Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περίεργη η υπόθεση του πλοίου με τα εκρηκτικά

Σε διεθνή διένεξη και μάλιστα με πολλά ερωτηματικά εξελίσσεται η περίεργη υπόθεση του πλοίου «Μπάλτικ Σκάι», που εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή ανοιχτά της Αιτωλοακαρνανίας να μεταφέρει 680 τόνους εκρηκτικών και 140.000 πυροκροτητές (αντί 8.000 που είχαν υπολογιστεί αρχικά). Τόσο η Σουδανική, όσο και η Τυνησιακή κυβέρνηση αντέδρασαν έντονα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να κάνει λόγο για ύποπτη υπόθεση. Το γεγονός ότι το Σουδάν περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» των χωρών που οι HΠA κατηγορούν ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία, προφανώς έχει παίξει ρόλο, ενώ οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών βασίστηκαν σε «πληροφορίες», χωρίς όμως να διευκρινίζεται η προέλευσή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μουσταφά Οσμάν Ισμαϊλ επέκρινε τις ελληνικές αρχές για αβασάνιστη διατύπωση κατηγοριών εις βάρος της χώρας του. Σε δήλωσή του, που μεταδόθηκε από το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων «Σούνα», ο Ισμαΐλ αναφέρει ότι η μεταφορά του φορτίου είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση της χώρας του και προοριζόταν για χρήση από διάφορους σουδανικούς οργανισμούς. O Σουδανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι θα προωθήσει τα σχετικά έγγραφα στον Ελληνα πρεσβευτή στο Χαρτούμ, αλλά δεν αναφέρεται στα στοιχεία της εταιρίας που φέρεται ως παραλήπτρια, στη φύση της χρήσης των εκρηκτικών και στους λόγους για τους οποίους το «Μπάλτικ Σκάι» δεν κατευθύνθηκε στο Σουδάν, αλλά περιφερόταν στην ανατολική Μεσόγειο για πάνω από ένα μήνα.

Η τυνησιακή εταιρία κατασκευής εκρηκτικών υλών SOTEMU ανακοίνωσε, ότι, με την έγκριση της κυβέρνησης του Σουδάν, είχε συμφωνήσει με τη σουδανική Integrated Chemicals and Development να της πωλήσει το συγκεκριμένο φορτίο εκρηκτικών, που -όπως αναφέρει- χρησιμοποιείται σε ορυχεία, καθώς και για εξόρυξη πετρελαίου. Σύμφωνα με τη SOTEMU, μετά τη φόρτωση, η πλοιοκτήτρια εταιρία ήγειρε επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις για το ναύλο και απείλησε να κατασχέσει το φορτίο και να το μεταπωλήσει, με αποτέλεσμα η τυνησιακή εταιρία να κινηθεί δικαστικά εναντίον της σε δικαστήριο της Τύνιδας.

Η Τυνησία απέρριψε ως «απροσδόκητες και εσφαλμένες» τις δηλώσεις της Αθήνας. «Εχουμε να κάνουμε με αβάσιμες πληροφορίες» από την πλευρά της Αθήνας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τύνιδα ο υπουργός Εσωτερικών Χέντι Μχένι, προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί από την Ιντερπόλ», η οποία ενημερώθηκε για το θέμα στις 19 Ιουνίου από τις τυνησιακές αρχές. «Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια απλή εμπορική πράξη του συνηθισμένου θαλάσσιου εμπορίου ανάμεσα σε χώρες, η οποία είναι απόλυτα νόμιμη», δήλωσε ο κ. Μχένι.

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης έδωσε νέα συνέντευξη Τύπου, όπου επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους και κάλεσε την «εταιρία αποστολής, καθώς και τις χώρες, τις Αρχές, τις εταιρίες παραλαβής... να μας στείλουν πλήρη στοιχεία» για το πλοίο και για το λόγο που «δεν είχαν ειδοποιήσει τις ειδικές αρχές, Ναυτιλιακές και Λιμενικές», λέγοντας ότι αυτό αποτελεί βαρύτατη παραβίαση του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου... Προχτές Δευτέρα, αμέσως μετά τον εντοπισμό του πλοίου, ο υπουργός είχε κάνει λόγο για «ύποπτο πλοίο», «μεγάλη επιτυχία» των λιμενικών αρχών, «ανύπαρκτη» παραλήπτρια εταιρία, αλλά και αναφορές στην «τρομοκρατία».

Δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για τις αντιδράσεις Σουδανών και Τυνήσιων και σημείωσε: «Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ότι κάποιο πλοίο με επικίνδυνο φορτίο μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση».

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο αυτό είχε φορτώσει από την Τυνησία με προορισμό το Σουδάν. Εντοπίστηκε να περιφέρεται μεταξύ Μεσογείου Αιγαίου και Ιονίου, ενώ στα ελληνικά νερά εισήλθε την περασμένη Κυριακή, και έκτοτε κρατείται στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με τον Γ. Ανωμερίτη τα εκρηκτικά έχουν εκφορτωθεί από το πλοίο και έχουν μεταφερθεί υπό την υψηλή εποπτεία πυροτεχνουργών σε ειδικούς χώρους φύλαξης. Ενώ το πλήρωμα που παραπέμπεται για κακούργημα θα απολογηθεί σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ