Κυριακή 8 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Αντιδράσεις φορέων και κατοίκων

Η ανάγκη Γενικού Νοσοκομείου στην περιοχή δεν προϋποθέτει το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού τονίζει ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής

Το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ) σχεδιάζεται ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου, παρά το γεγονός ότι το 15 - 20% του εφηβικού πληθυσμού της χώρας παρουσιάζει κάθε χρόνο σοβαρές δυσκολίες και παθολογίες (ψυχώσεις, εφηβική κατάθλιψη, παραπτωματικότητα, χρήση ουσιών, ανορεξία, βουλιμία, σχολική αποτυχία κ.ά.). Σε όλη τη χώρα δεν υπάρχει ούτε μια εξειδικευμένη μονάδα για τη νοσηλεία των εφήβων, με αποτέλεσμα παιδιά και έφηβοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, να νοσηλεύονται στο ΠΝΑ.

Πρόκειται για νοσοκομείο με μεγάλη εμπειρία στον παιδοψυχιατρικό τομέα, αφού εκεί λειτουργούν από το 1985 μονάδα αυτιστικών παιδιών με σοβαρές διαταραχές και επειγόντων περιστατικών, δημόσιο ειδικό δημοτικό σχολείο, προεπαγγελματικά εργαστήρια. Επίσης λειτουργούν από το 1985 και εξωτερικά ιατρεία (παιδιατρικό, οδοντιατρικό, χειρουργικό, παθολογικό, καρδιολογικό, γυναικολογικό, νευρολογικό, οφθαλμιατρικό) και εργαστήρια (μικροβιολογικό, ακτινολογικό κ.ά.).

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι η δημιουργία στο χώρο του νοσοκομείου Κέντρου Υγείας «Αστικού Τύπου» με κατάλληλη υποδομή για την εγκατάσταση ενισχυμένου διαγνωστικού εξοπλισμού» και η δημιουργία μονάδας αποθεραπείας και αποκατάστασης «για την αποσυμφόρηση ζωτικών κλινών των νοσοκομειακών μονάδων». Οι τέσσερις παιδοψυχιατρικές κλινικές του νοσοκομείου θα μεταφερθούν σε γενικά και παιδιατρικά νοσοκομεία. Πέραν βέβαια από τις όποιες εξαγγελίες δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για το μέλλον του νοσοκομείου και των εργαζομένων σ' αυτό.

Σε έγγραφο του διοικητή του ΠΝΑ, Στ. Στυλιανίδη, προς τον πρόεδρο του Β' ΠεΣΥΠ με ημερομηνία 7.3.2003 αναφέρεται ότι το προσωπικό του νοσοκομείου κλήθηκε να συμπληρώσει ανώνυμο ερωτηματολόγιο, στο οποίο να δηλώνεται σε ποια δομή θέλουν να απασχοληθούν (ΚΥ και Κέντρο Αποθεραπείας στη Ραφήνα, δομές ψυχικής υγείας στην κοινότητα, παιδοψυχιατρικά τμήματα σε παιδιατρικά και γενικά νοσοκομεία, άλλες δομές υγείας του Β' ΠεΣΥΠ). Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από 346 από τους συνολικά 431 υπαλλήλους, κάτι που σύμφωνα με τον Στ. Στυλιανίδη «είναι ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας και ρευστότητας που κυριαρχούν μεταξύ των εργαζομένων».

Ενστάσεις για την κατάργηση του νοσοκομείου έχουν εκφράσει τα δημοτικά συμβούλια Ν. Μάκρης και Ραφήνας, αφού το ΠΝΑ εξυπηρετεί πέραν των παιδιών με ψυχικές διαταραχές και τις ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής, αφού από το Γραμματικό και μέχρι την Αγία Παρασκευή δεν υπάρχει νοσοκομείο.

Οι αγωνίες των επιστημονικών φορέων του νοσοκομείου είχαν εκφραστεί σε ημερίδα με θέμα: «Ψυχαργώς: Α' φάση, από τη θεωρία στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε στο ΠΝΑ τον Οκτώβρη του 2002. Συγκλονιστικά ήταν τα όσα είχε πει ο Κων. Κόντης, επιστημονικός υπεύθυνος του «Ψυχαργώς» στο ΨΝΑ, μεταφέροντας την εμπειρία του από την Ιταλία: Μετά το κλείσιμο των ψυχιατρείων και αφού οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για ψυχιατρική περίθαλψη, οι ασθενείς «νοσηλεύονται» αλυσοδεμένοι στις φυλακές. Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές κλινικές είναι υπερπλήρεις από... πελάτες.

«Η ανάγκη για τη λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής δεν μπορεί να προϋποθέτει το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου. Αλλωστε, στην έκταση των 460 στρεμμάτων υπάρχουν χώροι, για την ανάπτυξη ψυχιατρικών δομών, αλλά και γενικού νοσοκομείου για τους κατοίκους της περιοχής», επισήμανε σχετικά στο «Ρ» ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

«Οι φορείς που ανησυχούν για το νοσοκομείο, κατέληξε, οφείλουν να παλέψουν και για την ανάπτυξη του ΠΝΑ σε δημόσιο κέντρο, υψηλής ποιότητας με δωρεάν υπηρεσίες για το παιδί με ψυχονοητικές παθήσεις, αλλά και για τη δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου για την ευρύτερη περιοχή και να μην μένουν σε απλά ψηφίσματα συμπαράστασης και συνεντεύξεις στον τοπικό Τύπο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση ιδιωτών και του κατακερματισμού των υπηρεσιών (2012-01-13 00:00:00.0)
Τραγικές ελλείψεις σε δημόσιες δομές (2010-10-22 00:00:00.0)
Συνειδητή επιλογή η διάλυσή του (2006-03-29 00:00:00.0)
Δικαίωμα στη δωρεάν Ψυχική Υγεία (2003-10-09 00:00:00.0)
Μετέωρο το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο (2002-03-01 00:00:00.0)
Παγίδα η αποασυλοποίηση χωρίς δομές (2001-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ