Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας

Την απαλλαγή και των 13 κατηγορουμένων για την παράνομη είσοδο του Κούρδου ηγέτη Αμπ. Οτσαλάν, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Απο, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας Ν. Σείντης κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία της δίκης που έχει καταγραφεί ως «δίκη Οτσαλάν».

Ο εισαγγελικός λειτουργός σε μια αγόρευση καταπέλτη ισχυρίστηκε ότι δεν τελέστηκε το αδίκημα της διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας και δεν υπήρξε έκθεση του ελληνικού κράτους σε κίνδυνο εχθροπραξιών (άρθρο 140 α΄ εδάφιο του Ποινικού Κώδικα), όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Ειδικότερα, για τον αρχιπλοίαρχο ε.α. Α. Ναξάκη, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι είχε πολυτάραχη δράση, ήταν άριστος γνώστης του κουρδικού προβλήματος και υπέρμαχος του Οτσαλάν. Ο εισαγγελικός λειτουργός στην αγόρευσή του ισχυρίστηκε ότι ο Α. Ναξάκης βρέθηκε σε μια πρωτόγνωρη σύγκρουση δύο υπέρτατων έννομων αγαθών. Από τη μια η απειλή να διαταραχτούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και από την άλλη η σωτηρία της ζωής του Κούρδου ηγέτη. Επέλεξε το δεύτερο σε βάρος του πρώτου.

Πράγματι, συνέχισε ο εισαγγελέας, οργανώθηκε αυτή η επιχείρηση από τον κατηγορούμενο Α. Ναξάκη και τους δύο Κούρδους, την Καγιά Αϊφερ (Ροζερίν) και τον Γιακάρ Τσεντκίζ, αλλά έγινε υπό άκρα μυστικότητα, με αποτέλεσμα να μην προκύψει κίνδυνος εχθροπραξιών. Επομένως, αφού δεν προκλήθηκαν εχθροπραξίες δεν υφίσταται η αντικειμενική ούτε η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος.

Οσον αφορά το δεύτερο αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην παράνομη είσοδο Οτσαλάν στη χώρα μας, που αφορά και πάλι τον Α. Ναξάκη και τους δύο Κούρδους, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι έγινε αυτή η πράξη. Ωστόσο, οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν σ' ένα καθεστώς σύγκρουσης δύο έννομων αγαθών και επομένως αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται το αδίκημα της άμεσης συνέργειας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Α. Ναξάκης, η Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν) και ο Γιακάρ Τσεντκίζ αντιμετωπίζουν το κακούργημα της «προσβολής εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας» (κακούργημα), καθώς και τη συνέργεια στην παράνομη είσοδο Οτσαλάν στη χώρα μας.

Για τον Α. Οτσαλάν ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, στην αγόρευσή του, ανέφερε ότι ο Κούρδος ηγέτης βρέθηκε σ' ένα καθεστώς αφόρητης πίεσης, κινδύνευε άμεσα η ζωή του και κάτω από αυτές τις συνθήκες εισήλθε παράνομα στη χώρα μας. Δεν υπήρξε, όμως, δόλος και κακή πρόθεση στις πράξεις του και επομένως θα πρέπει να απαλλαγεί.

Για τους άλλους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν τη συνέργεια στην παράνομη είσοδο Ε. Στεργιόπουλο, εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρίας "Athens aviation service" και τον υπάλληλο της ίδιας εταιρίας Γ. Μαύρο, τον A. Συμιγδαλά, εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρίας "Aegean aniation" και τον πιλότο της ίδιας εταιρίας Ζ. Πεχλιβανούδη, τον Στ. Ευαγγελάτο, προϊστάμενο του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών και υπεύθυνο για τη λειτουργία της αίθουσας VIP, τον Δ. Καραγιώργο, αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ και τον Γ. Μαγγίνα, αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ αποσπασμένο στην ΕΥΠ, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους, καθώς δε γνώριζαν για την άφιξη του Απο στην Ελλάδα και λίγο πολύ λειτούργησαν στα πλαίσια των καθηκόντων τους, ενώ στις πράξεις τους δεν υπήρχε δόλος και κακή πρόθεση.

Οσον αφορά την περίπτωση του πιλότου Ζ. Πεχλιβανούδη, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι γνώριζε για τη μεταφορά Οτσαλάν στην Ελλάδα, αλλά πίστεψε καλόπιστα και καλοπροαίρετα ότι όλα αυτά γίνονταν εν γνώσει της ΕΥΠ και επομένως δεν υπάρχει δόλος στις πράξεις του.

Επίσης, για την Β. Δαμιανάκου και την κόρη της Ελ. Βασιλοπούλου ο εισαγγελέας σημείωσε ότι σ' αυτές πρυτάνευσε το υψηλό αίσθημα της φιλοξενίας και ενήργησαν με γνώμονα να σωθεί η ζωή του Αμπ. Οτσαλάν.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του εισαγγελέα της έδρας στο ρόλο του τότε διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη. Ο εισαγγελέας με την αγόρευσή του, εμμέσως πλην σαφώς, στρεφόταν κατά Χ. Σταυρακάκη, και αυτό γιατί, κατά τον εισαγγελέα υπήρξε «αποσυντονισμός» των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (ΕΥΠ, Αστυνομία και ΥΠΑ) και στις 29 Ιανουαρίου 1999, δεν ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα, αλλά δόθηκε εντολή να ληφθούν στις 30 και 31 Ιανουαρίου, όταν ήδη ο Απο είχε έρθει στην Ελλάδα.

Χτες, απολογήθηκαν επίσης και οι Β. Δαμιανάκου με την κόρη της Ε. Βασιλοπούλου. Η Β. Δαμιανάκου αναφέρθηκε στη φιλοξενία που είχε υποχρέωση να δώσει στον Κούρδο ηγέτη. Μάλιστα, ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αμέσως μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας, όταν εκείνη την περίοδο συγκατοικούσε με την συγγραφέα Ελλη Αλεξίου και της ζήτησε ένας Αγγλος στρατιώτης του Σκόμπυ ψωμί και νερό, ευχαρίστως του προσέφερε και ας είχαν προηγηθεί λίγο νωρίτερα τα Δεκεμβριανά.

Στο μεταξύ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Δ. Τσοβόλα να κληθεί για να καταθέσει ως μάρτυρας ο γνωστός δημοσιογράφος Μ. Βασιλάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ