Κυριακή 19 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Δίωξη κατά του «Ρ»
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Η πολιτική κριτική συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας

«Με ανησυχία παρακολουθούμε τις πρόσφατες επιθέσεις στον ελληνικό Τύπο, που ασκεί τη συνταγματική του υποχρέωση της ενημέρωσης του πολίτη», τονίζει σε ανακοίνωση συμπαράστασης προς την εφημερίδα μας η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Οι Ελληνες της Γερμανίας παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Παραμένουμε ευαίσθητοι σε κάθε πολιτικό γεγονός, που θίγει ή θέτει σε κίνδυνο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Μελετούμε, κρίνουμε την κάθε φορά κυβερνητική πολιτική, προτείνουμε λύσεις και επιδιώκουμε να συμμετάσχουμε ενεργά και πολύπλευρα στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων, ώστε να επιβεβαιώνεται και στην κοινωνική πρακτική η ευαισθησία της χώρας μας στο πεδίο της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη»».

Αναφορικά με τη δίωξη εναντίον του «Ρ» επισημαίνεται: «Εκτιμούμε ότι με αγωγές και αξιώσεις αποζημιώσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων, που αμαυρώνουν το πολιτικό σκηνικό, δεν προάγεται η δημοκρατία στη χώρα μας. Οι διώξεις αυτές στρέφονται ενάντια στην ελευθεροτυπία και στο δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λογοκρισία του Τύπου και οδηγούν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ενημέρωση και κριτική στον πολιτικό κόσμο, όσο σκληρή κι αν είναι, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της δημοκρατίας. Οφείλει βεβαίως να είναι τεκμηριωμένη. Οι δε πολιτικές διαφορές πρέπει να λύνονται στον πολιτικό στίβο, στον καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό αγώνα και όχι στα δικαστήρια».

«Η εμμονή του Ε. Γιαννόπουλου - συνεχίζει - στην υποβολή μηνύσεων και αγωγών κατά παντός που έχει διαφορετική γνώμη και άποψη, τη στιγμή μάλιστα που είναι εν ενεργεία υπουργός της Δικαιοσύνης και συνεπώς φυσικός προϊστάμενος των δικαστών, αποτελεί ηθικά και πολιτικά αντιδημοκρατική πράξη και γενικότερα παράδειγμα προς αποφυγή. Ο ίδιος σαν απλός Ελληνας πολίτης, έχει κάθε δικαίωμα να απευθύνεται στη Δικαιοσύνη όταν θίγεται, θα έπρεπε όμως για λόγους δεοντολογίας και πολιτικής ευθιξίας να παραιτηθεί από το υπουργικό του αξίωμα και να αγωνιστεί επί ίσοις όροις στα δικαστήρια με τον εκάστοτε αντίδικό του».

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία εκφράζει την αντίθεσή της με τη δίωξη, επισημαίνοντας πως «δεν ταυτίζεται με τις απόψεις κανενός κομματικού οργάνου» και επισημαίνει πως στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό του Τύπου όταν δοκιμάζεται. Τέλος, καταδικάζει τέτοιες πολιτικές μεθοδεύσεις και καλεί την κυβέρνηση να «αναλογιστεί τις ευθύνες της έναντι των δημοκρατικών ελευθεριών, που ο ελληνικός λαός κέρδισε με τους αγώνες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ