Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μετέωρο το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο

Μια ιδιότυπη συζήτηση σε σχέση με το μέλλον του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), του μοναδικού στη χώρα νοσοκομείου για παιδιά με ψυχονοητικές παθήσεις, έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Αττική, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείου Υγείας να καταργήσει μέχρι το 2006 το νοσοκομείο, και άλλα τέσσερα ακόμα ψυχιατρεία της χώρας, υπό το πρόσχημα της αποασυλοποίησης των ψυχικά ασθενών.

Με ψήφισμά του το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου απηύθυνε κάλεσμα προς τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά για το μετασχηματισμό του ΠΝΑ σε γενικό νοσοκομείο, με την ευκαιρία της αποασυλοποίησης. Αντίστοιχο αίτημα για τη μετατροπή του νοσοκομείου σε γενικό εξέφρασαν με αποφάσεις τους τα Δημοτικά Συμβούλια Ν. Μάκρης και Ραφήνας, αλλά και κάποιες κινήσεις πολιτών.

Ενστάσεις για την κατάργηση του νοσοκομείου έχουν εκφράσει και στο παρελθόν οι επιστημονικοί φορείς του νοσοκομείου, τονίζοντας όμως ότι η αποασυλοποίηση των ασθενών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει χωρίς δομές και χωρίς προσωπικό. Οι αγωνίες αυτές είχαν εκφραστεί σε ημερίδα με θέμα: «Ψυχαργώς: Α' φάση, από τη θεωρία στην πράξη» που πραγματοποιήθηκε στο ΠΝΑ τον Οκτώβρη.

«Στην προσπάθειά μας να προχωρήσει το όραμα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ασθενών, παγιδευτήκαμε, αφού δεχτήκαμε να λειτουργήσουμε δομές με το 1/4 και ίσως λιγότερο από το απαραίτητο προσωπικό, να λειτουργήσουμε Κέντρα Ημέρας με εθελοντές που έρχονται να μάθουν και μετά φεύγουν», είχε επισημάνει τότε η Αλ. Ρούσσου, παιδοψυχίατρος, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΝΑ.

Συγκλονιστικά όμως ήταν και τα όσα πει ο Κων. Κόντης, επιστημονικός υπεύθυνος του «Ψυχαργώς» στο ΨΝΑ, μεταφέροντας την εμπειρία του από την Ιταλία: Μετά το κλείσιμο των ψυχιατρείων και αφού οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες για ψυχιατρική περίθαλψη, οι ασθενείς «νοσηλεύονται» αλυσοδεμένοι στις φυλακές. Την ίδια στιγμή οι ιδιωτικές κλινικές είναι υπερπλήρεις από... πελάτες.

Το ερώτημα λοιπόν που παραμένει είναι αν οι δομές που σχεδιάζονται είναι νησίδες αποασυλοποίησης ή απλά θα οδηγήσουν στη δημιουργία μικρότερων, διάσπαρτων ασύλων στην κοινότητα. Πέραν των άλλων όμως σχεδιάζεται να κλείσει το μοναδικό νοσοκομείο για ψυχονοητικές παθήσεις όταν ακόμα και αν γίνει μια πραγματική αποασυλοποίηση υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέων δομών, ακόμα και ερευνητικών για ψυχονοητικές παθήσεις που υπάρχουν στη χώρα μας. Το ΠΝΑ έχει τεράστια εμπειρία στους τομείς αυτούς και μπορεί να την αναπτύξει παραπέρα.

Η ανάγκη για τη λειτουργία Γενικού Νοσοκομείου για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής δεν μπορεί να προϋποθέτει το κλείσιμο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου. Αλλωστε, στην έκταση των 470 στρεμμάτων υπάρχουν χώροι, για την ανάπτυξη ψυχιατρικών δομών αλλά και γενικού νοσοκομείου.

«Από χρόνια είχαμε προβάλει την ιδέα της αναβάθμισης των εξωτερικών ιατρείων του ΠΝΑ και τη σταδιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του προβάλλοντας το αίτημα αυτό μέσα από τα σωματεία της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς αποτέλεσμα. Η ευαισθησία το τελευταίο διάστημα κάποιων παραγόντων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή για την αναβάθμιση του ΠΝΑ είναι πέρα για πέρα υποκριτική και θέλει ουσιαστικά να λειτουργήσει σαν άλλοθι για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της Υγείας», επισήμανε στο «Ρ» ο Ν. Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της «Νομαρχικής Αγωνιστικής Συνεργασίας».

«Οι φορείς που ανησυχούν για το νοσοκομείο, κατέληξε, οφείλουν να παλέψουν και για την ανάπτυξη του ΠΝΑ σε δημόσιο κέντρο, υψηλής ποιότητας με δωρεάν υπηρεσίες για το παιδί με ψυχονοητικές παθήσεις, αλλά και για τη δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου για την ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ