Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
«Μάχες» για την αυτοτέλεια

Σε διαμαρτυρία κατά των προωθούμενων αλλαγών μετατρέπονται οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

Στιγμιότυπο από τη Βραδινή Κοινότητα της «Παρέμβασης»
Στιγμιότυπο από τη Βραδινή Κοινότητα της «Παρέμβασης»
«Μάχες ζωής» - μακριά από ουσίες - που δίνονται καθημερινά και έρχονται να ρίξουν φως, χρώμα και νότες, μέσα από τις εκδηλώσεις, με τίτλο «Πόλη και ναρκωτικά - Μάχες ζωής», που διοργανώνει το Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Διάβαση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Ομως, «μάχη ζωής» είναι και για το ίδιο το ΚΕΘΕΑ, το οποίο πλήττεται θανάσιμα με την προωθούμενη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες μέρες οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών μετατρέπονται σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Μάχες ζωής δε δίνουμε μόνον την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, αλλά καθημερινά. Μάχες ζωής που έρχονται στην επικαιρότητα και για το ΚΕΘΕΑ. Η τροπολογία που προωθεί ο υπουργός Υγείας καταπατά και καταστρατηγεί την αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ. Υπάρχει μια φιλοσοφία που είναι άρρηκτα δεμένη με την αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ εδώ και 20 χρόνια. Η γραφειοκρατικοποίηση δε θα περάσει», ήταν τα πρώτα λόγια της Μάρθας Φωστέρη, υπεύθυνης της «Διάβασης», κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των διήμερων εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια η Μ. Φωστέρη επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η οικογένεια τόσο στη χρήση ουσιών, όσο και στην πρόληψη και στην απεξάρτηση, αφού, όπως εμπειρικά προκύπτει, ένας μεγάλος αριθμός χρηστών διατηρεί στενή σχέση με το οικογενειακό περιβάλλον. «Εάν οι διαδικασίες που συμβαίνουν στο οικογενειακό σύστημα και οι δυναμικές που αναπτύσσονται παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία της εξάρτησης και στη συνέχισή της, εξίσου σημαντική είναι η δουλιά με την οικογένεια στη διαδικασία της απεξάρτησης».

«Οι μάχες ζωής αντιπροσωπεύουν πολλά από την καθημερινότητά μας. Μάχες που μας έμαθαν να νοιαζόμαστε για ό,τι γίνεται γύρω μας», είπε η Αιμιλία, μέλος του Προγράμματος. «Μέσα σε όλα αυτά είναι και η δική μου μάχη που δίνω κάθε μέρα, για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Είμαι εδώ για να πω σε όλους τους χρήστες: Είμαι εδώ και σας περιμένω να με βοηθήσετε και να σας βοηθήσω», συμπλήρωσε ο Αγης.

Ενώ η Στέλλα Παπά, μητέρα, επισήμανε την πίστη της στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ: «Κάθε μέρα κατακτάμε τη ζωή και ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Το Πρόγραμμα το πιστεύουμε. Θέλω να πω σε όλες τις μανάδες ότι υπάρχει φως. Ξέρω ότι θα 'ρθει η νίκη και ας το ακούσουν όσοι βρίσκονται "μακριά" μας. Παλεύουμε και θα νικήσουμε».

Οι εκδηλώσεις της «Διάβασης» θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), θα ξεκινούν δε στις 7.30 το απόγευμα για να ολοκληρωθούν στις 11 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ