Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Αγωνιστική συσπείρωση των γιατρών με το λαό

Διακήρυξη της παράταξης για τις επαναληπτικές εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών που γίνονται σήμερα και αύριο

«Ενισχύστε την αγωνιστική συσπείρωση των γιατρών στο πλάι του λαϊκού κινήματος για να παλέψουμε για πλήρη δικαιώματα σε ένα Δημόσιο, Δωρεάν, Καθολικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλισης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΚ) με αφορμή τις επαναληπτικές εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που γίνονται σήμερα και αύριο.

«Οι αναδιαρθρώσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση στη χώρα μας στο χώρο της Υγείας, ενταγμένες στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στοχεύουν κυρίως να παραχωρήσουν και να υποτάξουν πλήρως και το χώρο της Υγείας - Πρόνοιας - Ασφάλισης, στη δράση και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία του λαού, στο ρόλο και τις συνθήκες εργασίας των γιατρών» υπογραμμίζει η ΔΠΚ και συνεχίζει: «Αντιμετωπίζουν την Υγεία, όχι σαν κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, αλλά σαν εμπόρευμα. Μετακυλίουν τις δαπάνες υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. Οι δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης και πρόνοιας αντιμετωπίζονται με επιχειρηματικά κριτήρια, η πρόληψη και η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας αγνοούνται».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση με τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΣΕΔΥΥ) ξεπέρασε τις όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις απαιτούσε η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου - καθώς δεν προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), και έβαλε άμεσα και σταδιακά σε εφαρμογή την ενοποίηση και εμπορευματοποίηση της ΠΦΥ, που αποτελούν βασικούς στόχους του κεφαλαίου.

Τα τέσσερα Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ συντονίζουν τις δραστηριότητές τους και το ΙΚΑ ανακηρύσσεται πρωταγωνιστής στο στίβο του ανταγωνισμού στο χώρο της ΠΦΥ, αφού αξιοποιείται η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του. Ετσι εφαρμόζει τα προγράμματα της Υπηρεσίας πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, το γνωστό 184 και του ελέγχου των συνταγών. Παράλληλα το ΙΚΑ καταργεί τη μονιμότητα και «μονιμοποιεί» τη σύμβαση έργου.

«Η πρωτογενής πρόληψη, για άλλη μια φορά εγκαταλείπεται και χιλιάδες θέσεις, Γενικής και Κοινωνικής Ιατρικής, καθώς και ιατρικής της εργασίας, που χρειάζεται να δημιουργηθούν, ακυρώνονται», επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει: «Ο οικογενειακός γιατρός από θεματοφύλακας της υγείας της οικογένειας και συνδετικός κρίκος με τις μονάδες Υγείας που θα έπρεπε να είναι, μετατρέπεται σε θηροφύλακα, σε τροχονόμο και Προκρούστη των κρατικών δαπανών Υγείας, με τριετείς συμβάσεις χωρίς σταθερό μισθό και σύνταξη, έξω από την οργανική λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών με αναίρεση της μονιμότητας στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρούν τις χαμηλές αμοιβές, τις οποίες συνδέουν με την παραγωγικότητα. Επιδιώκουν να μετατρέψουν το γιατρό από επιστήμονα - λειτουργό σε μοχλό προώθησης και υλοποίησης της αντιδραστικής πολιτικής στην Υγεία».

Η δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας επιδείνωσε τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, σημειώνει η ΔΠΚ και υπογραμμίζει: «Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, το οποίο αναπτύχθηκε κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, ήταν πάντα πίσω από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ομως αποτέλεσε μια διέξοδο για το λαό αλλά και για τους γιατρούς. Εδωσε το στίγμα για τις δυνατότητες και την υπεροχή που περιέκλειε έναντι του κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα. Στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής Υγείας, έχει επεκταθεί ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας στην Υγεία, έχει διευρυνθεί η ιδιωτικοποίηση τομέων του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και η σύμφυσή του με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και όχι μόνο. Η Υγεία έχει εμπορευματοποιηθεί».

Η ΔΗΠΑΚ αρνείται το λεγόμενο πληθωρισμού των γιατρών ενώ για τις επαναληπτικές εκλογές στον ΙΣΑ σημειώνει ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς στις εκλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία, δεν αντιμετωπίζονται με τα δικαστήρια, αλλά μέσα απ' την αλλαγή των στόχων και του προσανατολισμού του ΙΣΑ.

Η αλλαγή βρίσκεται, υπογραμμίζει η ΔΠΚ, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στη βάση και στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην ενίσχυση της ΔΠΚ, του αγωνιστικού - ριζοσπαστικού πόλου στο χώρο των γιατρών. Βρίσκεται στην αποδυνάμωση των παρατάξεων της ΔΗΚΙ, της ΠΑΣΚ Γ, των Νέων Γιατρών, της ΑΕΓ που αποτελούσαν την πλειοψηφία και αποδέχτηκαν ή στήριξαν τις βασικές αντιδραστικές επιλογές στο χώρο της Υγείας. Στην ενίσχυση της ΔΠΚ, του αγωνιστικού - ριζοσπαστικού πόλου στο χώρο των γιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ