Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
«Αρπαχτή» 700-800 ευρώ από 35.000 δικαιούχους

Με αυθαίρετη υπαγωγή τους στην ανώτατη κατηγορία

Πάνω από 35.000 συνταξιούχοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου έπεσαν θύματα της καθαρής κλεψιάς, που διέπραξαν σε βάρος των συντάξεών τους οι υπηρεσίες του Ταμείου, με κυβερνητική βέβαια εντολή! Το ΝΑΤ παράνομα, με το «έτσι θέλω», παρακράτησε από τους συνταξιούχους που δεν ανήκαν στην ανώτατη βαθμίδα συνταξιοδότησης, δηλαδή στην «κατηγορία των ακτοπλόων», χοντρά ποσά, τα οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνουν και τα 700 με 800 ευρώ! Η παρακράτηση έγινε, επειδή το ΝΑΤ και η κυβέρνηση «θεώρησαν» ότι πρέπει «ντε και καλά» όλοι οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες να υπαχθούν στην ανώτατη συνταξιοδοτική κατηγορία!

Πρόκειται για καθαρή «πραξικοπηματική» ενέργεια, αφού ο σχετικός νόμος 3075/2002, που αφορά τις συντάξεις των ναυτεργατών, στο άρθρο 13, προβλέπει καθαρά ότι η υπαγωγή συνταξιούχων στην ανώτατη βαθμίδα γίνεται μετά από δική τους αίτηση, ενώ απαιτείται και σχετική απόφαση της διοίκησης του ΝΑΤ. Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο, ο νόμος ορίζει ότι αφού υποβληθεί η αίτηση για την υπαγωγή στην ανώτατη βαθμίδα «η διαφορά που προκύπτει καταβάλλεται είτε εφάπαξ, είτε σε δώδεκα ισόποσες άτοκες δόσεις». Ομως, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ, όχι μόνον επιβάλλουν στους συνταξιούχους να υπαχθούν στην ανώτατη συνταξιοδοτική βαθμίδα, αλλά καθόρισαν και από πάνω ότι η διαφορά θα καταβληθεί σε δύο, και όχι σε 12 σύμφωνα με το νόμο, δόσεις!

Η περίπτωση του συνταξιούχου μηχανικού Νίκου Συμεωνίδη κάνει ακόμα πιο χειροπιαστό το μέγεθος αυτής της «σκαστής» παρανομίας, του χοντροκομμένου πια σκανδάλου. Από τα 1.793,72 ευρώ που έπρεπε να πάρει, όταν έφτασε στο γκισέ της τράπεζας του καταβλήθηκαν 1.127,50 ευρώ! «Ποιος είμαι και μου παρακρατούν κοντά 700 ευρώ; Ποιος με ρώτησε;» ήταν το σχόλιό του...

Χτες η ΠΕΜΕΝ, η οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των συνταξιούχων, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτη και τον πρόεδρο του ΝΑΤ, καταγγέλλοντας ως «αυθαίρετη - παράνομη» και επισημαίνει ότι έτσι «ουσιαστικά παίρνετε πίσω και αυτή τη μίζερη πρόσφατη αναπροσαρμογή των συντάξεων, που με πολυτελέστατες επιστολές διαφημίσατε, με χρήματα του εργαζόμενου λαού, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στο πενιχρό εισόδημα και στο βιοτικό επίπεδο της ναυτεργατικής οικογένειας».

Αναφέρει ακόμα ότι αυτή η παρανομία «εντάσσεται στη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στην περικοπή κοινωνικών παροχών και, από την άλλη, στην αύξηση των κερδών των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου». Η Ενωση Μηχανικών μεταφέρει «την οργή και αγανάκτηση χιλιάδων συνταξιούχων ναυτεργατών από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα» και απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η όποια απόφαση και να επιστραφούν τα λεφτά στους συνταξιούχους. Καταθέτει δε το διεκδικητικό της πλαίσιο, που προβλέπει να μην παρακρατηθεί κανένα ποσό από τους ναυτεργάτες και «με βάση την ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων να καθοριστούν οι συντάξεις στο 80% επί του συνολικού ποσού για το οποίο γίνονται οι κρατήσεις» και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ