Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Διήμερο μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Πολύμορφες εκδηλώσεις στις 4 και 5 Ιούλη στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια με τη συμμετοχή δεκάδων ελληνικών και μεταναστευτικών οργανώσεων

Είναι η τρίτη χρονιά που η Αχτιδική Επιτροπή του 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει, στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια, διήμερο εκδηλώσεων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο (4 - 5 Ιουλίου).

Στόχος των κομμουνιστών είναι να αποδείξουν σε όλο τον κόσμο ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, «ξεριζωμένα αδέλφια μας», όπως λένε χαρακτηριστικά. Θέλουν να αναδείξουν πως οι άνθρωποι αυτοί είναι δύο φορές θύματα του ιμπεριαλισμού, που πότε με την «ειρήνη» και πότε με τα κανόνια ισοπεδώνει χώρες και λαούς, αναγκάζοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να εγκαταλείψουν αγαπημένους τους τόπους και πρόσωπα. Να νιώσουν, δηλαδή, όλοι όσοι επισκεφθούν τις μέρες αυτές το χώρο στα Πατήσια ότι το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα που έδιωξε αυτούς τους ανθρώπους απ' τα σπίτια τους, το ίδιο τους κρατά σήμερα συνειδητά παράνομους, χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες, «χρυσοφόρα φλέβα για το κεφάλαιο».

Η Αχτιδική Επιτροπή, αλλά και οι δεκάδες οργανώσεις των μεταναστών που θα λάβουν μέρος σ' αυτό το διήμερο, ζητούν από κοινού τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, την κατάργηση του παράβολου και της σύμβασης εργασίας ως προϋπόθεση για την άδεια παραμονής. Διεκδικούν ίσα δικαιώματα στο μεροκάματο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, τη μόρφωση, καθώς επίσης να μαθαίνουν τα παιδιά των μεταναστών, μέσα στο δημοτικό σχολείο, τη γλώσσα τους, την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας τους. Παλεύουν για να στηριχτούν οικονομικά οι Σύλλογοι και οι Κοινότητες των μεταναστών στη χώρα μας και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή της χώρας μας, να έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται στις τοπικές εκλογές. Επίσης, μέγα ζητούμενο αποτελεί φυσικά και το πολιτικό άσυλο, που θεωρείται δεδομένο πως πρέπει να δίνεται σε όλους όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, ενώ όταν εκκρεμούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου να μην φυλακίζονται οι πρόσφυγες. Τέλος, καθολικό θα είναι αυτό το διήμερο το αίτημα να μην περάσουν τα αυταρχικά, ρατσιστικά μέτρα που προωθεί η ΕΕ με πρόσχημα τη «λαθρομετανάστευση». «Αυτά δε θα μας τα χαρίσει κανείς, θα τα κατακτήσουμε μέσα απ' τον ενωμένο αγώνα μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου διημέρου να αναφέρουμε ότι θα υπάρξουν χαιρετισμοί και ομιλίες απ' τις Κοινότητες των μεταναστών, ενώ συζητήσεις θα γίνουν για την πολιτική της ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Πλούσιο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του διημέρου, με παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα διαφόρων μεταναστευτικών κοινοτήτων, και ορισμένες κοινότητες θα έχουν παραδοσιακά φαγητά των χωρών τους. Θα λειτουργήσει, τέλος, στο χώρο παιδότοπος, καθώς και χώρος για αγώνες σκακιού.

Στο συγκεκριμένο διήμερο θα συμμετάσχουν οι: Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών, Ενωση Εργαζομένων απ' το Μπαγκλαντές, Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών «Κασάπι», Αιγυπτιακή Κοινότητα Ελλάδας, Ενωση Εργαζομένων Αλβανών, Βουλγαρική Κοινότητα, Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας - Τουρκίας, Σύλλογος Ουκρανών «Η γη του πελαργού», Ομοσπονδία Πολωνών, Ελληνομολδαβικός Σύνδεσμος «Ορφέας», Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδας, καθώς και Κοινότητες από Συρία, Πακιστάν, Κονγκό, Κένια, Σουδάν, Μαρόκο και φυσικά κουρδικές οργανώσεις.

Επίσης, το αντιρατσιστικό διήμερο θα στηρίξουν με την παρουσία τους το Παράρτημα Κυψέλης - Πατησίων - Αχαρνών του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων, Κυψέλης και Αχαρνών, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πατησίων και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ