Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εφιαλτική «λάμψη» της Δύσης

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του ζωγράφου και σκηνογράφου Κυριάκου Κατζουράκη «Ο δρόμος προς τη Δύση» θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και στο Διεθνές διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Yamagata στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ και της «Ομάδας Τέχνης».

Το ντοκιμαντέρ προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εικαστικής, θεατρικής και φωτογραφικής σύνθεσης, υπό τον ίδιο τίτλο, την οποία παρουσίασε ο Κ. Κατζουράκης στο Γκάζι. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά εκτός συναγωνισμού στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αποσπώντας το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών, σε ειδική προβολή. Το χειμώνα θα διανεμηθεί στις αίθουσες. Το σενάριο πραγματεύεται τη ζωή δύο γυναικών στη σημερινή Ελλάδα. Η μία είναι ηθοποιός από την πρώην ΕΣΣΔ και η άλλη είναι ιδιοκτήτρια παλαιοβιβλιοπωλείου, η οποία προσπαθεί να σώσει τον αδελφό της από τα ναρκωτικά. Η ηθοποιός έχει εμμονή με το δράμα του παλαιστινιακού λαού, έχει ενοχές επειδή εξαπατήθηκε από το απατηλό «όνειρο» μιας καλύτερης ζωής στη Δύση και προσπαθεί να επιβιώσει μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, αφού όλες οι πόρτες είναι κλειστές, επειδή δεν έχει άδεια εργασίας.

Το σενάριο είναι του σκηνοθέτη, η φωτογραφία του Αλέξη Γρίβα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κάτια Γέρου, Μαρία Εγγλεζάκη, Θοδωρής Γράμψας, Βάσιας Ελευθεριάδης, Νίκος Αρβανίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ