Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια

Η «κακή» διοίκηση της ΔΕΗ ζητά αυξήσεις των τιμολογίων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4% από την 1η του Ιούλη, ενώ η «καλή» κυβέρνηση προτίθεται να εγκρίνει αυξήσεις ...μέχρι το ύψος του πληθωρισμού (3,7%)!

«Τσουχτερές» θα είναι και φέτος οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, οι οποίες αναμένεται να επιβληθούν μέσα στον Ιούλη. Ηδη η ΔΕΗ με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητεί την αύξηση των τιμολογίων κατά 4% από την 1η του Ιούλη. Ως αιτία για την αύξηση η ΔΕΗ προβάλλει την αύξηση των εξόδων, χαρακτηρίζοντας τις προτεινόμενες αυξήσεις χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Επιχείρησης, αλλά και την ανάκτηση του κόστους από ανενεργείς επενδύσεις και την πώληση - σε ορισμένες περιπτώσεις - ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του κόστους.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επικείμενη επιβολή των αυξήσεων, διαμήνυε χτες ότι οι αυξήσεις που θα εγκρίνει θα είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό! Δηλαδή, μπορεί η αύξηση να μην είναι της τάξης του 4% αλλά του 3,7%! Ασχετα πάντως από τον ακριβή καθορισμό του ποσοστού, αυτό που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή επιβάλλονται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Η περσινή αύξηση ήταν 3,85%, ενώ με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ κάθε χρόνο θα επιβάλλονται αυξήσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μέτοχοι της Επιχείρησης. Ειδική επίσης πρόβλεψη για την κατ' έτος αύξηση υπήρχε και από την κυβέρνηση όταν ιδιωτικοποιούσε τη ΔΕΗ.

Είναι προφανές ότι η αύξηση των τιμολογίων δεν προκύπτει από την αγωνία της Επιχείρησης αλλά και της κυβέρνησης να καλυφθούν τα έξοδα της ΔΕΗ, αλλά για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα οι ιδιώτες που κατέχουν πακέτα της Επιχείρησης. Είναι ενδεικτικό ότι στην επιστολή της η ΔΕΗ προβάλλει και αίτημα αποζημίωσής της για τις ανενεργείς επενδύσεις (φράγματα, εγγειοβελτιωτικά έργα), που έχει κατασκευάσει στο παρελθόν στο πλαίσιο του κοινωφελούς χαρακτήρα της, αλλά τώρα, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δε θεωρούνται αποδοτικά. Αποζημίωση επίσης ζητεί και για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω του κόστους, όπως στην περίπτωση της ΠΕΣΙΝΕ. Τώρα τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική υπέρ της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ καλείται να την πληρώσει ο ελληνικός λαός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ