Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προγράμματα κατάρτισης και συνδικαλιστικές υπολήψεις

Εξώδικο προς τον «Ριζοσπάστη» από το στέλεχος του ΣΥΝ Α. Καλύβη και μια απάντηση...

Με έκπληξη λάβαμε από το στέλεχος του ΣΥΝ και αναπληρωτή γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Α. Καλύβη «Εξώδικη διαμαρτυρία - δήλωση ενώπιον κάθε αρμοδίου δικαστηρίου και αρχής» κατά της ΑΕ με την επωνυμία «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ». Η έκπληξη αφορά στο γεγονός ότι η πολιτική αντιπαράθεση ποτέ δε λύθηκε στα δικαστήρια, πόσο μάλλον μπορεί να λυθεί στα δικαστήρια μια αντιπαράθεση που αφορά ευαίσθητες πλευρές του συνδικαλιστικού κινήματος και ειδικότερα το ζήτημα της ιδεολογικής επιλογής ορισμένων δυνάμεων να υπάρχουν σε άμεση πρόσδεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κονδύλιά της και την επιλογή των ταξικών δυνάμεων να προβάλλουν ανάμεσα στους εργάτες την ανάγκη για αγωνιστική διεκδίκηση του δίκιου τους.

Παραθέτουμε το κείμενο του εξωδίκου και στη συνέχεια τα δικά μας σχόλια:

1. Γράφει ο κ. Καλύβης στο εξώδικό του:

«Για δεύτερη συνεχή φορά ο συντάκτης της εφημερίδας σας ("ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ") Θανάσης Λεκάτης, πέρα από τα πλήρως ανακριβή σχόλια που αφορούν τον αγώνα της Σίσσερ Πάλκο και τις αήθεις πολεμικές εναντίον του σωματείου και συνδικαλιστικών στελεχών της Αυτόνομης Παρέμβασης, προχώρησε σε ψευδή, υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια στο πρόσωπό μου.

Συγκεκριμένα στο φύλλο της εφημερίδας "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" της 23/5/2003, αφού αναφέρεται στο όνομά μου στη συνέχεια του άρθρου αναγράφεται: "Από τα τρωκτικά του ΣΥΝ και της ΓΣΕΕ δεν περιμέναμε διαφορετική στάση...". Στο δε φύλλο της εφημερίδας της Πέμπτης 12 Ιούνη σε άρθρο του ίδιου συντάκτη σας αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής "ο κωδικός Ακ/βπ/100603" που σε απλή μετάφραση για όσους διαβάζουν ανακοινώσεις προερχόμενες από τη ΓΣΕΕ παραπέμπει σε κείμενο που γράφτηκε από τον Αλέκο Καλύβη στο κομπιούτερ της ΓΣΕΕ στις 10 του Ιούνη. Ενδεχομένως αυτή η λεπτομέρεια να είναι παγερά αδιάφορη γενικώς. Πιστεύουμε όμως πως είναι χρήσιμη σε όσους θέλουν να γνωρίζουν με το ονοματεπώνυμό τους τα διάφορα τρωκτικά και να εξηγούν ορισμένα από τα "γιατί" της όποιας αντικομμουνιστικής επίθεσης. Διά ταύτα: Ορισμένοι έχουν στήσει μηχανή για να οικονομήσουν ζεστό χρήμα από τη διαχείριση των προγραμμάτων κατάρτισης των απολυμένων εργαζομένων της ΣΙΣΣΕΡ. Οσο περνάει από το χέρι μας θα τους δείχνουμε με τεντωμένο το δάχτυλο".

Θα περίμενα ότι η πολιτική αντιπαράθεση - καθ' όλα θεμιτή - δε θα έφτανε σε αυτό το σημείο: Ομως, με ευθύνη του συντάκτη σας έχει μετατραπεί σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο, με ψευδολογίες και συκοφαντίες.

Επειδή οι παραπάνω χαρακτηρισμοί, που επαναλαμβάνονται χωρίς ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι ψευδείς, υβριστικοί και συκοφαντικοί για το πρόσωπό μου, συνιστούν δε κατάφωρη προσβολή της προσωπικής μου τιμής και υπόληψής μου.

Για τους λόγους αυτούς. Ζητώ να ανακαλέσετε και να διαψεύσετε άμεσα όλους τους πιο πάνω χαρακτηρισμούς, με ανάλογου περιεχομένου δημοσίευμά σας, αντίστοιχης έκτασης και στην ίδια θέση της εφημερίδας σας ως ελάχιστη αποκατάσταση της βαρύτατης προσβολής που μου προκαλέσατε.

Διαφορετικά είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω εναντίον σας μήνυση για όλα τα πιο πάνω ποινικά αδικήματα που διαπράξατε εις βάρος μου και να ζητήσω αποζημίωση στα πολιτικά δικαστήρια, λόγω ηθικής βλάβης για την προσβολή της προσωπικότητάς μου.

Ο εξωδίκως δηλών Αλέξανδρος Καλύβης, Αθήνα 19,06,03».

Οι πράξεις και η υπόληψη

2. Ο κ. Καλύβης ισχυρίζεται ότι θίγεται η υπόληψή του γι' αυτό και θα απαιτήσει οικονομική αποζημίωση για να την αποκαταστήσει.

Η υπόληψή του δε θίγεται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα και το γνωρίζει. Ως μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ έχει συνυπογράψει αρκετές αποφάσεις που έχουν πραγματικά χαντακώσει την εργατική τάξη της χώρας και έχει χαρακτηριστεί δικαίως εργατοπατέρας. Επιλέγει να δηλώσει ότι θίγεται η υπόληψή του τώρα που η κριτική αφορά στα περίφημα προγράμματα της ΕΕ.

Από την πλευρά μας δεν τίθεται θέμα να θίξουμε την υπόληψή του γιατί αυτήν την έχει θίξει ο ίδιος προ πολλού με πράξεις (αποφάσεις για συμμετοχή στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, διετείς συμβάσεις υποταγής και το πιο πρόσφατο οι κατευθύνσεις στις εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ να απορρίψουν την κατάληψη του εργοστασίου και να διεκδικήσουν λύση στα προγράμματα κατάρτισης).

Αφήνει να εννοηθεί στο εξώδικό του προς την ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ότι αυτό που τον θίγει είναι ο χαρακτηρισμός «τρωκτικά».

Γνωρίζει ο ίδιος ότι με τον όρο «τρωκτικά» χαρακτηρίζεται όλη η μηχανή που στο συνδικαλιστικό κίνημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει μόνο ή κατά κύριο λόγο μέσα από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Νόμιμο με βάση το ισχύον Δίκαιο; Νομιμότατο. Δεν είναι ποινικού τύπου ο χαρακτηρισμός, πολιτική είναι η τοποθέτηση. Οσο μιλάμε στο επίπεδο των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι μια νόμιμη πράξη και κανείς δεν καταγγέλλεται γι' αυτό. Από τη σκοπιά του εργατικού κινήματος, όμως, είναι πράξη άμβλυνσης συνειδήσεων, εξαγοράς τους.

Π.χ. το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μετέχει στη διαχείριση κονδυλίων της ΕΕ; Μετέχει. Ροκανίζει δηλαδή χρήμα. Νόμιμα; Νομιμότατα. Η αντίθεσή μας βρίσκεται στο γεγονός ότι ένα ινστιτούτο από και για τους εργάτες δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τα αφεντικά των εργατών. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς κανέναν εργατικό έλεγχο.

Αλλο: Η ΟΚΕ είναι μηχανισμός ενσωμάτωσης; Είναι, λέμε εμείς. Υπάρχει με κοινοτικό χρήμα; Το εισπράττουν συνδικαλιστές; Το εισπράττουν. Είναι μηχανισμός που θρέφει τρωκτικά; Είναι, λέμε.

Αλλο: Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που εκπαιδεύουν τους εκπαιδευτές των εργατών που πρόκειται να καταρτιστούν είναι προγράμματα ενσωμάτωσης και ξεκοκαλίσματος χρήματος, που, αντί να πηγαίνει κατευθείαν και όλο στους ανέργους, μοιράζεται στους διαχειριστές και τους εκπαιδευτές; Είναι. Αυτοί που προωθούν τέτοια προγράμματα είναι τρωκτικά, λέμε εμείς. Νόμιμο αυτό που κάνουν; Βεβαιότατα. Αυτό είναι το σύστημα. Κι αυτό το σύστημα ακριβώς αντιπαλεύουμε. Η κριτική δεν αφορά μόνο τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά και την αξιοποίηση κάθε είδους ταμείων (π.χ. αυτό των εργατοπατέρων, ή τις ειδικές χρηματοδοτήσεις προς τις λεγόμενες ΜΚΟ) μέσα από τα οποία διαμορφώνεται - στηρίζεται ένας μηχανισμός που υπάρχει ακριβώς γιατί υπάρχει το ταμείο. Η συζήτηση δεν αφορά καθόλου το αν πρέπει να αξιοποιούνται τα διάφορα προγράμματα, αλλά τη μηχανή που ροκανίζει τα προγράμματα.

Η μηχανή είναι το τρωκτικό. Και μαζί της όσοι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μετέχουν σ' αυτή τη μηχανή, ή βοηθούν στη λειτουργία της.

Είναι βαθύτατα ιδεολογική, πολιτική η αντίθεσή μας.

Μετέχει η ΓΣΕΕ σ' αυτή τη μηχανή; Μετέχει. Οχι μόνο με στελέχη της που διαχειρίζονται προγράμματα, αλλά κύρια γιατί καλύπτει με πολιτική απόφαση τη μηχανή. Είναι ο κ. Καλύβης ένας από αυτούς που δίνουν πολιτική κάλυψη σ' αυτή τη μηχανή; Είναι. Πάει στην τσέπη του το χρήμα; Δεν το γνωρίζουμε και δε μας ενδιαφέρει. Δεν αναφερόμαστε καθόλου σ' αυτό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως σπρώχνει τους εργάτες να διεκδικήσουν προγράμματα κατάρτισης, προγράμματα από τα οποία έχουν να κερδίσουν όλοι όσοι μετέχουν στη διαχείρισή τους και από τα κόκαλα που θα μείνουν θα γλείψουν κάτι κι αυτοί στο όνομα των οποίων εγκρίθηκαν τα προγράμματα.

Ο κ. Καλύβης, ο κάθε κ. Καλύβης, συμβάλλει από τη θέση του σ' αυτή τη διαδικασία.

Είναι αυτός - ένας από αυτούς - που προωθούν τα προγράμματα. Είναι από αυτούς που δουλεύουν στη συνείδηση του εργάτη ότι η ταξική αντιπαράθεση είναι μάταιη, ενώ η αξιοποίηση των προγραμμάτων είναι κερδοφόρα.

Η επιμονή που έδειξε και ο ίδιος στο να είναι κεντρικό διεκδικητικό πλαίσιο των εργατών της ΣΙΣΣΕΡ η διεκδίκηση των προγραμμάτων είναι πρόβλημα ιδεολογικό, πολιτικό, όσο κι αν γεννά και άλλες σκέψεις, οι οποίες είναι δικαίωμα σε κάθε λογικό άνθρωπο να κάνει.

Γι' αυτό που προβάλλει ως πολιτική θέση και στάση τον καταγγέλλουμε και θα συνεχίσουμε.

Ως προς τα γεγονότα

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας εμφανίστηκε μαζί με τον κ. Καλύβη ένας από τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ (του μηχανισμού που ξεκοκαλίζει προγράμματα) και πρότεινε αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας των εργατριών της ΣΙΣΣΕΡ κατά 20% για να ξεπεραστεί η κρίση.

Το καταγγείλαμε ως απαράδεκτο από την πρώτη στιγμή. Δε δικαιούται κανένας, στο όνομα των εργατών, να προτείνει την εξόντωση των εργατών. Πόσο μάλλον που δεν είναι καν εκλεγμένος από εργάτες αλλά υπάλληλος, με την έννοια του μισθωτού με ειδική σύμβαση, σε έναν από τους μηχανισμούς που λειτουργούν παράλληλα με τη ΓΣΕΕ.

Αυτή η καταγγελία ενόχλησε πολλούς. Στο εργοστάσιο άρχισαν «ανακρίσεις» για το ποιος έδωσε την πληροφορία στο «Ριζοσπάστη». Στη συγκέντρωση, στο Σύνταγμα, ο κ. Καλύβης προσπάθησε να πείσει συντάκτες του «Ρ» ότι παρανόησαν και δεν κατάλαβαν την πρόταση του ΙΝΕ.

Γι' αυτήν την πρόταση του ΙΝΕ που «δεν την κατανοήσαμε» γράψαμε στις 23 Μάη ότι «από τα τρωκτικά του ΣΥΝ και της ΓΣΕΕ δεν περιμέναμε διαφορετική στάση».

Το ίδιο το κείμενο του ΙΝΕ μάς δίνει πρόσθετα στοιχεία για ακόμα οξύτερη κριτική:

Αναφέρεται επί λέξει: «Μια μείωση του κόστους παραγωγής κατά 10% οδηγεί σε θεαματική αύξηση των κερδών. Μια τέτοια μείωση μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση του μέσου χρόνου εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή ενός ενδύματος κατά 25%. Η μείωση αυτή μπορεί να επιτευχθεί (α) με καλύτερη οργάνωση της εργασίας, ώστε να μειωθούν οι νεκροί χρόνοι της παραγωγής, (β) με κατάρτιση του προσωπικού για βελτίωση των δεξιοτήτων του (γ) με τη συγκέντρωση της παραγωγής σε είδη για την παραγωγή των οποίων εμφανίζεται υψηλότερη παραγωγικότητα κ.ά.».

Δηλαδή η ΓΣΕΕ και ειδικότερα οι του ΣΥΝ εμφανίζονται να προτείνουν ευθέως: αύξηση της εντατικοποίησης (πρόταση για το 25%) και εξόντωση της εργάτριας (πρόταση για μείωση των νεκρών χρόνων). Οποιος έχει δουλέψει, έστω και μία ώρα, σε τέτοια παραγωγή ξέρει τι σημαίνει μείωση των νεκρών χρόνων. Είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος που η εργάτρια ξεκινά μια μέρα να δουλεύει με νόρμα 100 κομμάτια και μέσα από διαρκή χρονομέτρηση των κινήσεών της εντοπίζονται οι νεκροί χρόνοι, ανεβαίνει η νόρμα μέχρι του σημείου που επί 8 ώρες τα χέρια να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση.

Αυτή την πρόταση καταγγείλαμε. Την πρόταση που περιέχει σαν λύση, για να γίνουν οι εργάτριες «πατίνια», τη φράση «κατάρτιση για βελτίωση των δεξιοτήτων», που σημαίνει κονδύλια, και διαχειριστές τους.

Η καταγγελία αυτής της πρότασης εξόργισε τον ΣΥΝ και όχι μόνο. Στο εργοστάσιο ο αντικομμουνισμός οξύνθηκε στο έπακρο με πολιτικό καθοδηγητή τον ίδιο τον κ. Καλύβη.

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη στη γενική συνέλευση περνά η πρόταση του ΠΑΜΕ για καθαρή αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων που δεν αφήνουν περιθώρια σε τρωκτικά να ξεκοκαλίσουν προγράμματα. Ο ΣΥΝ κάνει λαθροχειρία και χώνει αιτήματα για προγράμματα. Το καταγγέλλουμε και πάλι, λέγοντας ευθέως αυτή τη φορά ότι κάποιοι έχουν στήσει μηχανή ενάντια στα συμφέροντα των εργατών. Αποκαλύπτουμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση με τις λαθροχειρίες γράφτηκε στο κομπιούτερ του Καλύβη. Τα στελέχη του ΣΥΝ στο εργοστάσιο δίνουν την εξήγηση ότι αυτό έγινε, γιατί ήταν ήδη κλειστό το εργοστάσιο. Δεκτό. Παραμένει ένα γεγονός:

Στη θέση μιας καθαρής εργατικής διεκδίκησης ο ΣΥΝ προωθεί προγράμματα κατάρτισης. Και προγράμματα σημαίνει ξεκοκάλισμα. Νόμιμο; Νομιμότατο, επαναλαμβάνουμε, για τις αξίες της ΕΕ. Ανήθικο κατά την άποψή μας από τη σκοπιά του εργατικού κινήματος ειδικά την ώρα που πρέπει να δοθεί η μάχη ευθέως απέναντι στο κεφάλαιο και την κυβέρνησή του.

Ας διαλέξει ο κ. Καλύβης, τι τον εκφράζει. Δε θέλει το χαρακτηρισμό τρωκτικό; Εμείς θα του λέγαμε να πάψει να προωθεί προγράμματα, που, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται και τα τρωκτικά τους. Αλλωστε, η ελληνική γλώσσα έχει ακόμα πολλές λέξεις για να αποδώσουν το ίδιο νόημα. Για μας πολιτικό εξακολουθεί να είναι το ζήτημα, πολιτικοί οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούμε.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ