Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Ξεπουλάνε και τα Σπήλαια Διρού

Με πολιορκητικό κριό τα αμαρτωλά Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τα μοναδικά για τη φυσική τους ομορφιά Σπήλαια του Διρού στη Λακωνία, με σκοπό να τα παραδώσει σε ιδιώτες στα πλαίσια του ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η προκήρυξη των ΕΤΑ για τη μακροχρόνια μίσθωση του Σπηλαίου Βλυχάδας Διρού, του περιβάλλοντος χώρου και των εγκαταστάσεων έχει δοθεί στη δημοσιότητα πριν από δύο μήνες περίπου και αύριο Πέμπτη 26 Ιούνη είναι η μέρα κατάθεσης των προσφορών - φακέλων.

Η μεθόδευση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής που αρνούνται να συναινέσουν στο ξεπούλημα των Σπηλαίων του Διρού και κινητοποιούνται για την αποτροπή της παράδοσης αυτού του μοναδικού φυσικού πλούτου σε ιδιώτες.

Τα Σπήλαια, ηλικίας περισσότερο από 1.500.000 χρόνων - ιδιαίτερα μετά την παραχώρησή τους στην ΕΤΑ ΑΕ το 1999 - βρέθηκαν κυριολεκτικά σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης. Το γεγονός αυτό, οδήγησε στη συσσώρευση μιας σειράς προβλημάτων που αφορούν είτε την κατάσταση των εγκαταστάσεων, είτε τη διατήρηση του εσωτερικού χώρου των σπηλαίων. Ακολουθήθηκε, δηλαδή, η πάγια τακτική που ακολουθείται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που οι κυβερνώντες μεθοδεύουν τις διαδικασίες για το ξεπούλημα στοιχείων της δημόσιας περιουσίας. Μια τακτική που προκαλεί μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, στην οποία υποτίθεται πως θα βάλει τέλος ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, η ΕΤΑ ΑΕ δεν εγκατέλειψε μόνο τα Σπήλαια, αλλά σταμάτησε να καταβάλλει προς το δήμο το 10% επί των ακαθάριστων εσόδων, όπως ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ