Παρασκευή 17 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Περί ... «διασπαστών» ο λόγος!

Το τελευταίο διάστημα η πλειοψηφία στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών («Παρεμβάσεις») ξύπνησε από τον πολύμηνο λήθαργο και τη χειμέρια νάρκη της και φόρεσε αγωνιστικό προσωπείο. Αφορμή βέβαια, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, τον οποίο θεώρησαν σαν την καλύτερη (και μοναδική) ευκαιρία για να εκδηλώσουν την «επαναστατικότητά» τους, αλλά (και εδώ είναι η ουσία )και να θολώσουν τα νερά, να εγκλωβίσουν κάποιους συναδέλφους και να ψαρέψουν ψήφους!

Απόδειξη των παραπάνω εκτιμήσεων είναι η στάση τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Οταν οι μαθητές βρίσκονται στο δρόμο, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΑΕ «συμπαρίστατο διά ανακοινώσεων», ενώ ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ συμμετείχε μόνιμα στην πλειοψηφία, που, μαζί με τη φιλοκυβερνητική παράταξη επέβαλαν «αγωνιστική απραξία» στον κλάδο, «στρογγύλεψαν» τις διεκδικήσεις, ώστε να «χωράνε» στο καλούπι της ΟΝΕ, απεμπόλησαν το αίτημα της διατήρησης της επετηρίδας (απαίτηση της μόνιμης συμμάχου τους, της ΔΑΚΕ) και μετέτρεψαν σε υπ' αριθμόν ένα στόχο του κινήματος μια συνάντηση με τον Αρσένη.

Τώρα, με την εαρινή αφύπνισή τους, στο ΔΣ της ΠΕΑΕ, συνεπείς σε μια τυχοδιωκτική τακτική που εφαρμόζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα (και η οποία «κατάφερε» να φέρει στις εκλογές της ΠΕΑΕ μερικές εκατοντάδες συναδέλφους από τις δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς), προτάσσουν μια συντεχνιακή λογική, χωρίς προσανατολισμό και προοπτική, με ημερομηνία λήξης, με μόνο στόχο να «φανούν» οι ίδιοι στα κανάλια (οι σχέσεις των «Παρεμβάσεων» με τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου και τα κανάλια είναι «σχέσεις στοργής»), να εγκλωβίσουν όσους μπορέσουν και να «τσιμπήσουν» ψήφους. Προκειμένου να υλοποιήσουν την τακτική τους δε σταματούν μπροστά σε τίποτα. Παρατάνε τους ύμνους στη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και επιτίθενται με λύσσα ενάντια σε κάθε ζωντανή πρωτοβουλία συναδέλφων, η οποία δε βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους.

Για παράδειγμα, η θέση τους «κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλιά», απορρίφθηκε στη γενική συνέλευση της ΠΕΑΕ και υπερψηφίστηκε η θέση της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ που ήταν σαφής: Κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, διατήρηση της επετηρίδας και μαζικοί διορισμοί μόνο απ' αυτήν. Κανένας αδιόριστος εκπαιδευτικός χωρίς δουλιά. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την πρόεδρο της ΠΕΑΕ σε ομιλία στο ΥΠΕΠΘ να προβάλει τη θέση των «Παρεμβάσεων», αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Σε τελευταία ανάλυση πάντως, εκείνος ο οποίος επωφελείται από τη συντεχνιακή λογική των «Παρεμβάσεων», δεν είναι φυσικά οι αναπληρωτές, τους οποίους πρόσφατα ανακάλυψαν, αλλά η ΝΔ, η οποία έσπευσε δημαγωγικά να καταθέσει τροπολογία χωρίς αντίκρισμα για τη «μονιμοποίησή τους», λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για να κερδίσει την ψήφο τους. Ετσι οι «Παρεμβάσεις», στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την αποπροσανατολιστική λογική τους, έστρωσαν το δρόμο στη δημαγωγία και στον αποπροσανατολισμό της ΝΔ.

Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ θεωρεί τους αναπληρωτές, αδιόριστους εκπαιδευτικούς (όπως άλλωστε είναι) και είναι αυτονόητο ότι όταν γίνονται διορισμοί, πρώτοι διορίζονται οι αναπληρωτές, αφού είναι και οι αρχαιότεροι στην επετηρίδα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα μπούμε στη λογική του ΥΠΕΠΘ, κατηγοριοποιώντας τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς (αναπληρωτές με 16μηνο, αναπληρωτές χωρίς 16μηνο, αδιόριστοι κλπ.). Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τραβάει διαχωριστικές γραμμές και να διαχωρίζει τους συναδέλφους, ανάμεσα σ' αυτούς που πρέπει ή δικαιούνται να διοριστούν και σ' αυτούς που δε θα έχουν δικαίωμα να διοριστούν. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει εγκατάλειψη της επετηρίδας και προσχώρηση στη λογική του υπουργείου, προσπαθώντας όμως ο καθένας να σώσει τον εαυτό του.

Αλήθεια οι «Παρεμβάσεις» όταν μιλούν με συνθήματα όπως «κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλιά», εννοούν και τους 2.500 αναπληρωτές από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Αν μάλιστα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, μετά το Σεπτέμβρη, το ποσοστό των αναπληρωτών του ΑΣΕΠ θα είναι 80% στο σύνολο των αναπληρωτών και μόνο το 20% από την επετηρίδα. Αυτοί οι ακροβατισμοί των «Παρεμβάσεων» δεν είναι μόνο καιροσκοπικοί, αλλά και διασπαστικοί και επικίνδυνοι.

Παρά τη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» που ακολουθούν οι «Παρεμβάσεις», υπάρχουν ζωντανές αγωνιστικές δυνάμεις στο κίνημα των εκπαιδευτικών, που αρνούνται να αποδεχτούν τα τετελεσμένα, που αρνούνται να «φορέσουν καπέλο», που διεκδικούν την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και γι' αυτό αγωνίζονται μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους, τους μαθητές και τους γονείς, σε κοινό μέτωπο, για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Αυτοί οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με πρωτοβουλία των Συλλόγων τους, συγκροτούν επιτροπές σε κάθε Σύλλογο, συντονίζονται και διεκδικούν:

Κατάργηση των νόμων 2525 και 2640.

Διατήρηση της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μόνο από αυτή.

Εδώ και τώρα κάλυψη όλων των οργανικών κενών με διορισμούς από την επετηρίδα.

12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Μείωση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο 1/20.

Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας.

Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή και κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς από την επετηρίδα.

Κατάργηση του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Αυτά τα αιτήματα προφανώς θεωρούν διασπαστικά οι αυτοδιορισμένοι εκφραστές του συνόλου των αδιόριστων εκπαιδευτικών, γι' αυτό υπονομεύουν όλες τις προσπάθειες των συναδέλφων που δε βρίσκονται στην καιροσκοπική λογική τους και δε φοράνε το δικό τους καπέλο. Γι' αυτό και ο εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων» στο ΔΣ της ΔΟΕ, αρνήθηκε να υπερψηφίσει πρόταση της ΕΣΑΚ -ΔΕΕ για στήριξη της κινητοποίησής τους στις 9 Μάρτη, ενώ είχε υπερψηφίσει ( μαζί με την ΕΣΑΚ - ΔΕΕ) την πρόταση για στήριξη της κινητοποίησης που είχε αποφασίσει η ΠΕΑΕ για τις 8 Μάρτη.

Τώρα, που οι μάσκες έπεσαν, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί μπορούν πιο εύκολα να βγάζουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.


Χρήστος ΜΠΑΘΑΣ
Μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διορισμοί 100% από την επετηρίδα (2000-05-26 00:00:00.0)
Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί "δεν το βάζουν κάτω" (1998-09-26 00:00:00.0)
Η λύση στους ενωμένους συντονισμένους αγώνες (1998-04-25 00:00:00.0)
"Οχι" στον εκφυλισμό των αγώνων (1997-09-27 00:00:00.0)
Απάντηση ο ενωμένος μαζικός αγώνας (1996-11-30 00:00:00.0)
Εκλογές αδιορίστων στη Θεσσαλονίκη (1996-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ