Παρασκευή 1 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»
Απαράδεκτες και πρωτοφανείς απαιτήσεις

Προκλητική παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, μέσα από την απαίτηση του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού

Σε κατάφωρη παραβίαση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προχωρά η επιχείρηση «Ι. και Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ», η οποία απαιτεί, μέσω συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, την πλήρη εικόνα της κατάστασης του κάθε εργαζόμενου της επιχείρησης αλλά και των συγγενών του! Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά καταγγέλλει «αυτές τις απαίσιες μορφές ελέγχου της προσωπικής, οικογενειακής, κοινωνικής μας ζωής, που στόχο έχουν το διαχωρισμό σε υγιείς και άχρηστους και την αντισυνταγματική αξιοποίηση του DNA για να δημιουργήσουν νέους κανόνες».

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση ζητά από κάθε εργαζόμενο να δώσει αναφορά για το ιατρικό ιστορικό των συγγενών του (μητέρα, πατέρα, αδέλφια)! Στη συνέχεια ζητά πλήρη και αναλυτικό ιστορικό ασθενειών για κάθε εργαζόμενο, αν έχουν χειρουργηθεί ποτέ, φτάνοντας μέχρι τα εξευτελιστικά ερωτήματα αν ο κύκλος της εμμήνου ρήσεως των γυναικών είναι σταθερός (!) ή ανώμαλος (!), αν οι εργαζόμενοι καπνίζουν ή πίνουν και πόσο!!!

«Με ποιο δικαίωμα - καταγγέλλει η Ενωση - μια επιχείρηση, με ένα γιατρό υπάλληλό της, εξάρτημα στην ουσία του χεριού της, θα εξουσιάζει ακόμα και τη βιολογική μας υπόσταση και θα συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων που δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο θα χρησιμοποιηθούν»!!

Η Ενωση συνεχίζει και καταγγέλλει ότι πρόκειται καθαρά για λαθροχειρία και παράνομη ενέργεια, να επικαλούνται το νόμο για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους. «Δε θέλουν μόνο υπάκουους, πειθαρχημένους, αδιάφορους για τα κοινά, λιτοδίαιτους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους - υπογραμμίζεται - τώρα ζητούν να έχουν στη δούλεψή τους και τέλεια ρομπότ που δε θα έχουν τη δυνατότητα ή το δικαίωμα να αρρωστήσουν. Ολα αυτά θυμίζουν άλλες εποχές. Θα έχουμε λοιπόν εργαζόμενους πρώτης κατηγορίας με δικαιώματα και άλλους παρακατιανούς και αποκλεισμένους;».

Σημειώνεται δε, ότι τα μέτρα που χρειάζονται για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, δεν έχουν να κάνουν με τέτοιου είδους ελέγχους και εξαρτήσεις μέσα από μηχανισμούς της εργοδοσίας. «Εμείς οι εργαζόμενοι - τονίζεται - έχουμε άλλες απαιτήσεις. Ζητάμε την τοποθέτηση γιατρών εργασίας στις επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους, την ανάπτυξη αυτής της ειδικότητας, την οργάνωση ειδικών μονάδων που θα ασχολούνται με τη διεύρυνση, διάγνωση και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών. Τη δημιουργία αρμόδιας υπηρεσίας, πλήρως στελεχωμένης με το ανάλογο προσωπικό, επιστημονικό και διοικητικό. Προσωπικό που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής και θα συνεργάζεται στενά με τα σωματεία».

Η ένωση καταλήγει: «Μπροστά σ' αυτές τις νέες μορφές, μια είναι η απάντηση. Μέσα από το σωματείο να οργανωθεί η πάλη και η αντίστασή μας, για να μην επιτρέψουμε να μετατραπούμε σε αντικείμενα διαλογής ή μιας μόνο χρήσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις (2018-11-14 00:00:00.0)
Εργολαβικές αυθαιρεσίες στη ΔΕΗ (2009-06-18 00:00:00.0)
Κουπόνια αγορών αντί για μισθό! (2008-01-16 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας (2006-11-11 00:00:00.0)
Ο πρόεδρος επιτέθηκε σε εκπρόσωπο των συνταξιούχων! (2001-12-15 00:00:00.0)
Απέναντι σε "τείχος" αδιαφορίας (1998-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ