Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ» - ΠΑΣΕΓΕΣ
Τις «χωρίζουν» 9.000.000 ευρώ

Πρόκειται για χρήματα που παρακρατούνται από τους ελαιοπαραγωγούς στο όνομα ...της προώθησης της ποιότητας

Την ώρα που κυοφορούνται μια σειρά αντιαγροτικών σχεδίων σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι του συνεταιριστικού κινήματος ερίζουν στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για το ποιος θα διαχειριστεί διάφορα ευρω-προγράμματα. Προγράμματα που προέρχονται από το χαράτσωμα των παραγωγών-μελών και τα οποία στόχο έχουν την προώθηση των αντιαγροτικών σχεδιασμών της ΕΕ και των ρουσφετολογικών επιδιώξεων της κυβέρνησης.

Χτες, η «Ελαιουργική» ανακοίνωσε την κατάθεση προς έγκριση στο υπουργείο Γεωργίας προγράμματος συνολικού ύψους 7.717.291 ευρώ, που αφορά «στη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς». Αυτό δεν έγινε τυχαία και για λόγους ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών. Το ίδιο κονδύλι πασχίζει να αρπάξει και η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με ιδιωτικές βιομηχανίες, καθώς και διάφοροι άλλοι «μνηστήρες». Μόνον που το κονδύλι αυτό προέρχεται από τις παρακρατήσεις που καταβάλλουν οι ελαιοπαραγωγοί από την επιδότηση λαδιού (0,8%). Και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε εξαγγείλει προ διμήνου το υπουργείο Γεωργίας ως ένα ακόμα μέτρο πολιτικής στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας.

Επειδή όμως «είναι πολλά τα λεφτά», η «Ελαιουργική» έκανε και αυτή «μπάσιμο», καταθέτοντας προς έγκριση αντίστοιχο πρόγραμμα, σημειώνοντας μάλιστα με πολύ νόημα στην ανακοίνωσή της: «Με δεδομένο ότι η κοινοτική χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από την παρακράτηση 0,8% της επιδότησης (9,055 εκατ. συνολικά), δηλαδή από χρήματα των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, είναι λογικό και δίκαιο αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν και πραγματικά να ωφελήσουν τους παραγωγούς, τις οργανώσεις τους και τις ελαιοκομικές περιφέρειες, αξιοποιώντας σωστά και το τελευταίο ευρώ».

Η παρακράτηση του παραπάνω ποσού γίνεται στο πλαίσιο του κοινοτικού κανονισμού 1334/02 που ψηφίστηκε πέρσι από το Συμβούλιο της ΕΕ και θεωρητικά έχει στόχο την εκτέλεση «έργων χρήσιμων και ωφέλιμων για τους παραγωγούς».

Το πόσο όμως «ωφέλιμα και χρήσιμα» είναι αυτά τα έργα για τους παραγωγούς, το παραθέτει η ίδια η «Ελαιουργική» στην ανακοίνωσή της, που αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • «Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έργο πολύμηνης συνεργασίας "Ελαιουργικής", Οργανώσεων Παραγωγών και των ελαιοκαλλιεργητών-μελών τους... ώστε οι Ελληνες ελαιοκαλλιεργητές να προετοιμαστούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 2004 (αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου, αλλαγή του τρόπου καταβολής της κοινοτικής επιδότησης)»
  • Στόχος του προγράμματος είναι «...η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής»

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι το παραπάνω πρόγραμμα μπορεί να προετοιμάσει τους ελαιοπαραγωγούς για «τις προκλήσεις του 2004», τίθεται το εξής ζήτημα: Αυτοί που θα «προετοιμαστούν» είναι μόλις 4.900 ελαιοπαραγωγοί (τόσοι προβλέπεται να είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος) από ένα σύνολο που αγγίζει περίπου το μισό εκατομμύριο, με άμεση συνέπεια η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία να μείνει εκτός ...προετοιμασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση του έκανε μια φιέστα... (2006-04-18 00:00:00.0)
«Κωλύματα»... στην καταβολή επιδοτήσεων (2004-11-03 00:00:00.0)
Κι εδώ χαράτσια της ΠΑΣΕΓΕΣ (2003-05-21 00:00:00.0)
Τους «κρεμάνε» στα ελαιόδεντρα (2001-06-22 00:00:00.0)
Πάει "περίπατο" η εξόφληση της επιδότησης (1998-06-20 00:00:00.0)
Μαύρη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς (1997-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ