Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κλείσιμο και πρόταση «πώλησης της έκτασής του»

Απίστευτες προτάσεις για το μοναδικό στη χώρα παιδοψυχιατρικό νοσοκομείο

«Τα παιδιά μας κοινωνικοποιούντανκαι μέσα στο ΠΝΑ», λένε οι γονείς
«Τα παιδιά μας κοινωνικοποιούντανκαι μέσα στο ΠΝΑ», λένε οι γονείς
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αποτυπώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ), που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα. Επιπλέον η περίπτωση του ΠΝΑ είναι αποκαλυπτική για τις διαδικασίες της περίφημης αποασυλοποίησης και χαρακτηριστική για τα χοντρά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των ψυχικά πασχόντων και των εργαζομένων, αλλά και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων από τις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει το φιλέτο της αποασυλοποίησης.

Σήμερα απ' τους 100 ψυχικά πάσχοντες που βρίσκονται στο ψυχιατρείο δεν έχει μετακινηθεί κανένας, αφού η διαδικασία της λεγόμενης αποασυλοποίησης έχει συναντήσει τις αντιστάσεις των εργαζομένων, των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων, αλλά και των δήμων της Νοτιοανατολικής Αττικής, που αντιδρούν στην κατάργηση του νοσοκομείου που εξυπηρετεί κάθε χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία του 22.000 κατοίκους απ' τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου όμως εκφράζουν φόβους ότι η μετακίνηση των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτό θα γίνει με αθόρυβες διαδικασίες, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αδειών του προσωπικού.

«Εκπαίδευση» δημοσίων υπαλλήλων με ιδιωτικά έξοδα

Διοικητής στο νοσοκομείο διορίστηκε ο Στυλιανός Στυλιανίδης, ο οποίος έως τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), που δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα με την εφαρμογή προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και φροντίδας ψυχιατρικών ασθενών και άλλους τομείς της Ψυχικής Υγείας.

Η συγκεκριμένη εταιρία (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας είναι η σύζυγος του διοικητή του ΠΝΑ Στυλιανού Στυλιανίδη) βρίσκεται δεύτερη στον πίνακα διανομής του εγγράφου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανού για την επίσπευση της αποασυλοποίησης! Η συγκεκριμένη εταιρία μάλιστα επέδειξε ιδιαίτερη ζέση προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποασυλοποίησης στο ΠΝΑ και ενεπλάκη σε ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο.

Στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται σχέδιο διετούς διακρατικής συνεργασίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και ΠΝΑ με το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Γαλλίας Maison - Blance. Η πρώτη επίσκεψη καθορίστηκε να πραγματοποιηθεί από 3 έως 10 Νοέμβρη του 2002 με εκπροσώπους των δυο ψυχιατρείων και την υφυπουργό Υγείας Ελ. Τσουρή. Το ΠΝΑ εκπροσώπησαν ο διοικητής του Στ. Στυλιανίδης και δυο ακόμα εργαζόμενοι.

Ομως το Β΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ), στο οποίο υπάγεται το ΠΝΑ, δε δέχτηκε να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού. Τα έξοδα μετάβασης τελικά πληρώθηκαν, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, από ειδικό κονδύλι που δόθηκε απ' την «εποπτευόμενη από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μη κυβερνητική οργάνωση ΕΠΑΨΥ». Η απόφαση πήγε για έγκριση στο Συμβούλιο του ΠΝΑ και σε αυτή διαφώνησε η διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου, με αιτιολογικό ότι τα έξοδα καλύπτονταν από ιδιωτική εταιρία. Τελικά, η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και οι εργαζόμενοι πήγαν στο σεμινάριο με χρήματα της ΕΠΑΨΥ.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι αυτό στη Γαλλία, ένας εκ των δυο υπαλλήλων του ΠΝΑ που μετείχαν σε αυτό και μέλος της ομάδας αποασυλοποίησης του ΠΝΑ συνέταξε αναφορά σχετικά με την εμπειρία του. Σε αυτήν αναφέρει: «Τα ελληνικά νοσοκομεία και κατ' επέκταση και τα ψυχιατρεία οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα έξοδα λειτουργίας τους, αν θέλουμε να συνεχίζουν να παρέχουν το κοινωνικό τους έργο» και ότι «ο αποϊδρυματισμός, η αποασυλοποίηση και η ανάπτυξη Κοινοτικών Δομών απαιτούν σαφώς την εφαρμογή ενός μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης που προσιδιάζει με το γαλλικό μοντέλο μάνατζμεντ των νοσοκομείων».

Το συγκεκριμένο «γαλλικό μοντέλο» χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο υπάλληλος του ΠΝΑ, από τα εξής:

  • «Αυτόνομη διαχείριση των γαλλικών νοσοκομείων με την εφαρμογή του Global Budjet, στόχος του οποίου είναι ο έλεγχος των αναγκαίων δαπανών σε μια προσπάθεια περιορισμού τους.
  • Δυνατότητα λήψης δανείων από τραπεζικούς οργανισμούς, ώστε να καλυφθούν επενδυτικές δραστηριότητες των νοσοκομείων.
  • Δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του νοσοκομείου μέσω πώλησης της έκτασής του και αγοράς νέων κτιρίων για την ανάπτυξη των νέων δομών ή δημιουργίας αποθεματικού που αξιοποιείται με διάφορα επενδυτικά προγράμματα (κρατικά ομόλογα).
  • Λειτουργία γαλλικού νοσοκομείου έξω από κάθε πλαίσιο κομματικών ή πολιτικών παρεμβάσεων (π.χ. ο μάνατζερ του νοσοκομείου έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει το προσωπικό που του χρειάζεται κάθε χρόνο και ανάλογα να προβαίνει σε συρρίκνωση ή αύξηση των θέσεων όπου χρειάζεται».

Επισημαίνεται ότι στο ΠΝΑ σήμερα εργάζονται 431 άτομα προσωπικό. Η ακίνητη περιουσία του νοσοκομείου είναι οικοπεδική έκταση 460 στρεμμάτων στη θέση Νταού Πεντέλης με κτίρια συνολικής επιφάνειας 20.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου. Κτίριο 1.000 τετρ. μέτρων στη θέση Νταμάρια του Δήμου Παλλήνης και δυο καταστήματα επιφάνειας 130 τετρ. μέτρων στο Περιστέρι Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ