Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Νέα δέσμη άσφαιρων πυρών υπέρ της διαφάνειας

Φαινόμενα σαν αυτά της καθίζησης της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Τρίπολης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μετά τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες

Eurokinissi

Φαινόμενα σαν αυτά της καθίζησης της Εθνικής Οδού Κορίνθου - Τρίπολης θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και μετά τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες
Η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια και η ρεμούλα εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν στον τομέα των δημοσίων έργων. Αυτό παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία διά της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου και του υφυπουργού Γ. Τσακλίδη εξήγγειλαν χτες μία νέα δέσμη θεσμικών παρεμβάσεων - αναποτελεσματικών σε μεγάλο βαθμό - με στόχο την εξάλειψη της παθογένειας που επικρατεί στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα να χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός τα έργα, αλλά και τις... κακοτεχνίες.

Οι δύο υπουργοί, συγκεκριμένα και με το βλέμμα περισσότερο στραμμένο στον επερχόμενο ανασχηματισμό, εξήγγειλαν τα εξής:

  • Την κατάρτιση σε διάστημα οκτώ μηνών των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα ενεργοποιούν το νέο νόμο για τις μελέτες δημοσίων έργων, που όπως είναι γνωστό καθιερώνει το «νόμο της ζούγκλας» και την ολιγοπώληση και των μελετών, μετά το αντίστοιχο γενικό ξεκαθάρισμα που επιχειρήθηκε με την κατασκευή των έργων από ελάχιστους τεχνικούς ομίλους.
  • Την προώθηση Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση των δημοσίων έργων, τόσο κατά την περίοδο της κατασκευής όσο και κατά την περίοδο υποχρεωτικής συντήρησης από τον εργολάβο κατά παντός κινδύνου του έργου, αλλά και έναντι κάθε αστικής ευθύνης. Επίσης, με το ίδιο ΠΔ, εισάγεται η ασφάλιση αστικής και επαγγελματικής ευθύνης και για τους μελετητές και συμβούλους των δημοσίων έργων και η οποία θα ισχύει για έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση των μελετών ή παροχής των συμβουλών.
  • Την προώθηση νέου ΠΔ που προβλέπει την τακτική και έκτακτη αναθεώρηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
  • Τη θεσμοθέτηση ενιαίων τύπων διακηρύξεων τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγάλα δημόσια έργα, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει το τοπίο από τους «φωτογραφικούς» όρους των διακηρύξεων με τους οποίους σε μεγάλο ποσοστό ανατίθενται πλέον τα έργα - μόνο που αυτό γίνεται πλέον μάλλον κατόπιν εορτής, καθώς τα περισσότερα «πακέτα» έργων έχουν ανατεθεί...
  • Η έκδοση τεχνικών οδηγιών μελετών έργων, που θα εξελιχθούν σε σύγχρονες προδιαγραφές μελετών, τις οποίες δε διαθέτει ακόμη η χώρα μας ούτε μετά την κατασκευή τόσων έργων από τα διάφορα ΚΠΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες οδηγίες έχουν συνταχθεί για έργα οδοποιίας, τη στιγμή που όλα τα σημαντικά οδικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη!

Τέλος, για μία φορά ακόμη εξαγγέλθηκε η κατάρτιση του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, μέτρο βέβαια που από μόνο του δεν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ιδιωτικών κατασκευών. Στο μητρώο αυτό, και στις αντίστοιχες πέντε τάξεις, εκτός από τους σημερινούς εργολάβους ιδιωτικών έργων, θα μπορούν να εγγράφονται και οι εργολάβοι δημοσίων, αλλά και εμπειροτέχνες. Για να καταταγεί μια επιχείρηση στην πρώτη τάξη του μητρώου πρέπει να διαθέτει ίδια κεφάλαια 200.000 ευρώ, στη δεύτερη 500.000 ευρώ, στην τρίτη 1.000.000 ευρώ, στην τέταρτη 2.500.000 ευρώ και στην πέμπτη 5.000.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ, από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται τα συνήθη οικοδομικά έργα εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., βιομηχανικά κτίρια εμβαδού μέχρι 300 τ.μ. και χώρων συνάθροισης κοινού μέχρι 200 τ.μ. που θα μπορούν να κατασκευάζονται με αυτεπιστασία, όπως μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ