Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Προτείνει να δικαστούν για κακούργημα υπεύθυνοι της εταιρίας, επιθεωρητές του ΥΕΝ και μέλη του πληρώματος

Από κινητοποίηση των ναυτεργατών για το έγκλημα του «ΣΑΜΙΝΑ»
Από κινητοποίηση των ναυτεργατών για το έγκλημα του «ΣΑΜΙΝΑ»
Κάτω από το βάρος της απαίτησης των οικογενειών των 80 πνιγμένων του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», αλλά και όλου του ελληνικού λαού, να μη μείνει ατιμώρητο το έγκλημα, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Πατατούκας κατέθεσε προς το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου πρόταση, με την οποία προσπαθεί να αποδώσει τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, προτείνει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των εκπροσώπων της εταιρίας και δύο επιθεωρητών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και σε πέντε μέλη του πληρώματος. Αφήνει, ωστόσο, εντελώς στο απυρόβλητο τον «Ελληνικό Νηογνώμονα», ο οποίος είχε εκδώσει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου.

Ωστόσο, παρά την προσπάθεια του εισαγγελέα, οι βλέψεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να «καλυφθούν» ευθύνες και υπαίτιοι δεν έχει εγκαταλειφθεί. Χτες και ενώ η πρόταση του εισαγγελέα είχε γίνει γνωστή, το Α` Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) ανέβαλε για 4η φορά τους τελευταίους δύο μήνες (Μάη και Ιούνη) τη συνεδρίασή του για την έκδοση του πορίσματός του. Η νέα αναβολή έρχεται να προστεθεί στις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος μελών της ΠΕΜΕΝ που συμμετέχουν στο ΑΣΝΑ, από την πλευρά κυβερνητικών εγκάθετων, επειδή η Ενωση Μηχανικών συνέταξε και κατέθεσε κείμενο με συγκεκριμένα στοιχεία, που αναδεικνύουν τα πραγματικά γεγονότα και αποδεικνύουν ότι το ναυάγιο ήταν θέμα χρόνου. Να σημειωθεί ακόμα ότι η ΠΕΜΕΝ έχει καταγγείλει, με ανακοίνωσή της, το ΑΣΝΑ για κωλυσιεργία.

Ο αντιεισαγγελέας Δ. Πατατούκας ζητά να παραπεμφθούν στο σκαμνί του Μεικτού Ορκωτού Κακουργοδικείου ο πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας HFD (πρώην MFD) Κ. Κληρονόμος και ο Ν. Βικάτος, μέλος της διοίκησής της. Οι επιθεωρητές του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων Δ. Τσούμα και Β. Θεολόγο. Ακόμα, παραπέμπει τον πλοίαρχο του πλοίου Β. Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Α. Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γ. Τριαντάφυλλο και τον α` μηχανικό Γ. Σκιαδαρέση.

Στην εισαγγελική πρόταση δίνεται, εκτός των άλλων, μια συνολική εικόνα για την άθλια κατάσταση του ακτοπλοϊκού στόλου, επισημαίνοντας για τα πλοία της HFD, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι εν πλω, ότι: «Τα πλοία αυτά, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και το "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ", είχαν αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές και ενώ η ζωή τους είχε τελειώσει, οι κατηγορούμενοι τα είχαν θέσει σε καθημερινούς πλόες, αν και δεν είχαν τοποθετήσει ούτε μία δραχμή για την επισκευή ή τη συντήρησή τους. Συνεπώς, αποκλειστικό κίνητρό τους ήταν το άνομο κέρδος. Οι ανυπόστατοι αυτοί "εφοπλιστές" είχαν επιβάλει και στους ναυτικούς, που υπηρετούσαν στα πλοία τους, μία κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας και με την παρουσία μιας "ξέφραγης" κατάστασης, υπήρχε μονίμως και σταθερά η αυξημένη πιθανότητα του κινδύνου βύθισης των πλοίων και του θανάτου των επιβατών τους».

Ειδικά για το «ΣΑΜΙΝΑ», αναφέρει: «Η κατασκευή του σκάφους ήταν κακή, ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός δεν ήταν ο απαιτούμενος, δε διέθετε επαρκή σε αριθμό σωστικά μέσα, από τα οποία πολλά ήταν κακής ποιότητας. Η κατασκευή του στη Γαλλία ανάγεται στο έτος 1966 και θα έπρεπε να αποσυρθεί από την ελληνική ακτοπλοΐα το 2001. Η παλαιότητά του αυτή έκανε το πλοίο "οριακά αξιόπλοο", κατά την εκτίμηση των ειδικών. Με άλλα λόγια, ήταν ένα "σαπιοκάραβο"»! Με βάση αυτά, κατά τον εισαγγελέα, δε θα έπρεπε να διαθέτει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, τα οποία του είχαν διαθέσει, τόσο ο Κλάδος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, όσο και ο «Ελληνικός Νηογνώμονας».

Σε ό,τι αφορά στο πλήρωμα, αναφέρει ότι ήταν ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Μιλάει για «ελλιπή οργάνωση και εκπαίδευση» και ότι υπήρξε «χαλαρότητα (ξέφραγη κατάσταση)».

Να σημειωθεί ότι ο αντιεισαγγελέας Δ. Πατατούκας ανέλαβε την υπόθεση μετά την αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενάντια στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο εκπρόσωποι της εταιρίας και άλλοι παραπέμπονταν μόνο για πλημμελήματα. Ετσι, το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου καλείται τώρα να αποφανθεί εκ νέου και το βούλευμα αναμένεται τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ