Κυριακή 1 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Ετοιμάζουν το τελειωτικό χτύπημα

Αφού έχτισε τον μοναδικό ελεύθερο χώρο των Αμπελοκήπων, το κτήμα Θων, με δύο γυάλινα μεγαθήρια, ο μεγαλοεργολάβος Μπ. Βωβός ετοιμάζεται για το τελευταίο «χτύπημα» του σχεδίου του: Να γκρεμίσει την πολυκατοικία της οδού Κηφισίας 5 που εφάπτεται του κτήματος, διότι... η Αθήνα χρειάζεται ελεύθερους χώρους!

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του μεγαλοεργολάβου προβλέπει την κατεδάφιση της πολυκατοικίας της οδού Κηφισίας 5, με το σκεπτικό της ανάδειξης του διατηρητέου ναΐσκου του Αγ. Νικολάου και της δημιουργίας ελεύθερου χώρου. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το κτήμα Θων αποτελούσε το μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο των Αμπελοκήπων, τον οποίο ο Μπ. Βωβός, μετά από συμπαιγνία κυβέρνησης και Δήμου Αθήνας, μετατρέπει σε μπετόν. Και τώρα «χαρίζει» πράσινο στους Αθηναίους κατεδαφίζοντας μια πολυκατοικία, αφού προηγούμενα, έχει καταστρέψει 8 στρέμματα ελεύθερης γης.

Σύμφωνα με υπόμνημα των κατοίκων προς το ΣτΕ, «ο μόνος λόγος που ο Μπ. Βωβός ζητά την απαλλοτρίωση της πολυκατοικίας, είναι η αναβάθμιση των κτισμάτων του», εφόσον, «εφάπτεται του ενός κτιρίου του και βρίσκεται νοτιοανατολικά του άλλου». Οπως σημειώνεται «δεν κρύβει το εκκλησάκι, αντίθετα το κρύβουν τα τεράστια κτίριά του».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δέχτηκε την πρόταση του Μπ. Βωβού, σε όλα τα σημεία, παρά τις αντιδράσεις των ενοίκων της πολυκατοικίας. Το ΥΠΠΟ, δέχεται την πρόταση της κατεδάφισης (με το σκεπτικό της ανάδειξης του ναΐσκου) και αυτός από την πλευρά του δεσμεύεται με μονομερή συμβολαιογραφική πράξη να αναλάβει την εξαγορά και κατεδάφιση της πολυκατοικίας. Η συμφωνία προβλέπει πως αν αυτό δε γίνει κατορθωτό, τότε το ΥΠΠΟ θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση και ο Μπ. Βωβός θα καταβάλλει το τίμημα υπέρ του Δημοσίου.

Σε όλα αυτά, συναίνεσε και η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αθήνας, η οποία με τη μέθοδο της αναποφασιστικότητας (άλλαξε μέσα σε δύο μήνες τρεις φορές την απόφασή της για το κτήμα Θων) και την έλλειψη πολιτικής βούλησης (ουδέποτε διεκδίκησε το χώρο), άναψε το «πράσινο φως» για την καταστροφή του ελεύθερου χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ