομβίδες. Τέλος, την Κυριακή το πρωί σκοτώθηκε ένας Αμερικανός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Ντιουανίγια.

Παράλληλα, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα (περιοδικό «Τάιμ») περί διαπραγματεύσεων παράδοσης του γιου του Σαντάμ, Ουντάι, ενώ γαλλικά ΜΜΕ άρχισαν να δίνουν στη δημοσιότητα εκτενή έρευνα που έκαναν στο Ιράκ, σύμφωνα με την οποία ο Σαντάμ «προδόθηκε από τον ξάδελφό του και διοικητή της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος διέταξε να μη γίνει μάχη στη Βαγδάτη και φυγαδεύτηκε στις 8 Απρίλη από τους Αμερικανούς». Η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι και άλλα ανώτερα στελέχη του καθεστώτος, όπως ο διοικητής των Φενταγίν, είχαν έρθει σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ